3001s „Вера што се справува со тешкотиите“ со пастор Рик Ворен images and subtitles

- Здраво, сите, јас сум Рик Ворен, свештеник во црквата Садблеб и автор на „Цел живот управуван“ и звучник на програмата „Дневна надеж“. Ви благодариме што подесувате во оваа емисија. Знаете, оваа недела овде во округот Оринџ, Калифорнија, Владата објави дека тие забрануваат сите состаноци од секаков вид, со која било големина до крајот на месецот. Затоа, добредојде во црквата Садблебк во домот. Драго ми е што сте тука И јас ќе ве научам преку видео меѓу сега и секогаш кога ќе заврши оваа криза СОВИД-19. Затоа, добредојде во црквата Садблебк во домот. И сакам да те поканам да ме следиш секоја недела, бидете дел од овие богослужби заедно. Togetherе заедно имаме музика и обожавање, и ќе ви дадам збор од Божјата реч. Знаете, како што размислував за ова, патем, прво треба да ти кажам. Сфатив дека ќе ни ја откажат средбата. И така оваа недела, го имав студиото „Саддлеб“ се пресели во мојата гаража. Јас всушност го допирам ова во мојата гаража. Моја екипа за скелетни технологии. Влези, момци, кажи здраво на сите. (се смее) Тие помогнаа да се преселат овде и да ги постават сите за да можеме да разговараме со вас неделно. Сега, додека размислував за тоа што треба да го покриеме за време на оваа криза СОВИД-19, Веднаш помислив на книгата на Jamesејмс. Книгата на Jamesејмс е многу мала книга близу крајот на Новиот Завет. Но, тоа е толку практично и е многу корисно, и ја нарекувам оваа книга вера која функционира кога животот не. И јас мислев, ако нешто е потребно во моментов, дали ни е потребна вера која работи кога животот не. Затоа што во моментов не работи многу добро. И така, денес, оваа недела, ќе започнеме патување заедно што ќе ве охрабри низ оваа криза. И не сакам да пропуштите ниту една од овие пораки. Бидејќи книгата на Jamesејмс всушност опфаќа 14 големи градежни блокови на животот, 14 клучни теми од животот, 14 области што секој еден од вас веќе моравте да се справите со вашиот живот, и ќе мора да се справиш во иднина. На пример, во поглавје еден од Jamesејмс, дозволете ми да ви дадам малку преглед на книгата. Тоа е само четири поглавја. Поглавје 1, прво зборува за тешкотии. И ние ќе зборуваме за тоа денес. Која е Божјата намера за вашите проблеми? Потоа зборува за избори. Како го сочинувате вашиот ум? Како знаете кога да останете, кога да одите? Како знаете што да направите, како донесувате одлуки? И тогаш зборува за искушение. И, ќе разгледаме како да ги победите вообичаените искушенија во вашиот живот што се чини дека продолжуваат да ве предизвикуваат да не успеете. И тогаш зборува за водство. И зборува за тоа како можеме да бидеме благословени од Библијата. Не само прочитајте го, туку бидете благословени од тоа. Сето тоа е во едно поглавје. И, ќе ги разгледаме оние во наредните недели. Поглавје 2 зборува за односите. Lookе погледнеме како ги третирате луѓето правилно. И со луѓето што треба да останат дома, сите во семејството заедно, деца и мајки и татковци, и луѓето ќе се натераат на едни со други нерви. Beе биде важна порака за врските. Потоа зборува за вера. Како навистина му верувате на Бог кога не се чувствувате како него и кога работите одат во погрешна насока? Сето тоа е во второто поглавје. Поглавје 3, ќе разговараме за разговори. Силата на разговорот. И ова е еден од најважните пасуси во Библијата за тоа како управувате со устата. Тоа е важно без разлика дали сме во криза или не. И тогаш зборува за пријателство. И ни дава многу практични информации за тоа како градите мудри пријателства и избегнувајте мудри пријателства. Тоа е поглавје три. Поглавјето четири е во судир. И во четвртото поглавје зборуваме како да избегнувате аргументи. И тоа ќе биде корисно. Како што растат тензиите и растат фрустрациите, како што луѓето се без работа, како да ги избегнете аргументите? И тогаш се зборува за судење на другите. Како се откажувате од играње на Бога? Тоа ќе предизвика многу мир во нашите животи ако можеме да го сториме тоа. И тогаш зборува за иднината. Како планирате за иднината? Сето тоа е во четвртото поглавје. Сега, во последното поглавје, петто поглавје, ти реков имаше четири поглавја, всушност има пет поглавја во Jamesејмс. Talkе зборуваме за пари. И зборува за тоа како да бидете мудри со вашето богатство. И, тогаш ќе погледнеме во трпеливост. Што правите кога чекате на Бога? Најтешката просторија за седење е во чекалната кога брзате, а не Бога. И тогаш ќе ја погледнеме молитвата, која е последната порака што ќе ја погледнеме. Како се молиш за твоите проблеми? Библијата вели дека постои начин да се молиме и да добиваме одговори, и има начин да не се молиме. И, ќе го разгледаме. Сега, денес, ќе ги погледнеме првите шест стихови од книгата на Jamesејмс. Ако немате Библија, тогаш сакам да ја преземете преглед на оваа веб-страница, преглед, наставни белешки, затоа што сите стихови ќе ги разгледаме дали има на вашиот преглед. Chapterејмс, поглавје 1, првите шест стихови. И Библијата го кажува ова кога зборува мора да се справи со вашите проблеми. Прво, ова го кажува Jamesејмс 1: 1. Jamesејмс, слуга на Бога и на Господ Исус Христос, до 12-те племиња расфрлани меѓу народите, поздрави. Сега, дозволете ми да паузирам овде една минута и да кажам ова е најценетиот вовед на која било книга во Библијата. Затоа што знаете кој бил Jamesејмс? Тој беше полубрат на Исус. Што мислиш со тоа? Тоа значи дека тој бил син на Марија и Јосиф. Исус бил само син на Марија. Тој не беше син на Јосиф, затоа што Бог беше татко на Исус. Но, Библијата ни кажува дека Марија и Јосиф имал многу деца подоцна, па дури ни ги дал нивните имиња. Jamesејмс не беше христијанин. Тој не беше Христов следбеник. Тој не веруваше дека неговиот полубрат е Месијата за време на целата служба на Исус. Тој беше скептик. И би го сфатиле тоа, помлад брат не верува кај постар брат, добро, тоа би било прилично јасно. Што го натерало Јаков да биде верник во Исус Христос? Воскресение. Кога Исус се врати од смртта и прошета наоколу уште 40 дена и Jamesејмс го виде, тој стана верник и подоцна стана водач во црквата Ерусалим. Значи, ако некој има право да испушти имиња, тоа е овој човек. Можеше да рече, Jamesејмс, момчето што порасна со Исус. Jamesејмс, полубратот на Исус. Jamesејмс, најдобриот пријател на Исус расте. Такви работи, но тој не. Тој едноставно вели Jamesејмс, слуга на Бога. Тој не влегува ранг, не го промовира своето педигре. Но, тогаш во стих два, тој започнува да влегува ова прво издание на Божјата намера во вашите проблеми. Дозволете ми да ви го прочитам. Вели, кога секакви судења навлечете во вашите животи, не огорчувајте ги како натрапници, но добредојде ги како пријатели. Сфатете дека дојдоа да ја тестираат вашата вера, и да се произведе во вас квалитетот на издржливоста. Но, оставете го тој процес да трае до таа издржливост е целосно развиена, а вие ќе станете личност со зрел карактер и интегритет без слаби места. Тоа е преводот Филипс од една глава на Jamesејмс, стихови од два до шест. Сега, тој вели кога ќе влезат во вашиот живот сите видови на искушенија и тие навлегуваат во вашиот живот, рече тој, не ги навредувајте ги како натрапници, добредојде ги како пријатели. Вели, имате проблеми, бидете среќни. Имате проблеми, радувајте се. Имате проблеми, насмејте се. Сега, знам што размислувате. Оди, дали ме шегуваш? Зошто треба да се радувам на СОВИД-19? Зошто треба да ги поздравам овие испитувања во мојот живот? Како е можно тоа? Клучот за целиот овој став на одржување позитивен став среде криза е зборот реализира, тоа е зборот реализира. Тој рече, кога сите овие видови на испитувања навлечете во вашите животи, не огорчувајте ги како натрапници, но добредојде ги како пријатели и реализира, реализира, тие доаѓаат да ја тестираат вашата вера. И тогаш тој продолжува, што ќе произведува во нивните животи. Она што тој го кажува овде е дека вашиот успех во постапувањето седмиците што се пред нас во оваа пандемија COVID-19 тоа е сега низ целиот свет, и сè повеќе и повеќе народите се затвораат и тие се затвораат ресторани и тие ги затвораат продавниците, и тие ги затвораат училиштата, и тие ги затвораат црквите, и тие се затвораат на кое било место каде што луѓето се собираат, и како овде во округот Оринџ, каде не смееме да се сретнеме со никого овој месец. Вели, вашиот успех во справувањето со овие проблеми ќе биде одредено од вашето разбирање. Според вашето разбирање. И од вашиот став кон тие проблеми. Тоа е она што го сфаќате, тоа е она што го знаете. Сега, првото нешто во овој пасус сакам да го реализирате е дека Бог ни дава четири потсетници за проблемите. Можеби сакате да ги запишете овие. Четири потсетници за проблемите во вашиот живот, кои вклучуваат криза што минуваме сега. Прв број, рече тој, проблемите се неизбежни. Проблемите се неизбежни. Сега, како го кажува тоа? Вели, кога ќе дојдат сите видови на испитувања. Тој не кажува дали доаѓаат сите видови на испитувања, тој вели кога. Можете да сметате на тоа. Ова не е небо каде сè е совршено. Ова е Земјата каде сè е скршено. И тој велеше дека ќе имате проблеми, ќе имате потешкотии, можете да сметате на тоа, можете да купите акции во неа. Сега, ова не е нешто што saysејмс го кажува сам. Цела преку Библијата тоа го кажува. Исус рече дека во светот ќе имате искушенија и искушенија, и ќе имате неволја. Тој рече дека ќе имате проблеми во животот. Па, зошто сме изненадени кога имаме проблеми? Питер вели дека не бидете изненадени кога минуваш низ огнени испитувања. Рече не се однесувај како нешто ново. Сите минуваат низ тешки времиња. Lifeивотот е тежок. Ова не е небото, ова е Земјата. Никој не е имун, никој не е изолиран, никој не е изолиран, никој не е исклучен. Тој вели дека ќе имате проблеми затоа што тие се неизбежни. Знаете, се сеќавам на едно време кога бев на колеџ. Пред многу години, минував некои навистина тешки времиња. И почнав да се молам, реков: „Боже, дај ми трпеливост“. И наместо да се подобрат испитувањата, тие се влошија. И тогаш реков: "Боже, навистина ми треба трпеливост", а проблемите се влошија. И тогаш реков: "Боже, навистина ми треба трпеливост", и тие се влошија. Што се случуваше? Па, конечно сфатив дека после околу шест месеци, Бев многу по трпелив отколку кога започнав надвор, дека начинот на кој Бог ме учеше на трпеливост беше низ тие тешкотии. Сега, проблемите не се некаков изборен курс што имаш избор да го земеш во животот. Не, тие се задолжителни, вие не можете да се откажете од нив. За да дипломираат од училиштето за живот, ќе одиш низ школото на тешки удари. Goе поминете низ проблеми, тие се неизбежни. Тоа е она што го вели Библијата. Втора работа што вели Библијата за проблемите е ова. Проблемите се варијабилни, тоа значи дека не се сите исти. Не го добивате истиот проблем еден по друг. Имате многу различни. Не само што станувате, туку добивате различни. Вели кога судеш, кога имаш проблеми од секаков вид. Можеби ќе заокружиш ако забележуваш. Кога ќе влезат во вашиот живот сите видови на испитувања. Знаете, јас сум градинар и еднаш студирав, и открив дека владата овде во САД има класифицирано 205 различни видови плевели. Мислам дека 80% од нив растат во мојата градина. (се смее) Честопати мислам дека кога одгледувам зеленчук, Треба да наплатам за прием во плевел фарма на Ворен. Но, постојат многу видови плевели, и има многу видови на испитувања, има многу видови на проблеми. Тие доаѓаат во сите големини, доаѓаат во сите форми. Постојат повеќе од 31 вкус. Овој збор овде, секакви, каде што вели постојат сите видови на испитувања во вашиот живот, тоа всушност на грчки значи повеќебоен. Со други зборови, постојат многу нијанси на стрес во вашиот живот, би се согласиле ли со тоа? Постојат многу нијанси на стрес. Сите тие не изгледаат исто. Има финансиски стрес, има релациски стрес, има здравствен стрес, има физички стрес, има временски стрес. Вели дека сите тие се различни бои. Но, ако излезете и купувате автомобил и сакате сопствена боја, тогаш мора да почекате за тоа. И тогаш кога е направена, тогаш ја добивате вашата сопствена боја. Тоа е всушност зборот што се користи овде. Тоа е обична боја, разнобојни испитувања во вашиот живот. Бог им дозволува со причина. Некои од вашите проблеми се всушност направени по обичај. Некои од нив сите заедно ги доживеавме заедно, како овој, СОВИД-19. Но, тој рече дека проблемите се променливи. И, што мислам со тоа, тие се разликуваат по интензитет. Со други зборови, колку тешко доаѓаат. Тие се разликуваат по фреквенција, и тоа е колку долго. Не знаеме колку трае ова ќе трае. Не знаеме колку е тешко ќе се добие. Видов знак пред некој ден што рече, „Во секој живот мора да падне некаков дожд, „но ова е смешно“. (се смее) И мислам дека така е многу луѓе се чувствуваат во моментов. Ова е смешно. Проблемите се неизбежни и тие се променливи. Третите работи што saysејмс ги кажува за да не сме шокирани дали проблемите се непредвидливи. Тие се непредвидливи. Тој рече дека кога се обидува да се совпаѓаат во вашиот живот, ако забележувате, кружете ја оваа фраза. Тие толкуваат во вашиот живот. Видете, никогаш не се јавува проблем кога ви треба или кога не ви треба. Само што доаѓа кога сака да дојде. Тоа е дел од причината зошто тоа е проблем. Проблемите доаѓаат во најнепопуларно време. Дали некогаш сте се чувствувале како проблем влеговте во животот, одите, не сега. Навистина, како сега? Овде, во црквата Садблеб, бевме во голема кампања сонувајќи за иднината. И одеднаш коронавирусот хитови. И одам, не сега. (чакши) Не сега. Дали некогаш сте имале рамна гума кога доцните? Вие не добивате рамна гума кога ќе добиете многу време. Побрзате да одите некаде. Тоа е како бебето да влажни на вашиот нов фустан како што одите надвор за важен вечерен ангажман. Или ги раздвојувате пантолоните пред да зборувате. Тоа всушност ми се случи едно време во недела пред многу време. Некои луѓе, тие се толку нетрпеливи, тие не можат да чекаат за врата што се врти. Тие само треба да го сторат тоа, тие треба да го сторат тоа, тие треба да го сторат тоа сега, тие сега треба да го сторат тоа. Се сеќавам пред многу години бев во Јапонија, и стоев во метрото што чекав за метрото да пристигнат, и кога ќе се отвори, вратите се отворија, и еден млад Јапонец веднаш проектил повраќаше кај мене додека стоев таму. И си помислив, зошто јас, зошто сега? Тие се непредвидливи, тие доаѓаат кога не ви требаат. Ретко може да ги предвидите проблемите во животот. Сега забележи, се вели кога сите видови на испитувања, кога, тие се неизбежни, сите видови, тие се променливи, толпа во вашиот живот, тоа е дека тие се непредвидливи, тој рече дека не ги навредувајте ги како натрапници. Што вели тој овде? Па, ќе ви објаснам подетално. Но, еве четврта работа што Библијата ја кажува за проблемите. Проблемите се намерни. Проблемите се намерни. Бог има цел во сè. Дури и лошите работи што се случуваат во нашиот живот, Бог може да донесе добро од нив. Бог не мора да го предизвикува секој проблем. Повеќето од проблемите што ги предизвикуваме самите себе. Луѓето велат, зошто луѓето се разболуваат? Па, една причина е да не го правиме она што Бог ни кажува да го направиме. Ако јадевме она што Бог ни кажува да јадеме, ако спиевме како што Бог ни рече да се одмориме, ако вежбаме како што Бог ни кажува да вежбаме, ако не дозволивме негативни емоции во нашите животи како што Бог кажува, ако сме биле послушни на Бога, немаше да имаме поголем дел од нашите проблеми. Студиите покажаа дека околу 80% од здравствените проблеми во оваа земја, во Америка, се предизвикани од како што се нарекуваат хроничен избор на живот. Со други зборови, ние едноставно не ја правиме вистинската работа. Ние не ја правиме здравата работа. Ние често ја правиме самоуништувачката работа. Но, она што тој го зборува е тука, проблемите се намерни. Тој вели кога ќе наидете на проблеми, сфаќаат дека доаѓаат да произведуваат. Заокружете ја таа фраза, тие доаѓаат да ја произведат. Проблемите можат да бидат продуктивни. Сега, тие не се автоматски продуктивни. Овој вирус СОВИД, ако не одговорам во вистинскиот ден, тоа нема да произведе ништо одлично во мојот живот. Но, ако одговорам на вистински начин, дури и најнегативните работи во мојот живот може да произведе раст и корист и благослов, во твојот живот и во мојот живот. Тие доаѓаат да произведуваат. Тој овде вели дека страдањето и стресот и тага, да, па дури и болест може да постигне нешто од вредност ако дозволиме. Сè е по наш избор, се е во наш став. Бог ги користи тешкотиите во нашите животи. Велите, добро, како го прави тоа? Како ги користи Бог тешкотиите и проблемите во нашиот живот? Па, благодарам што прашавте, затоа што следниот пасус или велат следниот дел од стиховите дека Бог ги користи на три начина. Три начини, Бог користи проблеми во вашиот живот на три начина. Прво, проблемите ја тестираат мојата вера. Сега, вашата вера е како мускул. Мускул не може да се зајакне, освен ако не е тестиран, освен ако не е затегнато, освен ако не се стави под притисок. Вие не развивате силни мускули со ништо. Вие развивате силни мускули со тоа што ги истегнувате и зајакнување на нив и тестирање на нив и туркајќи ги до крај. Затоа тој рече дека проблемите доаѓаат за да ја тестираат мојата вера. Тој вели дека сфаќаат дека доаѓаат да ја тестираат вашата вера. Сега, тестот за тестирање на зборови таму, тоа е термин во библиските времиња што се користеле за рафинирање на метали. И, што би направиле е да земете скапоцен метал како сребро или злато или нешто друго, и ќе го ставите во голем сад и ќе го загревавте до екстремно високи температури, зошто? На високите температури, сите нечистотии се изгорени. И, единственото нешто што остана е чисто злато или чисто сребро. Тоа е грчкиот збор овде за тестирање. Тоа е рафинираниот оган кога Бог ја става топлината и тоа го дозволува во нашите животи, гори нешта што не се важни. Знаете што ќе се случи во следните неколку недели? Нешта за кои сите мислевме дека е навистина важно, ќе сфатиме, хм, се дружев само добро без тоа. Reе ги преправиме нашите приоритети, затоа што работите ќе се променат. Сега, класичен пример за тоа како проблемите ја тестираат вашата вера се приказните што се однесуваат на Jobоб во Библијата. Има цела книга за об. Знаете, Јов беше најбогатиот човек во Библијата, и за еден ден, тој изгуби сè. Тој го загуби целото семејство, го загуби целото богатство, ги изгубил сите свои пријатели, терористите го нападнале неговото семејство, доби страшна, многу болна хронична болест што не можеше да се излечи. Океј, тој е терминал. А сепак Бог ја тестираше својата вера. И подоцна, Бог го врати двојно што имал пред да го помине големиот тест. Едно време прочитав понуда некаде пред многу време тоа рече дека луѓето се како торби со чај. Вие навистина не знаете што има во додека не се спуштите во топла вода. И тогаш можете да видите што навистина е во нив. Дали некогаш сте поминале во еден од оние денови на топла вода? Дали некогаш сте биле една од оние недели или месеци со топла вода? Во моментов сме во состојба на топла вода. И, што ќе излезе од вас е она што е во вас. Тоа е како паста за заби. Ако имам цевка за паста за заби и ја туркам, што ќе излезе? Велите, па, паста за заби. Не, не мора. Може да се каже паста за заби однадвор, но може да има сос од маринара или путер од кикирики или мајонез однатре. Што ќе излезе кога е под притисок е сè што има во него. И во деновите што следат додека се справувате со вирусот СОВИД, она што ќе излезе од тебе е она што е во тебе. И ако сте исполнети со горчина, тоа ќе излезе. И ако сте исполнети со фрустрација, тоа ќе излезе. И ако сте исполнети со гнев или грижа или вина или срам или несигурност, тоа ќе излезе. Ако сте исполнети со страв тоа, се што е во вас е она што ќе излезе кога ќе се изврши притисокот врз вас. И тоа е она што тој го кажува овде, дека проблемите ја тестираат мојата вера. Знаете, пред години, навистина запознав еден стар човек на конференција пред многу години наназад на Исток. Мислам дека беше Тенеси. И тој, овој стар човек ми кажа како се отпуштам беше најголема придобивка во неговиот живот. И реков: „Во ред, сакам да ја слушнам оваа приказна. „Кажи ми сè за тоа“. И, што беше, тој работел на пилана целиот живот. Тој беше пиланка цел живот. Но, еден ден за време на економскиот пад, неговиот шеф влезе внатре и одеднаш објави: „Отпуштен си“. И целата негова експертиза излезе од вратата. И тој беше отпуштен на 40-годишна возраст со сопруга и семејство и нема други можности за работа околу него, и во тоа време се случуваше рецесија. И тој беше обесхрабрен и се плашеше. Некои од вас можеби се чувствуваат токму сега. Можеби веќе сте отпуштени. Можеби се плашите дека ќе бидете отпуштен за време на оваа криза. И тој беше прилично депресивен, тој беше прилично уплашен. Тој рече, го спуштив ова, тој рече: „Се чувствував како „мојот свет се каеше во денот кога бев отпуштен. „Но, кога отидов дома, и кажав на сопругата што се случи, "и таа праша:" Па, што ќе правиш сега? " „И реков, добро од кога се отпуштив, „Doе го направам она што отсекогаш сум сакал да го направам. „Станете градител. „Mortе го хипотекам нашиот дом „и ќе одам во градежниот бизнис“. И тој ми рече: „Знаете, Рик, мојот прв потфат „беше изградба на две мали мотели“. Тоа