3001s "Një besim që merret me vështirësi" me Pastor Rick Warren images and subtitles

- Përshëndetje, të gjithë, unë jam Rick Warren, pastor në Kishën Saddleback dhe autor të "Jeta e drejtuar nga qëllimi" dhe folësi në programin "Shpresa ditore". Faleminderit për akordimin në këtë transmetim. E dini, këtë javë këtu në Orange County, California, qeveria njoftoi se ata po ndalonin të gjitha takimet e çdo lloji, të çdo madhësie deri në fund të muajit. Pra mirëpritur në Kishën Saddleback në shtëpi. Më vjen mirë që jeni këtu. Dhe unë do t'ju mësoj me një video midis tani dhe kurdo që përfundon kjo krizë COVID-19. Pra mirëpritur në Kishën Saddleback në shtëpi. Dhe dua t'ju ftoj të më ndiqni çdo javë, bëhu pjesë e këtyre shërbimeve të adhurimit së bashku. Ne do të kemi muzikë dhe adhurim së bashku, dhe unë do të jap një fjalë nga Fjala e Zotit. Ti e di, ndërsa kam menduar për këtë, nga rruga, së pari duhet të ta tregoj. E kuptova që ata do të na anulonin takimin. Dhe kështu këtë javë, unë kisha studion Saddleback u zhvendos në garazhin tim. Unë jam duke e provuar këtë në garazhin tim. Ekuipazhi im teknik skeletor. Ejani, djema, thuaju të gjithëve. (Qesh) Ata ndihmuan ta lëvizin këtu dhe i vendosën të gjitha në mënyrë që të mund të flasim me ju çdo javë. Tani, ndërsa kam menduar për atë që duhet të mbulojmë gjatë kësaj krize COVID-19, Unë menjëherë mendova për librin e Jakobit. Libri i James është një libër shumë i vogël afër fundit të Testamentit të Ri. Por është kaq praktike dhe është aq e dobishme, dhe unë e quaj këtë libër një besim që funksionon kur jeta nuk ka. Dhe unë mendova nëse diçka është e nevojshme tani, a na duhet një besim që funksionon kur jeta jo. Sepse nuk po funksionon shumë mirë tani. Dhe kështu, sot, këtë javë, do të fillojmë një udhëtim së bashku që do t'ju inkurajojë përmes kësaj krize. Dhe nuk dua që ju të humbasni ndonjë nga këto mesazhe. Për shkak se libri i Jakobit në të vërtetë përfshin 14 kryesore blloqe ndërtimi të jetës, 14 çështje kryesore të jetës, 14 fusha që secila prej jush tashmë jeni dashur të merreni në jetën tuaj, dhe do të duhet të merresh me të ardhmen. Për shembull, në kapitullin një të James, më lër të të jap vetëm një përmbledhje të librit. Onlyshtë vetëm katër kapituj. Kapitulli i parë, ai së pari flet për vështirësitë. Dhe ne do të flasim sot për këtë. Cili është qëllimi i Zotit për problemet tuaja? Pastaj flet për zgjedhjet. Si e krijoni mendjen tuaj? Si e dini kur të qëndroni, kur të shkoni? Si e dini se çfarë të bëni, si merrni vendime? Dhe pastaj flet për tundimin. Dhe ne do të shikojmë se si i mposhtni tundimet e zakonshme në jetën tuaj që duket se vazhdojnë të bëjnë që të dështoni. Dhe pastaj flet për udhëzime. Dhe flet për atë se si ne mund të bekohemi nga Bibla. Jo vetëm lexojeni, por bekohuni prej tij. Kjo është e gjitha në kapitullin e parë. Dhe ne do t'i shikojmë ato në javët në vazhdim. Kapitulli i dytë flet për marrëdhëniet. Ne do të shohim se si i trajtoni njerëzit si duhet. Dhe me njerëzit që duhet të qëndrojnë në shtëpi, të gjithë në familje së bashku, fëmijë, nëna dhe baba, dhe njerëzit do të marrin nervat e njëri-tjetrit. Kjo do të jetë një mesazh i