е она што го стори. Но, тој рече: „За пет години, јас бев мултимилионер“. Името на тој човек, човекот со кого разговарав, беше Валас nsонсон и бизнисот што го започна откако се отпуштил се викал гостилишта. Летувалишта Валас ми рече: „Рик, денес, ако можев да се лоцирам „човекот што ме отпушти, јас искрено би искрено „фала му за тоа што направи“. Во тоа време кога се случи, не разбрав зошто бев отпуштен, зошто бев отпуштен. Но, дури подоцна можев да видам дека тоа е Божјото убедување и чудесен план да ме влезе во кариерата по неговиот избор. Проблемите се намерни. Тие имаат цел. Сфаќаат дека доаѓаат да произведуваат, и една од првите работи тие произведуваат поголема вера, тие ја тестираат вашата вера. Број два, еве ја втората придобивка од проблемите. Проблемите ја развиваат мојата издржливост. Тие ја развиваат мојата издржливост. Тоа е следниот дел од фразата, се вели овие проблеми доаѓаат да развијат издржливост. Тие развиваат издржливост во вашиот живот. Кои се резултатите од проблемите во вашиот живот? Останување моќ. Буквално е способност да се справи со притисок. Денес ние ја нарекуваме еластичност. Способност да скокаат назад. И една од најголемите квалитети што треба секое дете да учи и секој возрасен човек треба да учи е еластичност. Бидејќи сите паѓаат, сите се сопнуваат, сите минуваат низ тешки времиња, сите се разболуваат во различни периоди. Сите имаат неуспеси во животот. Тоа е како се справувате со притисок. Издржливост, продолжувате да продолжувате и да висат. Па, како научиш да го сториш тоа? Како научите да се справувате со притисок? Преку искуство, тоа е единствениот начин. Вие не научите да се справувате со притисок во учебник. Вие не научите како да се справувате со притисок на семинар. Учите да поднесете притисок под притисок. И не знаете што има во вас се додека не сте биле ставени во таа ситуација. Во втората година на црквата Садблеб, 1981 г. Поминав низ период на депресија каде што секоја недела сакав да си дадам оставка. И јас сакав да се откажам од секоја недела попладне. А сепак, минував низ тежок период во животот, а сепак ќе ставам една нога пред другата како Бог, не ме натера да изградам голема црква, но Боже, извади ме во текот на оваа недела. И јас едноставно не би се откажал. Многу ми е драго што не се откажав. Но, уште повеќе ми е драго што Бог не се откажа од мене. Затоа што тоа беше тест. И во текот на таа година на пробување, развив духовно и релациона и емоционална и ментална сила што ми овозможи години подоцна да жонглирам секаков вид топки и да се справува со огромни количини на стрес во очите на јавноста затоа што поминав низ таа година на тешкотии, еден по друг. Знаете, Америка имала loveубовна врска со погодност. Ние сакаме погодност. Во деновите и седмиците што следат во оваа криза, ќе има многу работи што се незгодни. Незгодно. И што ќе правиме со нас самите кога сè не е пријатно, кога треба да продолжите кога не се чувствувате како да продолжите. Знаете, целта на триатлон или целта на маратонот навистина не е за брзина, колку брзо ќе стигнете таму, тоа е повеќе за издржливост. Дали ја завршувате трката? Како се подготвувате за вакви работи? Само со поминување низ нив. Па, кога сте затегнати во деновите што следат, не грижи се за тоа, не грижи се за тоа. Проблемите ја развиваат мојата издржливост. Проблемите имаат цел, тие се намерни. Третото нешто што ни го кажува Jamesејмс за проблемите поминуваме низ е дека проблемите го созреваат мојот карактер. И, тој го кажува ова во стих четири од едно поглавје на chapterејмс. Вели, но, нека продолжи процесот додека не станете луѓе со зрел карактер и интегритет без слаби места. Не би сакале да го имате тоа? Дали не би сакале да ги слушнете луѓето како велат, знаете, таа жена нема слаби точки во нејзиниот карактер. Тој човек, тој човек нема слаби точки во неговиот карактер. Како го добивате тој вид зрел лик? Оставете го процесот да трае сè додека не станете луѓе, мажи и жени, со зрел карактер и интегритет без слаби места. Знаете, имаше една позната студија направена многу, пред многу години во Русија, што се сеќавам дека го запишував, и тоа беше на ефектот од тоа колку различни услови за живеење влијаеле на долговечноста или животниот век на различните животни. И така, тие ставаат некои животни во лесно живеење, и тие ги ставија некои други животни во потешко и груби околини. И научниците откриле дека животните кои беа сместени во удобно и лесно опкружување, услови, тие услови за живот, всушност, станаа послаби. Бидејќи условите беа толку лесни, тие станаа послаби и повеќе подложни на болест. И оние кои беа во удобни услови починаа порано од оние на кои им било дозволено да искусат нормалните тешкотии во животот. Зарем тоа не е интересно? Она што е точно за животните сум сигурен дека е точно од нашиот карактер, исто така. И во западната култура, особено во современиот свет, го имавме толку лесно на толку начини. Lивеење на погодности. Божјата број еден цел на Бога во вашиот живот е да ве натераат како Исус Христос по карактер. Да се ​​размислува како Христос, да се однесува како Христос, да се живее како Христос, да се сака како Христос, да се биде позитивен како Христос. И, ако тоа е вистина, а Библијата го кажува ова одново и одново, тогаш Божјата ќе ве однесе низ истите работи дека Исус поминал за да го развие вашиот карактер. Велите, добро, како е Исус? Исус е loveубов и радост, мир и трпеливост и kindубезност, плод на Духот, сите тие работи. И, како ги создава Бог тие? Со тоа што нè става во спротивна ситуација. Учиме трпеливост кога сме во искушение да бидеме нетрпеливи. Ние учиме loveубов кога сме приближувани необично луѓе. Учиме радост среде тага. Учиме да чекаме и да имаме таков вид трпеливост кога треба да почекаме. Учиме kindубезност кога сме во искушение да бидеме себични. Во деновите што следат, ќе биде многу примамливо само ловец во бункер, повлечете се, и реков, ќе се погрижиме за нас. Јас, јас, и јас, моето семејство, ние четворица и повеќе и заборави на сите други. Но, тоа ќе ви ја намали душата. Ако ќе започнете да размислувате за други луѓе и помагајќи им на оние што се ранливи, старите и оние со постојни услови, и ако постигнете, вашата душа ќе порасне, твоето срце ќе порасне, ќе бидеш подобра личност на крајот на оваа криза отколку што бевте на почетокот, океј? Гледаш, Боже, кога тој сака да го изгради вашиот карактер, тој може да користи две работи. Тој може да ја користи својата Реч, вистината нè менува, и тој може да користи околности, што е многу потешко. Сега, Бог повеќе би го користел првиот начин, Словото. Но, не секогаш ја слушаме Словата, па тој користи околности за да ни го привлече вниманието. И тоа е потешко, но често е поефикасно. Сега, ти речеш, добро, добро, Рик, го добивам, дека проблемите се варијабилни и тие се намерни, и тие се тука за да ја тестираат мојата вера, и ќе бидат сите различни видови, и тие не доаѓаат кога сакам. И, Бог може да го искористи за да расте мојот карактер и да го созрее мојот живот. Што треба да направам? Во следните неколку дена и во седмиците и можеби месеци пред нив бидејќи заедно се соочуваме со оваа коронавирусна криза, како треба да одговорам на проблемите во мојот живот? И јас не зборувам само за вирусот. Зборувам за проблеми што ќе дојдат како резултат да се биде без работа или децата да се дома или сите други работи што го вознемируваат животот како што беше нормално. Како треба да одговорам на проблемите во мојот живот? Па, повторно, Jamesејмс е многу специфичен, и тој ни дава три многу практични, тие се радикални одговори, но тие се вистинските одговори. Всушност, кога ќе ти го кажам првото, ќе одиш, ќе ме шегуваш. Но, има три одговори, сите започнуваат со Р. Првиот одговор што тој го вели е кога сте поминувајќи низ тешки времиња, радувај се. Одиш, се шегуваш? Тоа звучи мазохистички. Не велам радувај се на проблемот. Следете ме на ова само една минута. Тој вели дека сметаат за чиста радост. Однесувајте се кон овие проблеми како пријатели. Сега, не ме сфаќај погрешно. Тој не кажува лажен. Тој не кажува облечена во пластична насмевка, се преправаме дека сè е добро и не е, затоа што не е. Полјана, малата сирачка Ени, сонцето ќе излезе утре, може да не излезе утре. Тој не рече дека ја негира реалноста, воопшто и не. Тој не рече дека е мазохист. О момче, морам да минам низ болка. Бог ја мрази болката исто колку и вие. О, јас морам да страдам, кој. И го имате овој маченички комплекс и знаете, Ова духовно чувство го имам само кога се чувствувам лошо. Не, не, не, Бог не сака вие да бидете маченик. Бог не сака да го имате мазохистички став кон болка. Знаете, се сеќавам на едно време кога минував навистина тешко време и еден пријател се обидуваше да биде убезен и тие рекоа: „Знаете, Рик, расположи се „затоа што работите би можеле да бидат уште полоши“. И погоди што, се влошија. Тоа воопшто не беше помош. Јас се расположив и тие се влошија. (чакли) Значи, не станува збор за лажна Полјана позитивно размислување. Ако се однесувам со ентузијазам, ќе бидам ентузијазам. Не, не, не, не, тоа е многу, многу подлабоко од тоа. Ние не се радуваме, слушаме, не се радуваме на проблемот. Се радуваме на проблемот, додека сме во проблемот, има уште многу работи за кои треба да се радуваме. Не самиот проблем, туку другите работи дека можеме да се радуваме на проблемите. Зошто можеме да се радуваме дури и во проблемот? „Бидејќи знаеме дека има цел за тоа. Затоа што знаеме дека Бог никогаш нема да нè напушти. Затоа што знаеме многу различни работи. Знаеме дека Бог има цел. Забележете дека тој смета дека е чиста радост. Заокружете го зборот разгледајте. Размислете за средства намерно да го сочинувате вашиот ум. Добивте прилагодување на ставот дека ќе мора да го направиш овде. Дали е вашиот избор да се радувате? Во Псалм 34 стих еден, тој вели Јас ќе го благословувам Господ во секое време. На сите времиња. И тој вели дека ќе. Тоа е избор на волја, тоа е одлука. Тоа е заложба, тоа е избор. Сега, ќе ги поминете овие месеци напред или со добар став или со лош став. Ако вашиот став е лош, ќе се натерате и сите други околу вас мизерни. Но, ако вашиот став е добар, ваш избор е да се радувате. Велите, ајде да погледнеме на светла страна. Да ги најдеме работите за кои можеме да му се заблагодариме на Бога. И да сфатиме дека дури и во лошо, Бог може да донесе добро од лошото. Затоа, направете прилагодување на ставот. Јас нема да бидам горчлив во оваа криза. Beе бидам подобар во оваа криза. Chooseе одберам, мојот избор е да се радувам. Океј, број два, второто барање R е. И тоа е замолете му на Бога за мудрост. Ова е она што сакате да го направите во секое време кога сте во криза. Сакате да му дадете мудрост на Бога. Минатата недела, ако ја преслушавте минатонеделната порака, и ако ви недостигаше, вратете се на Интернет и гледајте ја таа порака на правење преку долината на вирусот без страв. Ваш избор е да се радувате, но тогаш го прашувате Бога за мудрост. И го прашуваш Бога за мудрост и се молиш и се молиш за твоите проблеми. Стихот седум го кажува ова во еден Jamesејмс. Ако во овој процес, некој од вас не знае како да се сретне кој било посебен проблем, ова е надвор од преводот на Филипс. Ако е во процес, некој од вас не знае како да се сретне кој било посебен проблем, вие треба само да го прашате Бога кој им дава дарежливо на сите луѓе без да ги натера да се чувствуваат виновни. И, можеби сте сигурни дека потребната мудрост ќе ти се даде. Тие велат зошто од сите нешта би барал мудрост среде проблем? Така учи од тоа. Така можете да научите од проблемот, затоа бараш мудрост. Многу е покорисно ако престанете да прашувате зошто, зошто се случува ова и започнете да прашувате што, што сакаш да научам? Што сакаш да станам? Како можам да пораснам од ова? Како можам да станам подобра жена? Како можам да станам подобар човек преку оваа криза? Да, јас сум тестиран. Нема да се грижам за тоа зошто. Зошто навистина не е ни важно. Она што е важно е што, што ќе станам, и што ќе научам од оваа ситуација? И за да го направите тоа, треба да побарате мудрост. Затоа тој рече секогаш кога ви треба мудрост, само прашајте го Бога, Божјата ќе ти ја даде. Така велите, Боже, ми треба мудрост како мајка. Моите деца нема да бидат дома следниот месец. Ми треба мудрост како тато. Како можам да водам кога нашите работни места се во опасност и не можам да работам во моментов? Побарајте му од мудрост на Бога. Не прашувај зошто, туку прашај што. Затоа прво се радувате, добивате позитивен став велејќи дека ќе му се заблагодарам на Бога не за проблемот, но ќе му благодарам на Бога во проблемот. Затоа што Божјето добро дури и кога животот смрди. Затоа ја нарекувам оваа серија „Вистинска вера што работи кога животот не“. Кога животот не работи. Затоа се радувам и барам. Третото нешто што Jamesејмс вели да направи е да се опушти. Да, само измори се, не се обавувај се сите во еден куп нерви. Не ставајте толку стрес што не можете да направите ништо. Не грижи се за иднината. Бог вели дека ќе се грижам за тебе, верувај ми. Вие имате доверба во Бога да знаете што е најдобро. Вие соработувате со него. Вие не ја прекинувате ситуацијата што минувате. Но, вие само велите, Боже, ќе се опуштам. Не се сомневам. Не се сомневам. Trustе ти верувам во оваа ситуација. Стих осум е последниот стих на кој ќе го погледнеме. Па, ќе погледнеме уште еден за една минута. Но, стих осум вели, но мора да прашате со искрена вера без тајни сомнежи. Што бараш во искрена вера? Побарај мудрост. И кажи, Боже, ми треба мудрост и ти благодарам ќе ми дадеш мудрост. Ти благодарам, ми даваш мудрост. Не измачувај, не се сомневај, но извади го на Бога. Знаете, вели Библијата, порано кога истакнав дека ги кажал овие многу видови на проблеми. Знаете, ние зборуваме за тие се разнобојни, многу, многу видови на проблеми. Тој збор на грчки јазик, многу видови на проблеми, е истиот збор што е опфатен во Првиот Петар глава четири, стих четири што рече Бог има многу видови на благодат да ви даде. Божји многу видови на благодат. Тоа е истата разнобојна, повеќејазична, како дијамант. Што вели тој таму? За секој проблем што го имате, има благодат од Бога што е достапна. За секој многу вид на проба и неволја и тешкотија, постои еден вид милост и милост и моќ што Бог сака да ви ја даде да одговара на тој посебен проблем. Потребна ви е благодат за тоа, потребна ви е благодат за тоа, ви треба благодат за ова. Бог вели дека мојата благодат е исто толку и повеќеродна како проблеми со кои се соочувате. Па што зборувам? Јас велам дека сите проблеми што се во вашиот живот, вклучувајќи ја и оваа COVID криза, ѓаволот значи да ве победиме со овие проблеми. Но, Бог значи да ве развиваме преку овие проблеми. Тој сака да ве победи, Сатана, но Бог сака да ве развие. Сега, проблемите што доаѓаат во вашиот живот автоматски не те прават подобра личност. Многу луѓе стануваат горчливи луѓе од 'em. Автоматски не ве прави подобра личност. Вашиот став го прави разликата. И тоа е местото каде што сакам да ви дадам друга работа што треба да ја запомните. Број четири, четврто нешто што треба да се запамети кога минуваш низ проблеми е да се запамети ветувањата на Бога. Запомнете ги ветувањата на Бога. Тоа е долу во стих 12. Дозволете ми да ви го прочитам ова ветување. Chapterејмс, поглавје 1, стих 12. Блажена е лицето кое опстојува под судење, затоа што кога тој застана на тестот, тој ќе ја добие круната на животот што го ветил Бог, го има зборот, на оние што го сакаат. Дозволете ми да го прочитам повторно. Сакам многу внимателно да го слушате. Блажена е лицето кое опстојува под судење, кој се справува со тешкотиите, како ситуацијата во која сме сега. Блажена ќе биде оној што трае, кој опстојува, Кој му верува на Бога, кој верува во проба, затоа што кога тој застана на тестот, излегува на задната страна, ова судење нема да трае последно. Има крај на тоа. Comeе излезете на другиот крај на тунелот. Willе ја добиете круната на животот. Па, јас дури и не знам што значи тоа, но добро е. Круната на животот што Бог го вети на оние што го сакаат. Ваш избор е да се радувате. Ваш избор е да верувате во мудроста Божја наместо да се сомневате. Замолете му на Бога мудрост да ви помогне од вашата состојба. И тогаш замоли го Бога верата да издржи. И кажи, Боже, нема да се откажам. Ова исто така ќе помине. Некој некогаш беше запрашан, кој е вашиот омилен стих од Библијата? Рече, се случи. И, зошто ви се допаѓа тој стих? Затоа што кога доаѓаат проблемите, знам дека тие не дојдоа да останат. Тие се случија. (чакли) И тоа е точно во оваа конкретна ситуација. Не доаѓа да остане, ќе се случи. Сега, сакам да се затворам со оваа мисла. Кризата не само што создава проблеми. Често ги открива, често ги открива. Оваа криза може да открие некои пукнатини во вашиот брак. Оваа криза може да открие некои пукнатини во вашата врска со Бога. Оваа криза може да открие некои пукнатини во вашиот животен стил, дека си премногу напорен. И, затоа биди спремен да му дозволиме на Бог да зборува со вас за тоа што треба да се промени во животот, нели? Сакам да размислите оваа недела оваа, и дозволете ми да ви дадам неколку практични чекори, добро? Практични чекори, број еден, те сакам да охрабри некој друг да ја слуша оваа порака. Дали ќе го сторите тоа? Дали ќе ја пренесете оваа врска и ќе ја испратите на пријател? Ако ова ве охрабри, предадете го, и бидете охрабрувач оваа недела. На сите околу вас им треба охрабрување за време на оваа криза. Затоа, испратете врска. Пред две недели кога имавме црква во нашите кампуси, во езерото Форест и сите наши други кампуси на седлобек, околу 30.000 луѓе се појавија во црквата. Но, оваа минатата недела кога моравме да ги откажеме услугите и сите моравме да гледаме преку Интернет, реков, сите одат во вашата мала група и поканете ги соседите и покани ги пријателите во твојата мала група, имавме 181.000 Интернет-провајдерите на нашите домови поврзани со услугата. Тоа значи дека можеби половина милион луѓе ја гледав пораката од минатата недела. Половина милион луѓе или повеќе. Зошто затоа што си кажал на некој друг да гледа. И сакам да ве охрабрувам да бидете сведок на добрите вести оваа недела во свет на кој очајно му се потребни добри вести. Луѓето треба да го слушнат ова. Испратете линк. Верувам дека би можеле да охрабриме милион луѓе оваа недела ако сите ќе ја пренесеме пораката, добро? Број два, ако сте во мала група, нема да ви биде да може да се сретнеме, барем овој месец, тоа е сигурно. И, затоа би ве охрабрил да поставите виртуелна средба. Може да имате мрежна група. Како го правиш тоа? Па, има производи таму како Зум. Сакате да го проверите тоа, Зум, тоа е бесплатно. И можете да одите таму и да им кажете на сите да го зумираат на нивниот телефон или на нивниот компјутер, и можете да поврзете шест или осум или 10 лица, и можете да ја имате вашата група оваа недела на Зум. И, можете да видите едни со други, како на пример Facebook Live, или тоа е како некои други, знаете, што има на iPhone кога гледате во FaceTime. Па, не можете да го направите тоа со голема група, но можете да го направите тоа со една личност. И така, охрабрете се едни со други преку лице преку технологија. Сега имаме технологија што не беше достапна. Затоа проверете го зумот за мала виртуелна група. И, всушност, тука на Интернет можете да добиете и некои информации. Број три, ако не сте во мала група, Helpе ви помогнам да влезете во мрежна група оваа недела, ќе. Сè што треба да направите е да ми испратите е-пошта, PastorRick@saddleback.com. PastorRick @ седло враќање, еден збор, SADDLEBACK, saddleback.com, и ќе ве поврзам на онлајн група, нели? Потоа, проверете дали сте дел од црквата Садблеб да го прочитате вашиот дневен билтен што го испраќам секој ден за време на оваа криза. Се вика „Седлобек дома“. Има совети, има охрабрувачки пораки, има новини што можете да ги користите. Многу практична работа. Сакаме да останеме во контакт со вас секој ден. Добијте "Седлобек дома." Ако ја немам вашата е-пошта, тогаш не го добивате. И можете да ми ја испратите адресата за е-пошта на PastorRick@saddleback.com, и ќе ве ставам на списокот, и ќе ја добиете дневната врска, весникот „Седлобек во домот“. Само сакам да се затворам пред да се молам повторно кажувајќи колку те сакам. Се молев за вас секој ден, и ќе продолжам да се молам за тебе. Willе го поминеме тоа заедно. Ова не е крај на приказната. Бог е сè уште на неговиот престол, а Бог ќе го искористи тоа да ја зголеми својата вера, да ги донесе луѓето во вера. И којзнае што ќе се случи. Можевме да имаме духовна преродба од сето ова затоа што луѓето честопати се обраќаат кон Бога кога минуваат низ тешки времиња. Дозволете ми да се молам за вас. Татко, сакам да ви се заблагодарам за сите кој слуша сега. Нека ја живееме пораката на Глава 1 од Jamesејмс, првите шест или седум стихови. Може да научиме дека проблемите доаѓаат, тие ќе се случат, тие се варијабилни, тие се намерни и дека ќе ги добиете искористете ги за добро во нашите животи ако ќе ви веруваме. Помогнете ни да не се сомневаме. Помогнете ни да се радуваме, да побараме, Господи, и да се сеќавам на вашите ветувања. И се молам за сите дека ќе имаат здрава недела. Во името на Исус, амин. Бог да те благослови, сите. Пренесете го ова на некој друг.

„Вера што се справува со тешкотиите“ со пастор Рик Ворен

Did you know that God has a purpose for your problems? In fact, the first chapter of the book of James is all about how your faith can get you through your difficulties. In this message, Pastor Rick kicks off our series, A Faith That Works When Life Doesn’t, by offering four facts to remember about difficulties, as well as three purposes for problems and four healthy ways to respond to them. ——— Connect with us! pastorrick.com Facebook: www.facebook.com/pastorrickwarren Twitter: twitter.com/RickWarren Instagram: www.instagram.com/pastorrickwarren Podcast: pastorrick.com/listen/podcast
Saddleback, church sermon, James 1, faith, A Faith That Handles Difficulties, Pastor Rick's Daily Hope, God's promises, Rick Warren, Rick Warren sermon, coronavirus crisis, how should Christians respond during crisis, A Faith That Works When Life Doesn’t, Pastor Rick, christianity, coronavirus crisis response, COVID-19 crisis, church, Pastor Rick Warren, COVID-19, Saddleback Church,
< ?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?><>

< start="1.34" dur="1.42"> - Здраво, сите, јас сум Рик Ворен, >

< start="2.76" dur="1.6"> свештеник во црквата Садблеб и автор >

< start="4.36" dur="2.58"> на „Цел живот управуван“ и звучник >

< start="6.94" dur="2.71"> на програмата „Дневна надеж“. >

< start="9.65" dur="2.53"> Ви благодариме што подесувате во оваа емисија. >

< start="12.18" dur="3.59"> Знаете, оваа недела овде во округот Оринџ, Калифорнија, >

< start="15.77" dur="2.47"> Владата објави дека тие забрануваат >

< start="18.24" dur="4.19"> сите состаноци од секаков вид, со која било големина >

< start="22.43" dur="1.46"> до крајот на месецот. >

< start="23.89" dur="2.81"> Затоа, добредојде во црквата Садблебк во домот. >

< start="26.7" dur="1.41"> Драго ми е што сте тука >

< start="28.11" dur="5"> И јас ќе ве научам преку видео >

< start="33.31" dur="4.59"> меѓу сега и секогаш кога ќе заврши оваа криза СОВИД-19. >

< start="37.9" dur="2.12"> Затоа, добредојде во црквата Садблебк во домот. >

< start="40.02" dur="3.34"> И сакам да те поканам да ме следиш секоја недела, >

< start="43.36" dur="2.25"> бидете дел од овие богослужби заедно. >

< start="45.61" dur="2.91"> Togetherе заедно имаме музика и обожавање, >

< start="48.52" dur="2.44"> и ќе ви дадам збор од Божјата реч. >

< start="50.96" dur="3.01"> Знаете, како што размислував за ова, >

< start="53.97" dur="2.15"> патем, прво треба да ти кажам. >

< start="56.12" dur="3.84"> Сфатив дека ќе ни ја откажат средбата. >

< start="59.96" dur="3.6"> И така оваа недела, го имав студиото „Саддлеб“ >

< start="63.56" dur="1.32"> се пресели во мојата гаража. >

< start="64.88" dur="2.34"> Јас всушност го допирам ова во мојата гаража. >

< start="67.22" dur="2.46"> Моја екипа за скелетни технологии. >

< start="69.68" dur="1.979"> Влези, момци, кажи здраво на сите. >

< start="71.659" dur="2.101"> (се смее) >

< start="73.76" dur="3.12"> Тие помогнаа да се преселат овде и да ги постават сите >

< start="76.88" dur="4.74"> за да можеме да разговараме со вас неделно. >

< start="81.62" dur="3.32"> Сега, додека размислував за тоа што треба да го покриеме >

< start="84.94" dur="3.22"> за време на оваа криза СОВИД-19, >

< start="88.16" dur="2.98"> Веднаш помислив на книгата на Jamesејмс. >

< start="91.14" dur="2.67"> Книгата на Jamesејмс е многу мала книга >

< start="93.81" dur="2.15"> близу крајот на Новиот Завет. >

< start="95.96" dur="3.81"> Но, тоа е толку практично и е многу корисно, >

< start="99.77" dur="5"> и ја нарекувам оваа книга вера која функционира кога животот не. >

< start="105.56" dur="3.67"> И јас мислев, ако нешто е потребно во моментов, >

< start="109.23" dur="4.75"> дали ни е потребна вера која работи кога животот не. >

< start="113.98" dur="2.86"> Затоа што во моментов не работи многу добро. >

< start="116.84" dur="2.75"> И така, денес, оваа недела, ќе започнеме >

< start="119.59" dur="3.25"> патување заедно што ќе ве охрабри >

< start="122.84" dur="1.03"> низ оваа криза. >

< start="123.87" dur="3.22"> И не сакам да пропуштите ниту една од овие пораки. >

< start="127.09" dur="4.1"> Бидејќи книгата на Jamesејмс всушност опфаќа 14 големи >

< start="131.19" dur="4.34"> градежни блокови на животот, 14 клучни теми од животот, >