rëndësishëm për marrëdhëniet. Pastaj flet për besimin. Si i besoni vërtet Zotit kur nuk ndjeheni si ajo dhe kur gjërat po shkojnë në drejtimin e gabuar? Kjo është e gjitha në kapitullin e dytë. Kapitulli i tretë, ne do të flasim për biseda. Fuqia e bisedës. Dhe kjo është një nga pasazhet më të rëndësishme në Bibël se si e menaxhoni gojën. Shtë e rëndësishme nëse jemi në një krizë apo jo. Dhe pastaj flet për miqësi. Dhe na jep informacione shumë praktike se si ndërtoni miqësi të mençura dhe shmangni miqësi të pamatur. Ky është kapitulli i tretë. Kapitulli i katërt është në konflikt. Dhe në kapitullin e katërt, ne flasim si i shmangni argumentet. Dhe kjo do të jetë me të vërtetë e dobishme. Ndërsa tensionet rriten dhe frustrimet rriten, pasi njerëzit janë jashtë punës, si i shmangni argumentet? Dhe pastaj flet për gjykimin e të tjerëve. Si e lini të luani Zotin? Kjo do të shkaktonte shumë paqe në jetën tonë nëse do të mund ta bënim atë. Dhe pastaj flet për të ardhmen. Si planifikoni për të ardhmen? Kjo është e gjitha në kapitullin e katërt. Tani, në kapitullin e fundit, kapitullin e pestë, ju thashë ishin katër kapituj, ka në të vërtetë pesë kapituj në Jakov. Do flasim për para. Dhe flet se si të jesh i mençur me pasurinë tënde. Dhe atëherë do të shohim durimin. Farë bëni kur jeni duke pritur te Zoti? Dhoma më e vështirë për tu ulur është në dhomën e pritjes kur ju jeni me nxitim dhe jo e Zotit. Dhe atëherë ne do të shohim lutjen, cili është mesazhi i fundit që do të shikojmë. Si luteni për problemet tuaja? Bibla thotë se ka një mënyrë për t'u lutur dhe për të marrë përgjigje, dhe ka një mënyrë për të mos u lutur. Dhe ne do të shikojmë atë. Tani sot, ne do të shohim vetëm gjashtë vargjet e para të librit të Jakovit. Nëse nuk keni një Bibël, atëherë dua që ta shkarkoni jashtë kësaj faqe në internet, përshkrimet, shënimet mësimore, sepse të gjitha vargjet që do t'i shikojmë janë atje në skicën tuaj. Kapitulli i parë i Jakovit, gjashtë vargjet e para. Dhe Bibla e thotë këtë kur flet duhet të merreni me problemet tuaja. Së pari, Jakovi 1: 1 e thotë këtë. James, një shërbëtor i Zotit dhe i Zotit Jezu Krisht, 12 fiseve të shpërndara midis kombeve, përshëndetje. Tani, më lër të ndalem këtu për një minutë dhe të them kjo është prezantimi më i nënvlerësuar të ndonjë libri në Bibël. Sepse e dini kush ishte James? Ai ishte vëllai i gjysmë i Jezusit. Whatfarë do të thuash me atë? Do të thotë që ai ishte biri i Marisë dhe i Jozefit. Jezusi ishte vetëm biri i Marisë. Ai nuk ishte biri i Jozefit sepse Perëndia ishte babai i Jezusit. Por Bibla na tregon se Maria dhe Jozefi pati shumë fëmijë më vonë, dhe madje na jep emrat e tyre. Jakovi nuk ishte i krishterë. Ai nuk ishte një ndjekës i Krishtit. Ai nuk besonte se vëllai i tij gjysmë ishte Mesia gjatë gjithë shërbimit të Jezuit. Ai ishte një skeptik. Dhe ju do ta kuptoni këtë, vëllai i vogël që nuk beson në një vëlla më të madh, mirë, kjo do të ishte mjaft e thjeshtë. Madefarë e bëri Jakovin një besimtar në Jezu Krishtin? Ngjallja. Kur Jezusi u kthye nga vdekja dhe shëtiti edhe për 40 ditë të tjera dhe Jakobi e pa, ai u bë besimtar dhe më vonë u bë udhëheqës në Kishën e Jeruzalemit. Pra, nëse dikush ka të drejtë të lëshojë emra, është ky djalë. Ai mund të kishte thënë, Jakovi, djali që u rrit me Jezusin. Jakovi, vëllai gjysmë i Jezusit. James, shoku më i mirë i Jezuit që rritet. Ato lloj gjërash, por ai jo. Ai thjesht thotë James, një shërbëtor i Zotit. Ai nuk e merr gradën, nuk e promovon prejardhjen e tij. Por pastaj në vargun dy, ai fillon të futet kjo çështje e parë e qëllimit të Zotit në problemet tuaja. Më lër ta lexoj. Ai thotë, kur të gjitha llojet e gjykimeve turmoni në jetën tuaj, mos u mërzitni si ndërhyrës, por mirëpresim ata si miq. Kuptoni se ata vijnë për të provuar besimin tuaj, dhe për të prodhuar tek ju cilësinë e qëndrueshmërisë. Por le të vazhdojë ai proces deri në atë durim është zhvilluar plotësisht, dhe ju do të bëheni një person me karakter dhe integritet të pjekur pa njolla të dobëta. Ky është përkthimi Phillips të kapitullit një të Jakobit, vargje dy deri në gjashtë. Tani, ai thotë kur të gjitha llojet e provave hyjnë në jetën tuaj dhe ata grumbullohen në jetën tuaj, tha ai, mos u zemëroni me ta si ndërhyrës, i mirëpresim ata si miq. Ai thotë, keni probleme, jini të lumtur. Keni probleme, gëzohuni. Ke probleme, buzëqesh. Tani, unë e di se çfarë po mendoni. Ju shkoni, po më tallni mua? Pse duhet të jem i lumtur për COVID-19? Pse duhet të mirëpres këto prova në jetën time? Si eshte e mundur? Theelësi i këtij qëndrimi të tërë të ruajtjes një qëndrim pozitiv në mes të një krize është fjala realizohet, është fjala realizo. Ai tha, kur të gjitha këto lloj gjykimesh turmoni në jetën tuaj, mos u mërzitni si ndërhyrës, por mirëpresi ata si miq dhe kuptoji, realizo, ata vijnë për të provuar besimin tuaj. Dhe pastaj ai vazhdon, atë që do të prodhojë në jetën e tyre. Ajo që ai po thotë këtu është se suksesi juaj në trajtimin javët që janë përpara nesh në këtë pandemi të COVID-19 kjo është tani në të gjithë botën, dhe si gjithnjë e më shumë kombet po mbyllen, dhe ato po mbyllen restorante dhe ata po mbyllin dyqanet, dhe ata po mbyllin shkollat, dhe ata po mbyllin kishat, dhe ata po mbyllin çdo vend ku njerëzit janë mbledhur, dhe si këtu në Orange County, ku nuk na lejohet të takohemi me askënd këtë muaj. Ai thotë, suksesi juaj në trajtimin e këtyre problemeve do të përcaktohet nga mirëkuptimi juaj. Nga mirëkuptimi juaj. Dhe nga qëndrimi juaj ndaj atyre problemeve. Whatshtë ajo që kupton, është ajo që di. Tani, gjëja e parë në këtë fragment dua që ta realizoni është se Zoti na jep katër kujtime për problemet. Ju mund të doni të shkruani këto poshtë. Katër kujtime për problemet në jetën tuaj, të cilat përfshijnë krizën që po kalojmë tani. Numri një, thotë ai së pari, problemet janë të pashmangshme. Problemet janë të pashmangshme. Tani, si po e thotë ai këtë? Ai thotë, kur të vijnë të gjitha llojet e gjykimeve. Ai nuk thotë nëse vijnë të gjitha llojet e gjykimeve, thotë ai kur. Mund të mbështeteni në të. Ky nuk është parajsë ku gjithçka është perfekte. Kjo është Toka ku gjithçka është prishur. Dhe ai po thotë se do të keni probleme, do të keni vështirësi, mund të mbështeteni në të, ju mund të blini aksione në të. Tani, kjo nuk është diçka që thotë James vetëm. Përmes Biblës