< start="135.53" dur="3.76"> 14 области што секој еден од вас >

< start="139.29" dur="1.91"> веќе моравте да се справите со вашиот живот, >

< start="141.2" dur="3.17"> и ќе мора да се справиш во иднина. >

< start="144.37" dur="3.52"> На пример, во поглавје еден од Jamesејмс, >

< start="147.89" dur="1.6"> дозволете ми да ви дадам малку преглед на книгата. >

< start="149.49" dur="1.42"> Тоа е само четири поглавја. >

< start="150.91" dur="2.99"> Поглавје 1, прво зборува за тешкотии. >

< start="153.9" dur="1.77"> И ние ќе зборуваме за тоа денес. >

< start="155.67" dur="4.13"> Која е Божјата намера за вашите проблеми? >

< start="159.8" dur="1.6"> Потоа зборува за избори. >

< start="161.4" dur="1.62"> Како го сочинувате вашиот ум? >

< start="163.02" dur="2.085"> Како знаете кога да останете, кога да одите? >

< start="165.105" dur="2.335"> Како знаете што да направите, како донесувате одлуки? >

< start="167.44" dur="2.41"> И тогаш зборува за искушение. >

< start="169.85" dur="3.29"> И, ќе разгледаме како да ги победите вообичаените искушенија >

< start="173.14" dur="3.24"> во вашиот живот што се чини дека продолжуваат да ве предизвикуваат да не успеете. >

< start="176.38" dur="2.04"> И тогаш зборува за водство. >

< start="178.42" dur="2.68"> И зборува за тоа како можеме да бидеме благословени од Библијата. >

< start="181.1" dur="2.24"> Не само прочитајте го, туку бидете благословени од тоа. >

< start="183.34" dur="1.56"> Сето тоа е во едно поглавје. >

< start="184.9" dur="2.36"> И, ќе ги разгледаме оние во наредните недели. >

< start="187.26" dur="2.7"> Поглавје 2 зборува за односите. >

< start="189.96" dur="3.06"> Lookе погледнеме како ги третирате луѓето правилно. >

< start="193.02" dur="2.628"> И со луѓето што треба да останат дома, >

< start="195.648" dur="4.242"> сите во семејството заедно, деца и мајки и татковци, >

< start="199.89" dur="2.32"> и луѓето ќе се натераат на едни со други нерви. >

< start="202.21" dur="2.74"> Beе биде важна порака за врските. >

< start="204.95" dur="1.39"> Потоа зборува за вера. >

< start="206.34" dur="4.76"> Како навистина му верувате на Бог кога не се чувствувате како него >

< start="211.1" dur="2.18"> и кога работите одат во погрешна насока? >

< start="213.28" dur="1.64"> Сето тоа е во второто поглавје. >

< start="214.92" dur="3.32"> Поглавје 3, ќе разговараме за разговори. >

< start="218.24" dur="1.66"> Силата на разговорот. >

< start="219.9" dur="2.12"> И ова е еден од најважните пасуси >

< start="222.02" dur="3.73"> во Библијата за тоа како управувате со устата. >

< start="225.75" dur="2.25"> Тоа е важно без разлика дали сме во криза или не. >

< start="228" dur="2.27"> И тогаш зборува за пријателство. >

< start="230.27" dur="2.21"> И ни дава многу практични информации >

< start="232.48" dur="2.71"> за тоа како градите мудри пријателства >

< start="235.19" dur="2.7"> и избегнувајте мудри пријателства. >

< start="237.89" dur="2.24"> Тоа е поглавје три. >

< start="240.13" dur="3.5"> Поглавјето четири е во судир. >

< start="243.63" dur="2.39"> И во четвртото поглавје зборуваме >

< start="246.02" dur="1.88"> како да избегнувате аргументи. >

< start="247.9" dur="1.56"> И тоа ќе биде корисно. >

< start="249.46" dur="2.78"> Како што растат тензиите и растат фрустрациите, >

< start="252.24" dur="2.94"> како што луѓето се без работа, како да ги избегнете аргументите? >

< start="255.18" dur="2.03"> И тогаш се зборува за судење на другите. >

< start="257.21" dur="2.74"> Како се откажувате од играње на Бога? >

< start="259.95" dur="1.84"> Тоа ќе предизвика многу мир во нашите животи >

< start="261.79" dur="1.08"> ако можеме да го сториме тоа. >

< start="262.87" dur="1.67"> И тогаш зборува за иднината. >

< start="264.54" dur="1.82"> Како планирате за иднината? >

< start="266.36" dur="1.56"> Сето тоа е во четвртото поглавје. >

< start="267.92" dur="2.75"> Сега, во последното поглавје, петто поглавје, ти реков >

< start="270.67" dur="0.98"> имаше четири поглавја, всушност има >

< start="271.65" dur="1.683"> пет поглавја во Jamesејмс. >

< start="274.327" dur="2.243"> Talkе зборуваме за пари. >

< start="276.57" dur="3.65"> И зборува за тоа како да бидете мудри со вашето богатство. >

< start="280.22" dur="1.73"> И, тогаш ќе погледнеме во трпеливост. >

< start="281.95" dur="3.26"> Што правите кога чекате на Бога? >

< start="285.21" dur="1.92"> Најтешката просторија за седење >

< start="287.13" dur="3.87"> е во чекалната кога брзате, а не Бога. >

< start="291" dur="1.29"> И тогаш ќе ја погледнеме молитвата, >

< start="292.29" dur="2.07"> која е последната порака што ќе ја погледнеме. >

< start="294.36" dur="1.94"> Како се молиш за твоите проблеми? >

< start="296.3" dur="2.58"> Библијата вели дека постои начин да се молиме и да добиваме одговори, >

< start="298.88" dur="2.29"> и има начин да не се молиме. >

< start="301.17" dur="1.27"> И, ќе го разгледаме. >

< start="302.44" dur="3.763"> Сега, денес, ќе ги погледнеме првите шест стихови >

< start="306.203" dur="2.072"> од книгата на Jamesејмс. >

< start="308.275" dur="5"> Ако немате Библија, тогаш сакам да ја преземете >

< start="313.46" dur="3.73"> преглед на оваа веб-страница, преглед, наставни белешки, >

< start="317.19" dur="2.02"> затоа што сите стихови ќе ги разгледаме >

< start="319.21" dur="2.04"> дали има на вашиот преглед. >

< start="321.25" dur="3.22"> Chapterејмс, поглавје 1, првите шест стихови. >

< start="324.47" dur="4.07"> И Библијата го кажува ова кога зборува >

< start="328.54" dur="2.33"> мора да се справи со вашите проблеми. >

< start="330.87" dur="2.35"> Прво, ова го кажува Jamesејмс 1: 1. >

< start="333.22" dur="5"> Jamesејмс, слуга на Бога и на Господ Исус Христос, >

< start="338.86" dur="4.18"> до 12-те племиња расфрлани меѓу народите, поздрави. >

< start="343.04" dur="2.23"> Сега, дозволете ми да паузирам овде една минута и да кажам >

< start="345.27" dur="2.95"> ова е најценетиот вовед >

< start="348.22" dur="1.71"> на која било книга во Библијата. >

< start="349.93" dur="2.01"> Затоа што знаете кој бил Jamesејмс? >

< start="351.94" dur="3.073"> Тој беше полубрат на Исус. >

< start="355.013" dur="1.507"> Што мислиш со тоа? >

< start="356.52" dur="2.19"> Тоа значи дека тој бил син на Марија и Јосиф. >

< start="358.71" dur="2.899"> Исус бил само син на Марија. >

< start="361.609" dur="4.591"> Тој не беше син на Јосиф, затоа што Бог беше татко на Исус. >

< start="366.2" dur="2.47"> Но, Библијата ни кажува дека Марија и Јосиф >

< start="368.67" dur="3.52"> имал многу деца подоцна, па дури ни ги дал нивните имиња. >

< start="372.19" dur="2.87"> Jamesејмс не беше христијанин. >

< start="375.06" dur="2.27"> Тој не беше Христов следбеник. >

< start="377.33" dur="3.54"> Тој не веруваше дека неговиот полубрат е Месијата >

< start="380.87" dur="1.78"> за време на целата служба на Исус. >

< start="382.65" dur="1.29"> Тој беше скептик. >

< start="383.94" dur="3.14"> И би го сфатиле тоа, помлад брат не верува >

< start="387.08" dur="3.22"> кај постар брат, добро, тоа би било прилично јасно. >

< start="390.3" dur="3.81"> Што го натерало Јаков да биде верник во Исус Христос? >

< start="394.11" dur="1.56"> Воскресение. >

< start="395.67" dur="4.42"> Кога Исус се врати од смртта и прошета наоколу >

< start="400.09" dur="1.96"> уште 40 дена и Jamesејмс го виде, >

< start="402.05" dur="3.79"> тој стана верник и подоцна стана водач >

< start="405.84" dur="2.09"> во црквата Ерусалим. >

< start="407.93" dur="3.82"> Значи, ако некој има право да испушти имиња, тоа е овој човек. >

< start="411.75" dur="4.06"> Можеше да рече, Jamesејмс, момчето што порасна со Исус. >

< start="415.81" dur="2.95"> Jamesејмс, полубратот на Исус. >

< start="418.76" dur="3.87"> Jamesејмс, најдобриот пријател на Исус расте. >

< start="422.63" dur="1.47"> Такви работи, но тој не. >

< start="424.1" dur="2.68"> Тој едноставно вели Jamesејмс, слуга на Бога. >

< start="426.78" dur="4.97"> Тој не влегува ранг, не го промовира своето педигре. >

< start="431.75" dur="2.24"> Но, тогаш во стих два, тој започнува да влегува >

< start="433.99" dur="5"> ова прво издание на Божјата намера во вашите проблеми. >

< start="439.07" dur="1.86"> Дозволете ми да ви го прочитам. >

< start="440.93" dur="2.41"> Вели, кога секакви судења >

< start="444.2" dur="5"> навлечете во вашите животи, не огорчувајте ги како натрапници, >

< start="449.52" dur="3.15"> но добредојде ги како пријатели. >

< start="452.67" dur="2.82"> Сфатете дека дојдоа да ја тестираат вашата вера, >

< start="455.49" dur="4.8"> и да се произведе во вас квалитетот на издржливоста. >

< start="460.29" dur="4.32"> Но, оставете го тој процес да трае до таа издржливост >

< start="464.61" dur="5"> е целосно развиена, а вие ќе станете личност >

< start="470.01" dur="5"> со зрел карактер и интегритет >

< start="475.11" dur="2.71"> без слаби места. >

< start="477.82" dur="2.24"> Тоа е преводот Филипс >

< start="480.06" dur="2.73"> од една глава на Jamesејмс, стихови од два до шест. >

< start="482.79" dur="3.377"> Сега, тој вели кога ќе влезат во вашиот живот сите видови на искушенија >

< start="486.167" dur="2.963"> и тие навлегуваат во вашиот живот, рече тој, не ги навредувајте ги >

< start="489.13" dur="1.69"> како натрапници, добредојде ги како пријатели. >

< start="490.82" dur="2.57"> Вели, имате проблеми, бидете среќни. >

< start="493.39" dur="2.09"> Имате проблеми, радувајте се. >

< start="495.48" dur="1.807"> Имате проблеми, насмејте се. >

< start="499.51" dur="0.87"> Сега, знам што размислувате. >

< start="500.38" dur="1.94"> Оди, дали ме шегуваш? >

< start="502.32" dur="3.15"> Зошто треба да се радувам на СОВИД-19? >

< start="505.47" dur="5"> Зошто треба да ги поздравам овие испитувања во мојот живот? >

< start="510.6" dur="2.31"> Како е можно тоа? >

< start="512.91" dur="3.74"> Клучот за целиот овој став на одржување >

< start="516.65" dur="2.85"> позитивен став среде криза >

< start="519.5" dur="3.65"> е зборот реализира, тоа е зборот реализира. >

< start="523.15" dur="2.19"> Тој рече, кога сите овие видови на испитувања >

< start="525.34" dur="2.99"> навлечете во вашите животи, не огорчувајте ги како натрапници, >

< start="528.33" dur="4.89"> но добредојде ги како пријатели и реализира, реализира, >

< start="533.22" dur="3.75"> тие доаѓаат да ја тестираат вашата вера. >

< start="536.97" dur="3.839"> И тогаш тој продолжува, што ќе произведува во нивните животи. >

< start="540.809" dur="5"> Она што тој го кажува овде е дека вашиот успех во постапувањето >

< start="545.99" dur="4.44"> седмиците што се пред нас во оваа пандемија COVID-19 >

< start="550.43" dur="2.87"> тоа е сега низ целиот свет, и сè повеќе и повеќе >

< start="553.3" dur="3.11"> народите се затвораат и тие се затвораат >

< start="556.41" dur="2.31"> ресторани и тие ги затвораат продавниците, >

< start="558.72" dur="1.89"> и тие ги затвораат училиштата, >

< start="560.61" dur="1.57"> и тие ги затвораат црквите, >

< start="562.18" dur="1.69"> и тие се затвораат на кое било место >

< start="563.87" dur="3.86"> каде што луѓето се собираат, и како овде во округот Оринџ, >

< start="567.73" dur="4.29"> каде не смееме да се сретнеме со никого овој месец. >

< start="572.02" dur="3.75"> Вели, вашиот успех во справувањето со овие проблеми >

< start="575.77" dur="3.49"> ќе биде одредено од вашето разбирање. >

< start="579.26" dur="1.3"> Според вашето разбирање. >

< start="580.56" dur="3.24"> И од вашиот став кон тие проблеми. >

< start="583.8" dur="3.69"> Тоа е она што го сфаќате, тоа е она што го знаете. >

< start="587.49" dur="3.79"> Сега, првото нешто во овој пасус сакам да го реализирате >

< start="591.28" dur="3.957"> е дека Бог ни дава четири потсетници за проблемите. >

< start="595.237" dur="2.253"> Можеби сакате да ги запишете овие. >

< start="597.49" dur="2.07"> Четири потсетници за проблемите во вашиот живот, >

< start="599.56" dur="2.35"> кои вклучуваат криза што минуваме сега. >

< start="601.91" dur="5"> Прв број, рече тој, проблемите се неизбежни. >

< start="607.42" dur="2.34"> Проблемите се неизбежни. >

< start="609.76" dur="1.04"> Сега, како го кажува тоа? >

< start="610.8" dur="4.33"> Вели, кога ќе дојдат сите видови на испитувања. >

< start="615.13" dur="4.41"> Тој не кажува дали доаѓаат сите видови на испитувања, тој вели кога. >

< start="619.54" dur="1.72"> Можете да сметате на тоа. >

< start="621.26" dur="3.27"> Ова не е небо каде сè е совршено. >

< start="624.53" dur="2.66"> Ова е Земјата каде сè е скршено. >

< start="627.19" dur="2.05"> И тој велеше дека ќе имате проблеми, >

< start="629.24" dur="3.44"> ќе имате потешкотии, можете да сметате на тоа, >

< start="632.68" dur="2.37"> можете да купите акции во неа. >

< start="635.05" dur="2.99"> Сега, ова не е нешто што saysејмс го кажува сам. >

< start="638.04" dur="1.62"> Цела преку Библијата тоа го кажува. >

< start="639.66" dur="2.77"> Исус рече дека во светот ќе имате искушенија >

< start="642.43" dur="3.68"> и искушенија, и ќе имате неволја. >

< start="646.11" dur="2.29"> Тој рече дека ќе имате проблеми во животот. >

< start="648.4" dur="3.07"> Па, зошто сме изненадени кога имаме проблеми? >

< start="651.47" dur="1.632"> Питер вели дека не бидете изненадени >

< start="653.102" dur="2.558"> кога минуваш низ огнени испитувања. >

< start="655.66" dur="1.786"> Рече не се однесувај како нешто ново. >

< start="657.446" dur="2.744"> Сите минуваат низ тешки времиња. >

< start="660.19" dur="2.04"> Lifeивотот е тежок. >

< start="662.23" dur="2.53"> Ова не е небото, ова е Земјата. >

< start="664.76" dur="3.18"> Никој не е имун, никој не е изолиран, >

< start="667.94" dur="2.94"> никој не е изолиран, никој не е исклучен. >

< start="670.88" dur="1.73"> Тој вели дека ќе имате проблеми >

< start="672.61" dur="2.78"> затоа што тие се неизбежни. >

< start="675.39" dur="3.84"> Знаете, се сеќавам на едно време кога бев на колеџ. >

< start="679.23" dur="2.27"> Пред многу години, минував >

< start="681.5" dur="1.71"> некои навистина тешки времиња. >

< start="683.21" dur="3.09"> И почнав да се молам, реков: „Боже, дај ми трпеливост“. >

< start="686.3" dur="2.91"> И наместо да се подобрат испитувањата, тие се влошија. >

< start="689.21" dur="2.22"> И тогаш реков: "Боже, навистина ми треба трпеливост", >

< start="691.43" dur="1.72"> а проблемите се влошија. >

< start="693.15" dur="2.43"> И тогаш реков: "Боже, навистина ми треба трпеливост", >