ajo e thotë atë. Jezusi tha në botë ju do të keni prova dhe tundimet dhe do të keni shtrëngime. Ai tha që do të keni probleme në jetë. Atëherë, pse jemi të befasuar kur kemi probleme? Peter thotë se mos u befasoni kur kalon nëpër prova të zjarrta. Tha mos veproni si diçka e re. Të gjithë kalojnë kohë të vështira. Jeta është e vështirë. Ky nuk është parajsë, kjo është Tokë. Askush nuk është imun, askush nuk është i izoluar, askush nuk është i izoluar, askush nuk është i përjashtuar. Ai thotë se do të keni probleme sepse ato janë të pashmangshme. E dini, më kujtohet një herë kur isha në kolegj. Shumë vite më parë, unë po kaloja disa periudha vërtet të vështira. Dhe fillova të lutesha, thashë: "Zot, më jep durim". Dhe në vend që gjyqet të përmirësoheshin, ato u përkeqësuan. Dhe pastaj thashë: "Zot, unë me të vërtetë kam nevojë për durim," dhe problemet u përkeqësuan. Dhe pastaj thashë: "Zot, unë me të vërtetë kam nevojë për durim," dhe ata u përkeqësuan. Cfare po ndodhte? Epo, më në fund kuptova që pas rreth gjashtë muajsh, Unë isha shumë më e duruar sesa kur fillova jashtë, se mënyra sesi Zoti po më mësonte durimin ishte nëpër ato vështirësi. Tani, problemet nuk janë një lloj lëndë zgjedhore që ju keni një zgjedhje për të marrë në jetë. Jo, ata kërkohen, ju nuk mund të hiqni dorë prej tyre. Për të mbaruar shkollën e jetës, do të kalosh nëpër shkollën e trokitjeve të forta. Do të kaloni nëpër probleme, ato janë të pashmangshme. Kjo është ajo që thotë Bibla. Gjëja e dytë që Bibla thotë për problemet është kjo. Problemet janë të ndryshueshme, kjo do të thotë se nuk janë të gjithë njësoj. Ju nuk merrni të njëjtin problem njëri pas tjetrit. Ju merrni një shumë të ndryshme. Jo vetëm që ju merrni, por ju merrni ato të ndryshme. Ai thotë kur gjykoni, kur keni probleme të të gjitha llojeve. Ju mund të rrethoni atë nëse jeni duke marrë shënime. Kur të gjitha llojet e provave hyjnë në jetën tuaj. Ti e di, unë jam një kopshtar dhe një herë bëra një studim, dhe zbulova se qeveria këtu në Shtetet e Bashkuara ka klasifikuar 205 lloje të ndryshme të barërave të këqija. Unë mendoj se 80% e tyre rriten në kopshtin tim. (Qesh) Shpesh mendoj se kur po rrit perime, Unë duhet të kërkoj pranimin në Farm Weed's Weed's. Por ka shumë lloje të barërave të këqija, dhe ka shumë lloje gjykimesh, ka shumë lloje problemesh. Ata vijnë në të gjitha madhësitë, ato vijnë në të gjitha format. Ka më shumë se 31 aromë. Kjo fjalë këtu, të gjitha llojet, ku thotë ka të gjitha llojet e provave në jetën tuaj, në të vërtetë në greqisht do të thotë shumëngjyrësh. Me fjalë të tjera, ka shumë hije stresi në jetën tuaj, a do të ishit dakord me këtë? Ka shumë hije stresi. Të gjithë nuk duken njësoj. Ka stres financiar, ka stres relativ, ka stres shëndetësor, ka stres fizik, ka stres kohor. Ai po thotë se ato janë të gjitha ngjyrat e ndryshme. Por nëse jashtë dhe blini një makinë dhe dëshironi një ngjyrë me porosi, atëherë duhet ta prisni. Dhe atëherë kur është bërë, atëherë ju merrni ngjyrën tuaj të personalizuar. Kjo është në të vërtetë fjala që përdoret këtu. Ashtë një ngjyrë me porosi, sprova shumëngjyrësh në jetën tuaj. Zoti i lejon ata për një arsye. Disa