< start="695.58" dur="2.93"> и тие се влошија. >

< start="698.51" dur="1.77"> Што се случуваше? >

< start="700.28" dur="1.82"> Па, конечно сфатив дека после околу шест месеци, >

< start="702.1" dur="2.64"> Бев многу по трпелив отколку кога започнав надвор, >

< start="704.74" dur="2.07"> дека начинот на кој Бог ме учеше на трпеливост >

< start="706.81" dur="3.2"> беше низ тие тешкотии. >

< start="710.01" dur="2.85"> Сега, проблемите не се некаков изборен курс >

< start="712.86" dur="2.44"> што имаш избор да го земеш во животот. >

< start="715.3" dur="2.863"> Не, тие се задолжителни, вие не можете да се откажете од нив. >

< start="719.01" dur="3.71"> За да дипломираат од училиштето за живот, >

< start="722.72" dur="1.96"> ќе одиш низ школото на тешки удари. >

< start="724.68" dur="2.87"> Goе поминете низ проблеми, тие се неизбежни. >

< start="727.55" dur="1.35"> Тоа е она што го вели Библијата. >

< start="728.9" dur="2.43"> Втора работа што вели Библијата за проблемите е ова. >

< start="731.33" dur="3.923"> Проблемите се варијабилни, тоа значи дека не се сите исти. >

< start="735.253" dur="2.817"> Не го добивате истиот проблем еден по друг. >

< start="738.07" dur="1.89"> Имате многу различни. >

< start="739.96" dur="2.11"> Не само што станувате, туку добивате различни. >

< start="742.07" dur="5"> Вели кога судеш, кога имаш проблеми од секаков вид. >

< start="748.25" dur="2.09"> Можеби ќе заокружиш ако забележуваш. >

< start="750.34" dur="3.54"> Кога ќе влезат во вашиот живот сите видови на испитувања. >

< start="753.88" dur="3.25"> Знаете, јас сум градинар и еднаш студирав, >

< start="757.13" dur="2.32"> и открив дека владата овде >

< start="759.45" dur="2.18"> во САД има класифицирано >

< start="761.63" dur="3.493"> 205 различни видови плевели. >

< start="765.123" dur="4.767"> Мислам дека 80% од нив растат во мојата градина. (се смее) >

< start="769.89" dur="2.52"> Честопати мислам дека кога одгледувам зеленчук, >

< start="772.41" dur="2.85"> Треба да наплатам за прием во плевел фарма на Ворен. >

< start="775.26" dur="3.62"> Но, постојат многу видови плевели, >

< start="778.88" dur="1.82"> и има многу видови на испитувања, >

< start="780.7" dur="1.76"> има многу видови на проблеми. >

< start="782.46" dur="2.282"> Тие доаѓаат во сите големини, доаѓаат во сите форми. >

< start="784.742" dur="2.898"> Постојат повеќе од 31 вкус. >

< start="787.64" dur="2.75"> Овој збор овде, секакви, каде што вели >

< start="790.39" dur="1.55"> постојат сите видови на испитувања во вашиот живот, >

< start="791.94" dur="4.26"> тоа всушност на грчки значи повеќебоен. >

< start="796.2" dur="2.795"> Со други зборови, постојат многу нијанси на стрес >

< start="798.995" dur="2.205"> во вашиот живот, би се согласиле ли со тоа? >

< start="801.2" dur="1.9"> Постојат многу нијанси на стрес. >

< start="803.1" dur="1.62"> Сите тие не изгледаат исто. >

< start="804.72" dur="2.67"> Има финансиски стрес, има релациски стрес, >

< start="807.39" dur="2.37"> има здравствен стрес, има физички стрес, >

< start="809.76" dur="1.62"> има временски стрес. >

< start="811.38" dur="5"> Вели дека сите тие се различни бои. >

< start="816.41" dur="2.82"> Но, ако излезете и купувате автомобил и сакате >

< start="819.23" dur="3.44"> сопствена боја, тогаш мора да почекате за тоа. >

< start="822.67" dur="2.98"> И тогаш кога е направена, тогаш ја добивате вашата сопствена боја. >

< start="825.65" dur="2.01"> Тоа е всушност зборот што се користи овде. >

< start="827.66" dur="4.99"> Тоа е обична боја, разнобојни испитувања во вашиот живот. >

< start="832.65" dur="2.14"> Бог им дозволува со причина. >

< start="834.79" dur="3.07"> Некои од вашите проблеми се всушност направени по обичај. >

< start="837.86" dur="1.842"> Некои од нив сите заедно ги доживеавме заедно, >

< start="839.702" dur="2.908"> како овој, СОВИД-19. >

< start="842.61" dur="1.95"> Но, тој рече дека проблемите се променливи. >

< start="844.56" dur="2.845"> И, што мислам со тоа, тие се разликуваат по интензитет. >

< start="847.405" dur="3.143"> Со други зборови, колку тешко доаѓаат. >

< start="850.548" dur="3.792"> Тие се разликуваат по фреквенција, и тоа е колку долго. >

< start="854.34" dur="1.421"> Не знаеме колку трае ова ќе трае. >

< start="855.761" dur="2.699"> Не знаеме колку е тешко ќе се добие. >

< start="858.46" dur="2.197"> Видов знак пред некој ден што рече, >

< start="860.657" dur="3.98"> „Во секој живот мора да падне некаков дожд, >

< start="864.637" dur="2.743"> „но ова е смешно“. (се смее) >

< start="867.38" dur="1.9"> И мислам дека така е >

< start="869.28" dur="1.77"> многу луѓе се чувствуваат во моментов. >

< start="871.05" dur="1.92"> Ова е смешно. >

< start="872.97" dur="3.07"> Проблемите се неизбежни и тие се променливи. >

< start="876.04" dur="2.86"> Третите работи што saysејмс ги кажува за да не сме шокирани >

< start="878.9" dur="2.87"> дали проблемите се непредвидливи. >

< start="881.77" dur="1.6"> Тие се непредвидливи. >

< start="883.37" dur="4.01"> Тој рече дека кога се обидува да се совпаѓаат во вашиот живот, >

< start="887.38" dur="2.05"> ако забележувате, кружете ја оваа фраза. >

< start="889.43" dur="3.13"> Тие толкуваат во вашиот живот. >

< start="892.56" dur="3.28"> Видете, никогаш не се јавува проблем кога ви треба >

< start="895.84" dur="1.6"> или кога не ви треба. >

< start="897.44" dur="1.97"> Само што доаѓа кога сака да дојде. >

< start="899.41" dur="1.97"> Тоа е дел од причината зошто тоа е проблем. >

< start="901.38" dur="3.05"> Проблемите доаѓаат во најнепопуларно време. >

< start="904.43" dur="1.582"> Дали некогаш сте се чувствувале како проблем >

< start="906.012" dur="2.778"> влеговте во животот, одите, не сега. >

< start="908.79" dur="2.51"> Навистина, како сега? >

< start="911.3" dur="3.82"> Овде, во црквата Садблеб, бевме во голема кампања >

< start="915.12" dur="2.45"> сонувајќи за иднината. >

< start="917.57" dur="3.27"> И одеднаш коронавирусот хитови. >

< start="920.84" dur="2.06"> И одам, не сега. >

< start="922.9" dur="1.673"> (чакши) Не сега. >

< start="926.75" dur="3.073"> Дали некогаш сте имале рамна гума кога доцните? >

< start="931.729" dur="2.361"> Вие не добивате рамна гума кога ќе добиете многу време. >

< start="934.09" dur="1.823"> Побрзате да одите некаде. >

< start="937.12" dur="4.08"> Тоа е како бебето да влажни на вашиот нов фустан >

< start="941.2" dur="4.952"> како што одите надвор за важен вечерен ангажман. >

< start="946.152" dur="2.918"> Или ги раздвојувате пантолоните пред да зборувате. >

< start="949.07" dur="2.55"> Тоа всушност ми се случи едно време >

< start="951.62" dur="1.713"> во недела пред многу време. >

< start="956" dur="4.64"> Некои луѓе, тие се толку нетрпеливи, >

< start="960.64" dur="1.77"> тие не можат да чекаат за врата што се врти. >

< start="962.41" dur="1.72"> Тие само треба да го сторат тоа, тие треба да го сторат тоа, >

< start="964.13" dur="2.38"> тие треба да го сторат тоа сега, тие сега треба да го сторат тоа. >

< start="966.51" dur="3.99"> Се сеќавам пред многу години бев во Јапонија, >

< start="970.5" dur="3.34"> и стоев во метрото што чекав за метрото >

< start="973.84" dur="2.55"> да пристигнат, и кога ќе се отвори, вратите се отворија, >

< start="976.39" dur="3.33"> и еден млад Јапонец веднаш >

< start="979.72" dur="4.49"> проектил повраќаше кај мене додека стоев таму. >

< start="984.21" dur="5"> И си помислив, зошто јас, зошто сега? >

< start="989.9" dur="3.583"> Тие се непредвидливи, тие доаѓаат кога не ви требаат. >

< start="994.47" dur="2.94"> Ретко може да ги предвидите проблемите во животот. >

< start="997.41" dur="3.69"> Сега забележи, се вели кога сите видови на испитувања, кога, >

< start="1001.1" dur="3"> тие се неизбежни, сите видови, тие се променливи, >

< start="1004.1" dur="3.98"> толпа во вашиот живот, тоа е дека тие се непредвидливи, >

< start="1008.08" dur="3.213"> тој рече дека не ги навредувајте ги како натрапници. >

< start="1012.19" dur="1.01"> Што вели тој овде? >

< start="1013.2" dur="2.16"> Па, ќе ви објаснам подетално. >

< start="1015.36" dur="2.6"> Но, еве четврта работа што Библијата ја кажува за проблемите. >

< start="1017.96" dur="2.553"> Проблемите се намерни. >

< start="1021.4" dur="2.69"> Проблемите се намерни. >

< start="1024.09" dur="3.07"> Бог има цел во сè. >

< start="1027.16" dur="2.72"> Дури и лошите работи што се случуваат во нашиот живот, >

< start="1029.88" dur="2.16"> Бог може да донесе добро од нив. >

< start="1032.04" dur="1.64"> Бог не мора да го предизвикува секој проблем. >

< start="1033.68" dur="2.62"> Повеќето од проблемите што ги предизвикуваме самите себе. >

< start="1036.3" dur="2.1"> Луѓето велат, зошто луѓето се разболуваат? >

< start="1038.4" dur="3.69"> Па, една причина е да не го правиме она што Бог ни кажува да го направиме. >

< start="1042.09" dur="3.02"> Ако јадевме она што Бог ни кажува да јадеме, >

< start="1045.11" dur="2.71"> ако спиевме како што Бог ни рече да се одмориме, >

< start="1047.82" dur="3.28"> ако вежбаме како што Бог ни кажува да вежбаме, >

< start="1051.1" dur="3.16"> ако не дозволивме негативни емоции во нашите животи >

< start="1054.26" dur="2.06"> како што Бог кажува, ако сме биле послушни на Бога, >

< start="1056.32" dur="2.65"> немаше да имаме поголем дел од нашите проблеми. >

< start="1058.97" dur="3.07"> Студиите покажаа дека околу 80% од здравствените проблеми >

< start="1062.04" dur="3.57"> во оваа земја, во Америка, се предизвикани од како што се нарекуваат >

< start="1065.61" dur="3"> хроничен избор на живот. >

< start="1068.61" dur="3.05"> Со други зборови, ние едноставно не ја правиме вистинската работа. >

< start="1071.66" dur="1.14"> Ние не ја правиме здравата работа. >

< start="1072.8" dur="2.66"> Ние често ја правиме самоуништувачката работа. >

< start="1075.46" dur="2.58"> Но, она што тој го зборува е тука, проблемите се намерни. >

< start="1078.04" dur="3.53"> Тој вели кога ќе наидете на проблеми, >

< start="1081.57" dur="3.46"> сфаќаат дека доаѓаат да произведуваат. >

< start="1085.03" dur="3.56"> Заокружете ја таа фраза, тие доаѓаат да ја произведат. >

< start="1088.59" dur="3.22"> Проблемите можат да бидат продуктивни. >

< start="1091.81" dur="2.23"> Сега, тие не се автоматски продуктивни. >

< start="1094.04" dur="3.06"> Овој вирус СОВИД, ако не одговорам во вистинскиот ден, >

< start="1097.1" dur="3.35"> тоа нема да произведе ништо одлично во мојот живот. >

< start="1100.45" dur="2.17"> Но, ако одговорам на вистински начин, >

< start="1102.62" dur="2.25"> дури и најнегативните работи во мојот живот >

< start="1104.87" dur="3.89"> може да произведе раст и корист и благослов, >

< start="1108.76" dur="2.23"> во твојот живот и во мојот живот. >

< start="1110.99" dur="2.26"> Тие доаѓаат да произведуваат. >

< start="1113.25" dur="4.59"> Тој овде вели дека страдањето и стресот >

< start="1117.84" dur="5"> и тага, да, па дури и болест може да постигне нешто >

< start="1123.42" dur="2.913"> од вредност ако дозволиме. >

< start="1127.363" dur="3.887"> Сè е по наш избор, се е во наш став. >

< start="1131.25" dur="4.043"> Бог ги користи тешкотиите во нашите животи. >

< start="1136.9" dur="2.33"> Велите, добро, како го прави тоа? >

< start="1139.23" dur="4.04"> Како ги користи Бог тешкотиите и проблемите во нашиот живот? >

< start="1143.27" dur="3.29"> Па, благодарам што прашавте, затоа што следниот пасус >

< start="1146.56" dur="1.75"> или велат следниот дел од стиховите >

< start="1148.31" dur="2.61"> дека Бог ги користи на три начина. >

< start="1150.92" dur="3.09"> Три начини, Бог користи проблеми во вашиот живот на три начина. >

< start="1154.01" dur="4.18"> Прво, проблемите ја тестираат мојата вера. >

< start="1158.19" dur="2.03"> Сега, вашата вера е како мускул. >

< start="1160.22" dur="3.8"> Мускул не може да се зајакне, освен ако не е тестиран, >

< start="1164.02" dur="3.3"> освен ако не е затегнато, освен ако не се стави под притисок. >

< start="1167.32" dur="4.99"> Вие не развивате силни мускули со ништо. >

< start="1172.31" dur="3.09"> Вие развивате силни мускули со тоа што ги истегнувате >

< start="1175.4" dur="2.53"> и зајакнување на нив и тестирање на нив >

< start="1177.93" dur="2.7"> и туркајќи ги до крај. >

< start="1180.63" dur="5"> Затоа тој рече дека проблемите доаѓаат за да ја тестираат мојата вера. >

< start="1185.88" dur="4.38"> Тој вели дека сфаќаат дека доаѓаат да ја тестираат вашата вера. >

< start="1190.26" dur="3.28"> Сега, тестот за тестирање на зборови таму, тоа е термин >

< start="1193.54" dur="5"> во библиските времиња што се користеле за рафинирање на метали. >

< start="1198.61" dur="3.05"> И, што би направиле е да земете скапоцен метал >

< start="1201.66" dur="1.768"> како сребро или злато или нешто друго, >

< start="1203.428" dur="2.932"> и ќе го ставите во голем сад и ќе го загревавте >

< start="1206.36" dur="2.54"> до екстремно високи температури, зошто? >

< start="1208.9" dur="1.17"> На високите температури, >

< start="1210.07" dur="3.34"> сите нечистотии се изгорени. >

< start="1213.41" dur="4.05"> И, единственото нешто што остана е чисто злато >

< start="1217.46" dur="1.946"> или чисто сребро. >

< start="1219.406" dur="3.164"> Тоа е грчкиот збор овде за тестирање. >

< start="1222.57" dur="4.54"> Тоа е рафинираниот оган кога Бог ја става топлината >

< start="1227.11" dur="1.705"> и тоа го дозволува во нашите животи, >

< start="1228.815" dur="3.345"> гори нешта што не се важни. >

< start="1232.16" dur="2.94"> Знаете што ќе се случи во следните неколку недели? >

< start="1235.1" dur="2.134"> Нешта за кои сите мислевме дека е навистина важно, >

< start="1237.234" dur="1.726"> ќе сфатиме, хм, се дружев >

< start="1238.96" dur="1.273"> само добро без тоа. >

< start="1241.1" dur="2.51"> Reе ги преправиме нашите приоритети, >

< start="1243.61" dur="2.41"> затоа што работите ќе се променат. >

< start="1246.02" dur="4.22"> Сега, класичен пример за тоа како проблемите ја тестираат вашата вера >

< start="1251.17" dur="4.02"> се приказните што се однесуваат на Jobоб во Библијата. >

< start="1255.19" dur="1.75"> Има цела книга за об. >

< start="1256.94" dur="3.49"> Знаете, Јов беше најбогатиот човек во Библијата, >

< start="1260.43" dur="2.74"> и за еден ден, тој изгуби сè. >

< start="1263.17" dur="2.82"> Тој го загуби целото семејство, го загуби целото богатство, >

< start="1265.99" dur="3.97"> ги изгубил сите свои пријатели, терористите го нападнале неговото семејство, >

< start="1269.96" dur="4.567"> доби страшна, многу болна хронична болест >

< start="1276.283" dur="3.437"> што не можеше да се излечи. >

< start="1279.72" dur="1.323"> Океј, тој е терминал. >

< start="1282.109" dur="3.721"> А сепак Бог ја тестираше својата вера. >

< start="1285.83" dur="3.27"> И подоцна, Бог го врати двојно >

< start="1289.1" dur="3.423"> што имал пред да го помине големиот тест. >

< start="1293.59" dur="2.82"> Едно време прочитав понуда некаде пред многу време >

< start="1296.41" dur="2.92"> тоа рече дека луѓето се како торби со чај. >

< start="1299.33" dur="1.34"> Вие навистина не знаете што има во >

< start="1300.67" dur="2.67"> додека не се спуштите во топла вода. >

< start="1303.34" dur="3.09"> И тогаш можете да видите што навистина е во нив. >

< start="1306.43" dur="2.77"> Дали некогаш сте поминале во еден од оние денови на топла вода? >

< start="1309.2" dur="3.763"> Дали некогаш сте биле една од оние недели или месеци со топла вода? >

< start="1313.82" dur="3.78"> Во моментов сме во состојба на топла вода. >

< start="1317.6" dur="2.41"> И, што ќе излезе од вас е она што е во вас. >

< start="1320.01" dur="1.33"> Тоа е како паста за заби. >

< start="1321.34" dur="4.15"> Ако имам цевка за паста за заби и ја туркам, >

< start="1325.49" dur="1.18"> што ќе излезе? >

< start="1326.67" dur="0.9"> Велите, па, паста за заби. >

< start="1327.57" dur="1.65"> Не, не мора. >

< start="1329.22" dur="1.95"> Може да се каже паста за заби однадвор, >

< start="1331.17" dur="1.67"> но може да има сос од маринара >

< start="1332.84" dur="2.6"> или путер од кикирики или мајонез однатре. >

< start="1335.44" dur="2.92"> Што ќе излезе кога е под притисок >

< start="1338.36" dur="1.403"> е сè што има во него. >

< start="1341.13" dur="3.603"> И во деновите што следат додека се справувате со вирусот СОВИД, >

< start="1346.266" dur="2.224"> она што ќе излезе од тебе е она што е во тебе. >

< start="1348.49" dur="2.24"> И ако сте исполнети со горчина, тоа ќе излезе. >

< start="1350.73" dur="2.23"> И ако сте исполнети со фрустрација, тоа ќе излезе. >

< start="1352.96" dur="3.79"> И ако сте исполнети со гнев или грижа или вина >

< start="1356.75" dur="3.46"> или срам или несигурност, тоа ќе излезе. >

< start="1360.21" dur="4"> Ако сте исполнети со страв тоа, се што е во вас >

< start="1364.21" dur="3.52"> е она што ќе излезе кога ќе се изврши притисокот врз вас. >

< start="1367.73" dur="1.44"> И тоа е она што тој го кажува овде, >

< start="1369.17" dur="2.23"> дека проблемите ја тестираат мојата вера. >

< start="1371.4" dur="5"> Знаете, пред години, навистина запознав еден стар човек >

< start="1376.98" dur="3.23"> на конференција пред многу години наназад на Исток. >

< start="1380.21" dur="1.74"> Мислам дека беше Тенеси. >

< start="1381.95" dur="3.91"> И тој, овој стар човек ми кажа како се отпуштам >

< start="1387.13" dur="4.8"> беше најголема придобивка во неговиот живот. >

< start="1391.93" dur="2.017"> И реков: „Во ред, сакам да ја слушнам оваа приказна. >

< start="1393.947" dur="1.523"> „Кажи ми сè за тоа“. >

< start="1395.47" dur="1.67"> И, што беше, тој работел >

< start="1397.14" dur="2.823"> на пилана целиот живот. >

< start="1400.83" dur="2.41"> Тој беше пиланка цел живот. >

< start="1403.24" dur="3.34"> Но, еден ден за време на економскиот пад, >

< start="1406.58" dur="3.607"> неговиот шеф влезе внатре и одеднаш објави: „Отпуштен си“. >

< start="1411.19" dur="3.54"> И целата негова експертиза излезе од вратата. >

< start="1414.73" dur="4.62"> И тој беше отпуштен на 40-годишна возраст со сопруга >

< start="1419.35" dur="3.85"> и семејство и нема други можности за работа околу него, >

< start="1423.2" dur="2.923"> и во тоа време се случуваше рецесија. >

< start="1427.03" dur="3.5"> И тој беше обесхрабрен и се плашеше. >

< start="1430.53" dur="1.77"> Некои од вас можеби се чувствуваат токму сега. >

< start="1432.3" dur="1.58"> Можеби веќе сте отпуштени. >

< start="1433.88" dur="1.76"> Можеби се плашите дека ќе бидете >

< start="1435.64" dur="2.63"> отпуштен за време на оваа криза. >

< start="1438.27" dur="2.45"> И тој беше прилично депресивен, тој беше прилично уплашен. >

< start="1440.72" dur="1.827"> Тој рече, го спуштив ова, тој рече: „Се чувствував како >

< start="1442.547" dur="3.97"> „мојот свет се каеше во денот кога бев отпуштен. >

< start="1446.517" dur="2.2"> „Но, кога отидов дома, и кажав на сопругата што се случи, >

< start="1448.717" dur="3.57"> "и таа праша:" Па, што ќе правиш сега? " >

< start="1452.287" dur="2.98"> „И реков, добро од кога се отпуштив, >

< start="1455.267" dur="3.9"> „Doе го направам она што отсекогаш сум сакал да го направам. >

< start="1459.167" dur="1.84"> „Станете градител. >

< start="1461.007" dur="1.61"> „Mortе го хипотекам нашиот дом >

< start="1462.617" dur="2.413"> „и ќе одам во градежниот бизнис“. >

< start="1465.03" dur="2.887"> И тој ми рече: „Знаете, Рик, мојот прв потфат >

< start="1467.917" dur="4.13"> „беше изградба на две мали мотели“. >

< start="1472.965" dur="2.115"> Тоа е она што го стори. >

< start="1475.08" dur="4.267"> Но, тој рече: „За пет години, јас бев мултимилионер“. >

< start="1480.21" dur="2.99"> Името на тој човек, човекот со кого разговарав, >

< start="1483.2" dur="3.5"> беше Валас nsонсон и бизнисот што го започна >

< start="1486.7" dur="4.39"> откако се отпуштил се викал гостилишта. >

< start="1491.09" dur="1.44"> Летувалишта >

< start="1492.53" dur="2.877"> Валас ми рече: „Рик, денес, ако можев да се лоцирам >

< start="1495.407" dur="3.13"> „човекот што ме отпушти, јас искрено би искрено >

< start="1498.537" dur="2.143"> „фала му за тоа што направи“. >

< start="1500.68" dur="2.56"> Во тоа време кога се случи, не разбрав >

< start="1503.24" dur="2.83"> зошто бев отпуштен, зошто бев отпуштен. >

< start="1506.07" dur="3.94"> Но, дури подоцна можев да видам дека тоа е Божјото убедување >

< start="1510.01" dur="4.483"> и чудесен план да ме влезе во кариерата по неговиот избор. >

< start="1515.76" dur="3.05"> Проблемите се намерни. >

< start="1518.81" dur="1.17"> Тие имаат цел. >

< start="1519.98" dur="4.18"> Сфаќаат дека доаѓаат да произведуваат, и една од првите работи >

< start="1524.16" dur="3.984"> тие произведуваат поголема вера, тие ја тестираат вашата вера. >

< start="1528.144" dur="3.226"> Број два, еве ја втората придобивка од проблемите. >

< start="1531.37" dur="3.27"> Проблемите ја развиваат мојата издржливост. >

< start="1534.64" dur="1.52"> Тие ја развиваат мојата издржливост. >

< start="1536.16" dur="2.23"> Тоа е следниот дел од фразата, се вели >

< start="1538.39" dur="5"> овие проблеми доаѓаат да развијат издржливост. >

< start="1543.45" dur="2.33"> Тие развиваат издржливост во вашиот живот. >

< start="1545.78" dur="1.91"> Кои се резултатите од проблемите во вашиот живот? >

< start="1547.69" dur="1.52"> Останување моќ. >

< start="1549.21" dur="2.82"> Буквално е способност да се справи со притисок. >

< start="1552.03" dur="2.253"> Денес ние ја нарекуваме еластичност. >

< start="1555.12" dur="1.79"> Способност да скокаат назад. >

< start="1556.91" dur="3.197"> И една од најголемите квалитети што треба секое дете да учи >

< start="1560.107" dur="3.473"> и секој возрасен човек треба да учи е еластичност. >

< start="1563.58" dur="2.92"> Бидејќи сите паѓаат, сите се сопнуваат, >

< start="1566.5" dur="2.05"> сите минуваат низ тешки времиња, >

< start="1568.55" dur="3.31"> сите се разболуваат во различни периоди. >

< start="1571.86" dur="2.39"> Сите имаат неуспеси во животот. >

< start="1574.25" dur="2.7"> Тоа е како се справувате со притисок. >

< start="1576.95" dur="3.613"> Издржливост, продолжувате да продолжувате и да висат. >

< start="1581.52" dur="1.99"> Па, како научиш да го сториш тоа? >

< start="1583.51" dur="3.53"> Како научите да се справувате со притисок? >

< start="1587.04" dur="2.28"> Преку искуство, тоа е единствениот начин. >

< start="1589.32" dur="4.93"> Вие не научите да се справувате со притисок во учебник. >

< start="1594.25" dur="4.02"> Вие не научите како да се справувате со притисок на семинар. >

< start="1598.27" dur="3.76"> Учите да поднесете притисок под притисок. >

< start="1602.03" dur="2.53"> И не знаете што има во вас >

< start="1604.56" dur="3.063"> се додека не сте биле ставени во таа ситуација. >

< start="1609.77" dur="2.7"> Во втората година на црквата Садблеб, 1981 г. >

< start="1612.47" dur="1.36"> Поминав низ период на депресија >

< start="1613.83" dur="2.823"> каде што секоја недела сакав да си дадам оставка. >

< start="1617.64" dur="3.88"> И јас сакав да се откажам од секоја недела попладне. >

< start="1621.52" dur="3.14"> А сепак, минував низ тежок период во животот, >

< start="1624.66" dur="2.3"> а сепак ќе ставам една нога пред другата >

< start="1626.96" dur="3.19"> како Бог, не ме натера да изградам голема црква, >

< start="1630.15" dur="1.973"> но Боже, извади ме во текот на оваа недела. >

< start="1633.01" dur="2.1"> И јас едноставно не би се откажал. >

< start="1635.11" dur="2.22"> Многу ми е драго што не се откажав. >

< start="1637.33" dur="3.09"> Но, уште повеќе ми е драго што Бог не се откажа од мене. >

< start="1640.42" dur="1.46"> Затоа што тоа беше тест. >

< start="1641.88" dur="5"> И во текот на таа година на пробување, развив духовно >

< start="1647.51" dur="3.56"> и релациона и емоционална и ментална сила >

< start="1651.07" dur="4.28"> што ми овозможи години подоцна да жонглирам секаков вид топки >

< start="1655.35" dur="4.64"> и да се справува со огромни количини на стрес во очите на јавноста >

< start="1659.99" dur="2.01"> затоа што поминав низ таа година >

< start="1662" dur="3.363"> на тешкотии, еден по друг. >

< start="1666.51" dur="5"> Знаете, Америка имала loveубовна врска со погодност. >

< start="1672.57" dur="2.113"> Ние сакаме погодност. >

< start="1675.593" dur="3.187"> Во деновите и седмиците што следат во оваа криза, >

< start="1678.78" dur="2.58"> ќе има многу работи што се незгодни. >

< start="1681.36" dur="1.13"> Незгодно. >

< start="1682.49" dur="2.95"> И што ќе правиме со нас самите >

< start="1685.44" dur="2.503"> кога сè не е пријатно, >

< start="1688.96" dur="2.52"> кога треба да продолжите >

< start="1691.48" dur="2.1"> кога не се чувствувате како да продолжите. >

< start="1693.58" dur="5"> Знаете, целта на триатлон или целта на маратонот >

< start="1698.71" dur="3.1"> навистина не е за брзина, колку брзо ќе стигнете таму, >

< start="1701.81" dur="1.86"> тоа е повеќе за издржливост. >

< start="1703.67" dur="2.34"> Дали ја завршувате трката? >

< start="1706.01" dur="2.43"> Како се подготвувате за вакви работи? >

< start="1708.44" dur="2.13"> Само со поминување низ нив. >

< start="1710.57" dur="3.487"> Па, кога сте затегнати во деновите што следат, >

< start="1714.057" dur="2.213"> не грижи се за тоа, не грижи се за тоа. >

< start="1716.27" dur="3.02"> Проблемите ја развиваат мојата издржливост. >

< start="1719.29" dur="3.21"> Проблемите имаат цел, тие се намерни. >

< start="1722.5" dur="2.6"> Третото нешто што ни го кажува Jamesејмс за проблемите >

< start="1725.1" dur="3.68"> поминуваме низ е дека проблемите го созреваат мојот карактер. >

< start="1728.78" dur="3.68"> И, тој го кажува ова во стих четири од едно поглавје на chapterејмс. >

< start="1732.46" dur="4.18"> Вели, но, нека продолжи процесот >

< start="1736.64" dur="4.49"> додека не станете луѓе со зрел карактер >

< start="1741.13" dur="3.663"> и интегритет без слаби места. >

< start="1746.3" dur="1.32"> Не би сакале да го имате тоа? >

< start="1747.62" dur="2.42"> Дали не би сакале да ги слушнете луѓето како велат, знаете, >

< start="1750.04" dur="3.32"> таа жена нема слаби точки во нејзиниот карактер. >

< start="1753.36" dur="4.53"> Тој човек, тој човек нема слаби точки во неговиот карактер. >

< start="1757.89" dur="3.04"> Како го добивате тој вид зрел лик? >

< start="1760.93" dur="4.58"> Оставете го процесот да трае сè додека не станете луѓе, >

< start="1765.51" dur="3.38"> мажи и жени, со зрел карактер >

< start="1768.89" dur="3.33"> и интегритет без слаби места. >

< start="1772.22" dur="2.6"> Знаете, имаше една позната студија направена многу, >

< start="1774.82" dur="4"> пред многу години во Русија, што се сеќавам дека го запишував, >

< start="1778.82" dur="4.08"> и тоа беше на ефектот од тоа колку различни услови за живеење >

< start="1782.9" dur="5"> влијаеле на долговечноста или животниот век на различните животни. >

< start="1789.11" dur="3.6"> И така, тие ставаат некои животни во лесно живеење, >

< start="1792.71" dur="2.91"> и тие ги ставија некои други животни во потешко >

< start="1795.62" dur="1.89"> и груби околини. >

< start="1797.51" dur="2.87"> И научниците откриле дека животните >

< start="1800.38" dur="2.22"> кои беа сместени во удобно >

< start="1802.6" dur="2.88"> и лесно опкружување, услови, >

< start="1805.48" dur="4.73"> тие услови за живот, всушност, станаа послаби. >

< start="1810.21" dur="4.41"> Бидејќи условите беа толку лесни, тие станаа послаби >

< start="1814.62" dur="2.22"> и повеќе подложни на болест. >

< start="1816.84" dur="5"> И оние кои беа во удобни услови починаа порано >

< start="1821.9" dur="2.418"> од оние на кои им било дозволено да искусат >

< start="1824.318" dur="3.105"> нормалните тешкотии во животот. >

< start="1828.72" dur="1.163"> Зарем тоа не е интересно? >

< start="1830.81" dur="2.2"> Она што е точно за животните сум сигурен дека е точно >

< start="1833.01" dur="1.94"> од нашиот карактер, исто така. >

< start="1834.95" dur="4.92"> И во западната култура, особено во современиот свет, >

< start="1839.87" dur="3.38"> го имавме толку лесно на толку начини. >

< start="1843.25" dur="1.973"> Lивеење на погодности. >

< start="1846.94" dur="1.71"> Божјата број еден цел на Бога во вашиот живот >

< start="1848.65" dur="2.67"> е да ве натераат како Исус Христос по карактер. >

< start="1851.32" dur="1.87"> Да се ​​размислува како Христос, да се однесува како Христос, >

< start="1853.19" dur="3.94"> да се живее како Христос, да се сака како Христос, >

< start="1857.13" dur="2.2"> да се биде позитивен како Христос. >

< start="1859.33" dur="3.62"> И, ако тоа е вистина, а Библијата го кажува ова одново и одново, >

< start="1862.95" dur="2.13"> тогаш Божјата ќе ве однесе низ истите работи >

< start="1865.08" dur="4.304"> дека Исус поминал за да го развие вашиот карактер. >

< start="1869.384" dur="2.786"> Велите, добро, како е Исус? >

< start="1872.17" dur="3.8"> Исус е loveубов и радост, мир и трпеливост и kindубезност, >

< start="1875.97" dur="2.34"> плод на Духот, сите тие работи. >

< start="1878.31" dur="1.4"> И, како ги создава Бог тие? >

< start="1879.71" dur="2.9"> Со тоа што нè става во спротивна ситуација. >

< start="1882.61" dur="3.76"> Учиме трпеливост кога сме во искушение да бидеме нетрпеливи. >

< start="1886.37" dur="3.37"> Ние учиме loveубов кога сме приближувани необично луѓе. >

< start="1889.74" dur="2.49"> Учиме радост среде тага. >

< start="1892.23" dur="4.67"> Учиме да чекаме и да имаме таков вид трпеливост >

< start="1896.9" dur="1.56"> кога треба да почекаме. >

< start="1898.46" dur="3.423"> Учиме kindубезност кога сме во искушение да бидеме себични. >

< start="1902.77" dur="3.66"> Во деновите што следат, ќе биде многу примамливо >

< start="1906.43" dur="2.83"> само ловец во бункер, повлечете се, >

< start="1909.26" dur="2.54"> и реков, ќе се погрижиме за нас. >

< start="1911.8" dur="4.22"> Јас, јас, и јас, моето семејство, ние четворица и повеќе >

< start="1916.02" dur="2.14"> и заборави на сите други. >

< start="1918.16" dur="2.62"> Но, тоа ќе ви ја намали душата. >

< start="1920.78" dur="2.51"> Ако ќе започнете да размислувате за други луѓе >

< start="1923.29" dur="3.254"> и помагајќи им на оние што се ранливи, старите >

< start="1926.544" dur="4.026"> и оние со постојни услови, >

< start="1930.57" dur="3.47"> и ако постигнете, вашата душа ќе порасне, >

< start="1934.04" dur="3.34"> твоето срце ќе порасне, ќе бидеш подобра личност >

< start="1937.38" dur="5"> на крајот на оваа криза отколку што бевте на почетокот, океј? >

< start="1943.52" dur="2.98"> Гледаш, Боже, кога тој сака да го изгради вашиот карактер, >

< start="1946.5" dur="1.37"> тој може да користи две работи. >

< start="1947.87" dur="2.92"> Тој може да ја користи својата Реч, вистината нè менува, >

< start="1950.79" dur="3.56"> и тој може да користи околности, што е многу потешко. >

< start="1954.35" dur="4"> Сега, Бог повеќе би го користел првиот начин, Словото. >

< start="1958.35" dur="1.63"> Но, не секогаш ја слушаме Словата, >

< start="1959.98" dur="3.77"> па тој користи околности за да ни го привлече вниманието. >

< start="1963.75" dur="4.6"> И тоа е потешко, но често е поефикасно. >

< start="1968.35" dur="3.23"> Сега, ти речеш, добро, добро, Рик, го добивам, >

< start="1971.58" dur="4.22"> дека проблемите се варијабилни и тие се намерни, >

< start="1975.8" dur="3.18"> и тие се тука за да ја тестираат мојата вера, и ќе бидат >

< start="1978.98" dur="2.47"> сите различни видови, и тие не доаѓаат кога сакам. >

< start="1981.45" dur="4.393"> И, Бог може да го искористи за да расте мојот карактер и да го созрее мојот живот. >

< start="1986.95" dur="1.72"> Што треба да направам? >

< start="1988.67" dur="4.94"> Во следните неколку дена и во седмиците и можеби месеци пред нив >

< start="1993.61" dur="3.75"> бидејќи заедно се соочуваме со оваа коронавирусна криза, >

< start="1997.36" dur="4.09"> како треба да одговорам на проблемите во мојот живот? >

< start="2001.45" dur="1.98"> И јас не зборувам само за вирусот. >

< start="2003.43" dur="2.747"> Зборувам за проблеми што ќе дојдат како резултат >

< start="2006.177" dur="5"> да се биде без работа или децата да се дома >

< start="2011.26" dur="3.12"> или сите други работи што го вознемируваат животот >

< start="2014.38" dur="1.553"> како што беше нормално. >

< start="2017.04" dur="2.24"> Како треба да одговорам на проблемите во мојот живот? >

< start="2019.28" dur="2.9"> Па, повторно, Jamesејмс е многу специфичен, >

< start="2022.18" dur="3.39"> и тој ни дава три многу практични, >

< start="2025.57" dur="4.45"> тие се радикални одговори, но тие се вистинските одговори. >

< start="2030.02" dur="1.32"> Всушност, кога ќе ти го кажам првото, >

< start="2031.34" dur="2.21"> ќе одиш, ќе ме шегуваш. >

< start="2033.55" dur="3.07"> Но, има три одговори, сите започнуваат со Р. >

< start="2036.62" dur="2.76"> Првиот одговор што тој го вели е кога сте >

< start="2039.38" dur="4.46"> поминувајќи низ тешки времиња, радувај се. >

< start="2043.84" dur="2.41"> Одиш, се шегуваш? >

< start="2046.25" dur="1.73"> Тоа звучи мазохистички. >

< start="2047.98" dur="2.29"> Не велам радувај се на проблемот. >

< start="2050.27" dur="1.69"> Следете ме на ова само една минута. >

< start="2051.96" dur="3.54"> Тој вели дека сметаат за чиста радост. >

< start="2055.5" dur="2.69"> Однесувајте се кон овие проблеми како пријатели. >

< start="2058.19" dur="1.78"> Сега, не ме сфаќај погрешно. >

< start="2059.97" dur="3.14"> Тој не кажува лажен. >

< start="2063.11" dur="3.57"> Тој не кажува облечена во пластична насмевка, >

< start="2066.68" dur="2.33"> се преправаме дека сè е добро и не е, >

< start="2069.01" dur="1.36"> затоа што не е. >

< start="2070.37" dur="3.12"> Полјана, малата сирачка Ени, сонцето >

< start="2073.49" dur="3.512"> ќе излезе утре, може да не излезе утре. >

< start="2077.002" dur="3.568"> Тој не рече дека ја негира реалноста, воопшто и не. >

< start="2080.57" dur="2.76"> Тој не рече дека е мазохист. >

< start="2083.33" dur="2.87"> О момче, морам да минам низ болка. >

< start="2086.2" dur="1.72"> Бог ја мрази болката исто колку и вие. >

< start="2087.92" dur="2.1"> О, јас морам да страдам, кој. >

< start="2090.02" dur="3.49"> И го имате овој маченички комплекс и знаете, >

< start="2093.51" dur="1.937"> Ова духовно чувство го имам само кога се чувствувам лошо. >

< start="2095.447" dur="2.983"> Не, не, не, Бог не сака вие да бидете маченик. >

< start="2098.43" dur="1.54"> Бог не сака да го имате >

< start="2099.97" dur="3.453"> мазохистички став кон болка. >

< start="2104.74" dur="2.5"> Знаете, се сеќавам на едно време кога минував >

< start="2107.24" dur="3.21"> навистина тешко време и еден пријател се обидуваше да биде убезен >

< start="2110.45" dur="2.307"> и тие рекоа: „Знаете, Рик, расположи се >

< start="2112.757" dur="1.86"> „затоа што работите би можеле да бидат уште полоши“. >

< start="2115.61" dur="2.14"> И погоди што, се влошија. >

< start="2117.75" dur="2.23"> Тоа воопшто не беше помош. >

< start="2119.98" dur="2.225"> Јас се расположив и тие се влошија. >

< start="2122.205" dur="1.105"> (чакли) >

< start="2123.31" dur="4.588"> Значи, не станува збор за лажна Полјана позитивно размислување. >

< start="2127.898" dur="3.352"> Ако се однесувам со ентузијазам, ќе бидам ентузијазам. >

< start="2131.25" dur="2.88"> Не, не, не, не, тоа е многу, многу подлабоко од тоа. >

< start="2134.13" dur="5"> Ние не се радуваме, слушаме, не се радуваме на проблемот. >

< start="2140.17" dur="5"> Се радуваме на проблемот, додека сме во проблемот, >

< start="2145.71" dur="2.13"> има уште многу работи за кои треба да се радуваме. >

< start="2147.84" dur="2.92"> Не самиот проблем, туку другите работи >

< start="2150.76" dur="2.514"> дека можеме да се радуваме на проблемите. >

< start="2153.274" dur="2.836"> Зошто можеме да се радуваме дури и во проблемот? >

< start="2156.11" dur="2.54"> „Бидејќи знаеме дека има цел за тоа. >

< start="2158.65" dur="1.74"> Затоа што знаеме дека Бог никогаш нема да нè напушти. >

< start="2160.39" dur="2.97"> Затоа што знаеме многу различни работи. >

< start="2163.36" dur="1.81"> Знаеме дека Бог има цел. >

< start="2165.17" dur="4.58"> Забележете дека тој смета дека е чиста радост. >

< start="2169.75" dur="1.98"> Заокружете го зборот разгледајте. >

< start="2171.73" dur="4.8"> Размислете за средства намерно да го сочинувате вашиот ум. >

< start="2176.53" dur="2.22"> Добивте прилагодување на ставот >

< start="2178.75" dur="1.71"> дека ќе мора да го направиш овде. >

< start="2180.46" dur="3.869"> Дали е вашиот избор да се радувате? >

< start="2184.329" dur="3.201"> Во Псалм 34 стих еден, тој вели >

< start="2187.53" dur="3.69"> Јас ќе го благословувам Господ во секое време. >

< start="2191.22" dur="1.39"> На сите времиња. >

< start="2192.61" dur="0.92"> И тој вели дека ќе. >

< start="2193.53" dur="2.48"> Тоа е избор на волја, тоа е одлука. >

< start="2196.01" dur="1.66"> Тоа е заложба, тоа е избор. >

< start="2197.67" dur="4.08"> Сега, ќе ги поминете овие месеци напред >

< start="2201.75" dur="2.4"> или со добар став или со лош став. >

< start="2204.15" dur="2.7"> Ако вашиот став е лош, ќе се натерате >

< start="2206.85" dur="2.35"> и сите други околу вас мизерни. >

< start="2209.2" dur="3.15"> Но, ако вашиот став е добар, ваш избор е да се радувате. >

< start="2212.35" dur="1.76"> Велите, ајде да погледнеме на светла страна. >

< start="2214.11" dur="3.09"> Да ги најдеме работите за кои можеме да му се заблагодариме на Бога. >

< start="2217.2" dur="2.15"> И да сфатиме дека дури и во лошо, >

< start="2219.35" dur="2.88"> Бог може да донесе добро од лошото. >

< start="2222.23" dur="2.29"> Затоа, направете прилагодување на ставот. >

< start="2224.52" dur="3.25"> Јас нема да бидам горчлив во оваа криза. >

< start="2227.77" dur="3.23"> Beе бидам подобар во оваа криза. >

< start="2231" dur="4.39"> Chooseе одберам, мојот избор е да се радувам. >

< start="2235.39" dur="3.41"> Океј, број два, второто барање R е. >

< start="2238.8" dur="4.08"> И тоа е замолете му на Бога за мудрост. >

< start="2242.88" dur="3.29"> Ова е она што сакате да го направите во секое време кога сте во криза. >

< start="2246.17" dur="2.39"> Сакате да му дадете мудрост на Бога. >

< start="2248.56" dur="2.1"> Минатата недела, ако ја преслушавте минатонеделната порака, >

< start="2250.66" dur="2.72"> и ако ви недостигаше, вратете се на Интернет и гледајте ја таа порака >

< start="2253.38" dur="5"> на правење преку долината на вирусот без страв. >

< start="2260.09" dur="2.15"> Ваш избор е да се радувате, >

< start="2262.24" dur="2.733"> но тогаш го прашувате Бога за мудрост. >

< start="2265.89" dur="2.13"> И го прашуваш Бога за мудрост и се молиш >

< start="2268.02" dur="1.51"> и се молиш за твоите проблеми. >

< start="2269.53" dur="2.99"> Стихот седум го кажува ова во еден Jamesејмс. >

< start="2272.52" dur="4.83"> Ако во овој процес, некој од вас не знае како да се сретне >

< start="2277.35" dur="4.05"> кој било посебен проблем, ова е надвор од преводот на Филипс. >

< start="2281.4" dur="2.24"> Ако е во процес, некој од вас не знае како да се сретне >

< start="2283.64" dur="3.44"> кој било посебен проблем, вие треба само да го прашате Бога >

< start="2287.08" dur="2.65"> кој им дава дарежливо на сите луѓе >

< start="2289.73" dur="2.6"> без да ги натера да се чувствуваат виновни. >

< start="2292.33" dur="3.45"> И, можеби сте сигурни дека потребната мудрост >

< start="2295.78" dur="1.963"> ќе ти се даде. >

< start="2298.65" dur="2.18"> Тие велат зошто од сите нешта би барал мудрост >

< start="2300.83" dur="1.35"> среде проблем? >

< start="2303.29" dur="2.07"> Така учи од тоа. >

< start="2305.36" dur="1.57"> Така можете да научите од проблемот, >

< start="2306.93" dur="1.48"> затоа бараш мудрост. >

< start="2308.41" dur="4.26"> Многу е покорисно ако престанете да прашувате зошто, >

< start="2312.67" dur="3.04"> зошто се случува ова и започнете да прашувате што, >

< start="2315.71" dur="1.45"> што сакаш да научам? >

< start="2318.09" dur="1.92"> Што сакаш да станам? >

< start="2320.01" dur="2.27"> Како можам да пораснам од ова? >

< start="2322.28" dur="2.17"> Како можам да станам подобра жена? >

< start="2324.45" dur="4.51"> Како можам да станам подобар човек преку оваа криза? >

< start="2328.96" dur="1.32"> Да, јас сум тестиран. >

< start="2330.28" dur="1.53"> Нема да се грижам за тоа зошто. >

< start="2331.81" dur="1.71"> Зошто навистина не е ни важно. >

< start="2333.52" dur="3.77"> Она што е важно е што, што ќе станам, >

< start="2337.29" dur="3.7"> и што ќе научам од оваа ситуација? >

< start="2340.99" dur="2.71"> И за да го направите тоа, треба да побарате мудрост. >

< start="2343.7" dur="2.56"> Затоа тој рече секогаш кога ви треба мудрост, само прашајте го Бога, >

< start="2346.26" dur="1.61"> Божјата ќе ти ја даде. >

< start="2347.87" dur="2.2"> Така велите, Боже, ми треба мудрост како мајка. >

< start="2350.07" dur="3.23"> Моите деца нема да бидат дома следниот месец. >

< start="2353.3" dur="2.22"> Ми треба мудрост како тато. >

< start="2355.52" dur="3.48"> Како можам да водам кога нашите работни места се во опасност >

< start="2359" dur="1.553"> и не можам да работам во моментов? >

< start="2362.05" dur="1.45"> Побарајте му од мудрост на Бога. >

< start="2363.5" dur="1.84"> Не прашувај зошто, туку прашај што. >

< start="2365.34" dur="2.99"> Затоа прво се радувате, добивате позитивен став >

< start="2368.33" dur="3.14"> велејќи дека ќе му се заблагодарам на Бога не за проблемот, >

< start="2371.47" dur="3.14"> но ќе му благодарам на Бога во проблемот. >

< start="2374.61" dur="2.92"> Затоа што Божјето добро дури и кога животот смрди. >

< start="2377.53" dur="2.137"> Затоа ја нарекувам оваа серија >

< start="2379.667" dur="5"> „Вистинска вера што работи кога животот не“. >

< start="2385.41" dur="1.473"> Кога животот не работи. >

< start="2387.96" dur="1.69"> Затоа се радувам и барам. >

< start="2389.65" dur="4.32"> Третото нешто што Jamesејмс вели да направи е да се опушти. >

< start="2393.97" dur="4.83"> Да, само измори се, не се обавувај се >

< start="2398.8" dur="3.86"> сите во еден куп нерви. >

< start="2402.66" dur="2.64"> Не ставајте толку стрес што не можете да направите ништо. >

< start="2405.3" dur="1.33"> Не грижи се за иднината. >

< start="2406.63" dur="2.83"> Бог вели дека ќе се грижам за тебе, верувај ми. >

< start="2409.46" dur="2.42"> Вие имате доверба во Бога да знаете што е најдобро. >

< start="2411.88" dur="2.17"> Вие соработувате со него. >

< start="2414.05" dur="4.84"> Вие не ја прекинувате ситуацијата што минувате. >

< start="2418.89" dur="3.07"> Но, вие само велите, Боже, ќе се опуштам. >

< start="2421.96" dur="2.28"> Не се сомневам. >

< start="2424.24" dur="1.87"> Не се сомневам. >

< start="2426.11" dur="2.76"> Trustе ти верувам во оваа ситуација. >

< start="2428.87" dur="3.15"> Стих осум е последниот стих на кој ќе го погледнеме. >

< start="2432.02" dur="1.26"> Па, ќе погледнеме уште еден за една минута. >

< start="2433.28" dur="5"> Но, стих осум вели, но мора да прашате со искрена вера >

< start="2438.9" dur="2.49"> без тајни сомнежи. >

< start="2441.39" dur="1.86"> Што бараш во искрена вера? >

< start="2443.25" dur="1.57"> Побарај мудрост. >

< start="2444.82" dur="2.07"> И кажи, Боже, ми треба мудрост и ти благодарам >

< start="2446.89" dur="1.26"> ќе ми дадеш мудрост. >

< start="2448.15" dur="2.89"> Ти благодарам, ми даваш мудрост. >

< start="2451.04" dur="3.06"> Не измачувај, не се сомневај, >

< start="2454.1" dur="2.57"> но извади го на Бога. >

< start="2456.67" dur="5"> Знаете, вели Библијата, порано кога истакнав >

< start="2461.67" dur="3.24"> дека ги кажал овие многу видови на проблеми. >

< start="2464.91" dur="1.8"> Знаете, ние зборуваме за тие се разнобојни, >

< start="2466.71" dur="2.23"> многу, многу видови на проблеми. >

< start="2468.94" dur="2.81"> Тој збор на грчки јазик, многу видови на проблеми, >

< start="2471.75" dur="3.11"> е истиот збор што е опфатен во Првиот Петар >

< start="2474.86" dur="1.97"> глава четири, стих четири што рече >

< start="2476.83" dur="4.11"> Бог има многу видови на благодат да ви даде. >

< start="2480.94" dur="3.35"> Божји многу видови на благодат. >

< start="2484.29" dur="5"> Тоа е истата разнобојна, повеќејазична, како дијамант. >

< start="2489.339" dur="1.694"> Што вели тој таму? >

< start="2492.28" dur="2.08"> За секој проблем што го имате, >

< start="2494.36" dur="2.87"> има благодат од Бога што е достапна. >

< start="2497.23" dur="5"> За секој многу вид на проба и неволја >

< start="2502.74" dur="4.5"> и тешкотија, постои еден вид милост и милост >

< start="2507.24" dur="2.25"> и моќ што Бог сака да ви ја даде >

< start="2509.49" dur="2.05"> да одговара на тој посебен проблем. >

< start="2511.54" dur="2.04"> Потребна ви е благодат за тоа, потребна ви е благодат за тоа, >

< start="2513.58" dur="1"> ви треба благодат за ова. >

< start="2514.58" dur="3.76"> Бог вели дека мојата благодат е исто толку и повеќеродна >

< start="2518.34" dur="1.99"> како проблеми со кои се соочувате. >

< start="2520.33" dur="1.27"> Па што зборувам? >

< start="2521.6" dur="1.74"> Јас велам дека сите проблеми што се во вашиот живот, >

< start="2523.34" dur="2.44"> вклучувајќи ја и оваа COVID криза, >

< start="2525.78" dur="4.03"> ѓаволот значи да ве победиме со овие проблеми. >

< start="2529.81" dur="4.41"> Но, Бог значи да ве развиваме преку овие проблеми. >

< start="2534.22" dur="3.543"> Тој сака да ве победи, Сатана, но Бог сака да ве развие. >

< start="2539.44" dur="2.12"> Сега, проблемите што доаѓаат во вашиот живот >

< start="2541.56" dur="3.34"> автоматски не те прават подобра личност. >

< start="2544.9" dur="2.51"> Многу луѓе стануваат горчливи луѓе од 'em. >

< start="2547.41" dur="3.28"> Автоматски не ве прави подобра личност. >

< start="2550.69" dur="2.96"> Вашиот став го прави разликата. >

< start="2553.65" dur="2.86"> И тоа е местото каде што сакам да ви дадам друга работа што треба да ја запомните. >

< start="2556.51" dur="3.07"> Број четири, четврто нешто што треба да се запамети >

< start="2559.58" dur="3.75"> кога минуваш низ проблеми е да се запамети >

< start="2563.33" dur="1.99"> ветувањата на Бога. >

< start="2565.32" dur="1.84"> Запомнете ги ветувањата на Бога. >

< start="2567.16" dur="1.28"> Тоа е долу во стих 12. >

< start="2568.44" dur="1.52"> Дозволете ми да ви го прочитам ова ветување. >

< start="2569.96" dur="2.363"> Chapterејмс, поглавје 1, стих 12. >

< start="2573.55" dur="5"> Блажена е лицето кое опстојува под судење, >

< start="2579.84" dur="2.67"> затоа што кога тој застана на тестот, >

< start="2582.51" dur="5"> тој ќе ја добие круната на животот што го ветил Бог, >

< start="2587.82" dur="2.75"> го има зборот, на оние што го сакаат. >

< start="2590.57" dur="0.833"> Дозволете ми да го прочитам повторно. >

< start="2591.403" dur="2.057"> Сакам многу внимателно да го слушате. >

< start="2593.46" dur="5"> Блажена е лицето кое опстојува под судење, >

< start="2598.84" dur="3.36"> кој се справува со тешкотиите, >

< start="2602.2" dur="2.12"> како ситуацијата во која сме сега. >

< start="2604.32" dur="3.67"> Блажена ќе биде оној што трае, кој опстојува, >

< start="2607.99" dur="3.87"> Кој му верува на Бога, кој верува во проба, >

< start="2611.86" dur="3.12"> затоа што кога тој застана на тестот, излегува >

< start="2614.98" dur="2.72"> на задната страна, ова судење нема да трае последно. >

< start="2617.7" dur="1.4"> Има крај на тоа. >

< start="2619.1" dur="2.07"> Comeе излезете на другиот крај на тунелот. >

< start="2621.17" dur="4.41"> Willе ја добиете круната на животот. >

< start="2625.58" dur="3.38"> Па, јас дури и не знам што значи тоа, но добро е. >

< start="2628.96" dur="2.7"> Круната на животот што Бог го вети >

< start="2631.66" dur="2.373"> на оние што го сакаат. >

< start="2635.73" dur="2.32"> Ваш избор е да се радувате. >

< start="2638.05" dur="2.92"> Ваш избор е да верувате во мудроста Божја >

< start="2640.97" dur="1.72"> наместо да се сомневате. >

< start="2642.69" dur="4.21"> Замолете му на Бога мудрост да ви помогне од вашата состојба. >

< start="2646.9" dur="3.23"> И тогаш замоли го Бога верата да издржи. >

< start="2650.13" dur="2.27"> И кажи, Боже, нема да се откажам. >

< start="2652.4" dur="1.793"> Ова исто така ќе помине. >

< start="2655.329" dur="2.111"> Некој некогаш беше запрашан, кој е вашиот омилен >

< start="2657.44" dur="0.833"> стих од Библијата? >

< start="2658.273" dur="1.297"> Рече, се случи. >

< start="2659.57" dur="1.273"> И, зошто ви се допаѓа тој стих? >

< start="2660.843" dur="2.687"> Затоа што кога доаѓаат проблемите, знам дека тие не дојдоа да останат. >

< start="2663.53" dur="1.194"> Тие се случија. >

< start="2664.724" dur="1.116"> (чакли) >

< start="2665.84" dur="2.88"> И тоа е точно во оваа конкретна ситуација. >

< start="2668.72" dur="3.983"> Не доаѓа да остане, ќе се случи. >

< start="2673.56" dur="2.24"> Сега, сакам да се затворам со оваа мисла. >

< start="2675.8" dur="3.77"> Кризата не само што создава проблеми. >

< start="2679.57" dur="3.23"> Често ги открива, често ги открива. >

< start="2682.8" dur="4.563"> Оваа криза може да открие некои пукнатини во вашиот брак. >

< start="2688.77" dur="2.76"> Оваа криза може да открие некои пукнатини >

< start="2691.53" dur="1.823"> во вашата врска со Бога. >

< start="2694.26" dur="5"> Оваа криза може да открие некои пукнатини во вашиот животен стил, >

< start="2699.29" dur="2.593"> дека си премногу напорен. >

< start="2702.949" dur="3.181"> И, затоа биди спремен да му дозволиме на Бог да зборува со вас >

< start="2706.13" dur="5"> за тоа што треба да се промени во животот, нели? >

< start="2711.45" dur="1.7"> Сакам да размислите оваа недела оваа, >

< start="2713.15" dur="3.44"> и дозволете ми да ви дадам неколку практични чекори, добро? >

< start="2716.59" dur="2.47"> Практични чекори, број еден, те сакам >

< start="2719.06" dur="5"> да охрабри некој друг да ја слуша оваа порака. >

< start="2724.55" dur="1.25"> Дали ќе го сторите тоа? >

< start="2725.8" dur="3.603"> Дали ќе ја пренесете оваа врска и ќе ја испратите на пријател? >

< start="2729.403" dur="3.337"> Ако ова ве охрабри, предадете го, >

< start="2732.74" dur="2.3"> и бидете охрабрувач оваа недела. >

< start="2735.04" dur="4.84"> На сите околу вас им треба охрабрување за време на оваа криза. >

< start="2739.88" dur="1.779"> Затоа, испратете врска. >

< start="2741.659" dur="5"> Пред две недели кога имавме црква во нашите кампуси, >

< start="2747.52" dur="3.11"> во езерото Форест и сите наши други кампуси на седлобек, >

< start="2750.63" dur="3.53"> околу 30.000 луѓе се појавија во црквата. >

< start="2754.16" dur="4.14"> Но, оваа минатата недела кога моравме да ги откажеме услугите >

< start="2758.3" dur="1.87"> и сите моравме да гледаме преку Интернет, реков, >

< start="2760.17" dur="3.38"> сите одат во вашата мала група и поканете ги соседите >

< start="2763.55" dur="2.94"> и покани ги пријателите во твојата мала група, >

< start="2766.49" dur="0.95"> имавме 181.000 >

< start="2767.44" dur="5"> Интернет-провајдерите на нашите домови поврзани со услугата. >

< start="2776.3" dur="3.41"> Тоа значи дека можеби половина милион луѓе >

< start="2779.71" dur="1.96"> ја гледав пораката од минатата недела. >

< start="2781.67" dur="3.04"> Половина милион луѓе или повеќе. >

< start="2784.71" dur="3.63"> Зошто затоа што си кажал на некој друг да гледа. >

< start="2788.34" dur="4.56"> И сакам да ве охрабрувам да бидете сведок на добрите вести >

< start="2792.9" dur="2.79"> оваа недела во свет на кој очајно му се потребни добри вести. >

< start="2795.69" dur="1.4"> Луѓето треба да го слушнат ова. >

< start="2797.09" dur="1.18"> Испратете линк. >

< start="2798.27" dur="5"> Верувам дека би можеле да охрабриме милион луѓе оваа недела >

< start="2803.29" dur="3.8"> ако сите ќе ја пренесеме пораката, добро? >

< start="2807.09" dur="3.16"> Број два, ако сте во мала група, нема да ви биде >

< start="2810.25" dur="3.45"> да може да се сретнеме, барем овој месец, тоа е сигурно. >

< start="2813.7" dur="3.95"> И, затоа би ве охрабрил да поставите виртуелна средба. >

< start="2817.65" dur="1.79"> Може да имате мрежна група. >

< start="2819.44" dur="0.97"> Како го правиш тоа? >

< start="2820.41" dur="2.63"> Па, има производи таму како Зум. >

< start="2823.04" dur="2.52"> Сакате да го проверите тоа, Зум, тоа е бесплатно. >

< start="2825.56" dur="2.56"> И можете да одите таму и да им кажете на сите да го зумираат >

< start="2828.12" dur="1.74"> на нивниот телефон или на нивниот компјутер, >

< start="2829.86" dur="3.58"> и можете да поврзете шест или осум или 10 лица, >

< start="2833.44" dur="3.15"> и можете да ја имате вашата група оваа недела на Зум. >

< start="2836.59" dur="3.19"> И, можете да видите едни со други, како на пример Facebook Live, >

< start="2839.78" dur="2.933"> или тоа е како некои други, знаете, >

< start="2844.84" dur="5"> што има на iPhone кога гледате во FaceTime. >

< start="2850.12" dur="1.82"> Па, не можете да го направите тоа со голема група, >

< start="2851.94" dur="2.39"> но можете да го направите тоа со една личност. >

< start="2854.33" dur="3.52"> И така, охрабрете се едни со други преку лице преку технологија. >

< start="2857.85" dur="2.66"> Сега имаме технологија што не беше достапна. >

< start="2860.51" dur="3.59"> Затоа проверете го зумот за мала виртуелна група. >

< start="2864.1" dur="1.17"> И, всушност, тука на Интернет >

< start="2865.27" dur="1.85"> можете да добиете и некои информации. >

< start="2867.12" dur="3.244"> Број три, ако не сте во мала група, >

< start="2870.364" dur="4.096"> Helpе ви помогнам да влезете во мрежна група оваа недела, ќе. >

< start="2874.46" dur="2.33"> Сè што треба да направите е да ми испратите е-пошта, >

< start="2876.79" dur="3.225"> PastorRick@saddleback.com. >

< start="2880.015" dur="4.815"> PastorRick @ седло враќање, еден збор, SADDLEBACK, >

< start="2884.83" dur="2.81"> saddleback.com, и ќе ве поврзам >

< start="2887.64" dur="2.57"> на онлајн група, нели? >

< start="2890.21" dur="2.79"> Потоа, проверете дали сте дел од црквата Садблеб >

< start="2893" dur="2.84"> да го прочитате вашиот дневен билтен што го испраќам >

< start="2895.84" dur="2.03"> секој ден за време на оваа криза. >

< start="2897.87" dur="2.1"> Се вика „Седлобек дома“. >

< start="2899.97" dur="3.5"> Има совети, има охрабрувачки пораки, >

< start="2903.47" dur="2.14"> има новини што можете да ги користите. >

< start="2905.61" dur="1.56"> Многу практична работа. >

< start="2907.17" dur="2.17"> Сакаме да останеме во контакт со вас секој ден. >

< start="2909.34" dur="1.32"> Добијте "Седлобек дома." >

< start="2910.66" dur="2.69"> Ако ја немам вашата е-пошта, >

< start="2913.35" dur="1.42"> тогаш не го добивате. >

< start="2914.77" dur="2.46"> И можете да ми ја испратите адресата за е-пошта >

< start="2917.23" dur="4.41"> на PastorRick@saddleback.com, и ќе ве ставам на списокот, >

< start="2921.64" dur="2.37"> и ќе ја добиете дневната врска, >

< start="2924.01" dur="3.76"> весникот „Седлобек во домот“. >

< start="2927.77" dur="2.09"> Само сакам да се затворам пред да се молам >

< start="2929.86" dur="2.15"> повторно кажувајќи колку те сакам. >

< start="2932.01" dur="1.72"> Се молев за вас секој ден, >

< start="2933.73" dur="1.9"> и ќе продолжам да се молам за тебе. >

< start="2935.63" dur="2.68"> Willе го поминеме тоа заедно. >

< start="2938.31" dur="2.33"> Ова не е крај на приказната. >

< start="2940.64" dur="3.4"> Бог е сè уште на неговиот престол, а Бог ќе го искористи тоа >

< start="2944.04" dur="4.16"> да ја зголеми својата вера, да ги донесе луѓето во вера. >

< start="2948.2" dur="1.8"> И којзнае што ќе се случи. >

< start="2950" dur="3.07"> Можевме да имаме духовна преродба од сето ова >

< start="2953.07" dur="2.66"> затоа што луѓето честопати се обраќаат кон Бога >

< start="2955.73" dur="1.87"> кога минуваат низ тешки времиња. >

< start="2957.6" dur="1.09"> Дозволете ми да се молам за вас. >

< start="2958.69" dur="1.66"> Татко, сакам да ви се заблагодарам за сите >

< start="2960.35" dur="1.48"> кој слуша сега. >

< start="2961.83" dur="5"> Нека ја живееме пораката на Глава 1 од Jamesејмс, >

< start="2967.39" dur="2.78"> првите шест или седум стихови. >

< start="2970.17" dur="4.25"> Може да научиме дека проблемите доаѓаат, тие ќе се случат, >

< start="2974.42" dur="5"> тие се варијабилни, тие се намерни и дека ќе ги добиете >

< start="2979.81" dur="2.41"> искористете ги за добро во нашите животи ако ќе ви веруваме. >

< start="2982.22" dur="1.49"> Помогнете ни да не се сомневаме. >

< start="2983.71" dur="4"> Помогнете ни да се радуваме, да побараме, Господи, >

< start="2987.71" dur="3.53"> и да се сеќавам на вашите ветувања. >

< start="2991.24" dur="3.45"> И се молам за сите дека ќе имаат здрава недела. >

< start="2994.69" dur="2.87"> Во името на Исус, амин. >

< start="2997.56" dur="1.07"> Бог да те благослови, сите. >

< start="2998.63" dur="1.823"> Пренесете го ова на некој друг. >