nga problemet tuaja janë bërë me të vërtetë me porosi. Disa prej tyre ne të gjithë i kemi përjetuar së bashku, si ky, COVID-19. Por ai po thotë se problemet janë të ndryshueshme. Dhe ajo që dua të them me atë është se ato ndryshojnë në intensitet. Me fjalë të tjera, sa vështirë vijnë. Ato ndryshojnë në frekuencë, dhe kjo është sa kohë. Ne nuk e dimë se sa do të zgjasë kjo. Ne nuk e dimë sa e vështirë do të merret. Pashë një shenjë ditën tjetër që tha, "Në çdo jetë, disa shi duhet të bien, "por kjo është qesharake." (Qesh) Dhe unë mendoj se kështu është rruga shumë njerëz po ndjehen tani. Kjo është qesharake. Problemet janë të pashmangshme dhe ato janë të ndryshueshme. Gjërat e treta që James thotë kështu që ne nuk jemi të tronditur është problemet janë të paparashikueshme. Ata janë të paparashikueshëm. Ai thotë kur provon turma në jetën tënde, nëse jeni duke shënuar, rrethoni atë frazë. Ata grumbullohen në jetën tuaj. Shikoni, asnjë problem nuk vjen kur të keni nevojë për të ose kur nuk ju duhen. Thjesht vjen kur dëshiron të vijë. Kjo është pjesë e arsyes se është problem. Problemet vijnë në kohën më të papërshtatshme. A jeni ndier ndonjëherë si një problem hyri në jetën tënde, ti shkon, jo tani. Me të vërtetë, si tani? Këtu në Kishën Saddleback, ne ishim në një fushatë madhore duke ëndërruar për të ardhmen. Dhe krejt papritur koronavirusi godet. Dhe po shkoj, jo tani. (gjepura) Jo tani. A keni pasur ndonjëherë një gomë të sheshtë kur keni qenë vonë? Ju nuk merrni një gomë të sheshtë kur të keni mjaft kohë. Ju jeni me nxitim për të shkuar diku. Likeshtë si foshnja lagur në veshjen tuaj të re teksa po dilni për një fejesë të rëndësishme në mbrëmje. Ose i ndani pantallonat para se të flisni. Kjo në fakt më ndodhi një herë të Dielën shumë kohë më parë. Disa njerëz, ata janë kaq të padurueshëm, ata nuk mund të presin për një derë rrotulluese. Ata vetëm duhet të bëjnë, ata duhet ta bëjnë atë, ata duhet ta bëjnë tani, duhet ta bëjnë tani. Mbaj mend shumë vite më parë isha në Japoni, dhe unë isha duke qëndruar në një metro duke pritur për metro për të mbërritur, dhe kur ajo u hap, dyert u hapën, dhe një i ri japonez menjëherë predha më vjella ndërsa isha duke qëndruar atje. Dhe unë mendova, pse unë, pse tani? Ata janë të paparashikueshëm, ato vijnë kur nuk ju duhen. Ju rrallë mund të parashikoni problemet në jetën tuaj. Tani vini re, thotë se kur të gjitha llojet e provave, kur, ato janë të pashmangshme, të gjitha llojet, ato janë të ndryshueshme, turma në jetën tënde, kjo është se janë të paparashikueshme, ai thotë se mos i mërzit ata si ndërhyrës. Farë po thotë ai këtu? Epo, unë do ta shpjegoj këtë më në detaje. Por ja gjëja e katërt që Bibla thotë për problemet. Problemet janë të qëllimshme. Problemet janë të qëllimshme. Zoti ka një qëllim në gjithçka. Edhe gjërat e këqija që ndodhin në jetën tonë, Zoti mund të sjellë të mira prej tyre. Zoti nuk ka pse të shkaktojë çdo problem. Shumica e problemeve ne i shkaktojmë vetvetes. Njerëzit thonë, pse njerëzit sëmuren? Epo, një arsye është që ne nuk bëjmë atë që Zoti na thotë të bëjmë. Nëse hanim atë që Zoti na thotë të hamë, nëse flemë ashtu si Zoti na thotë të pushojmë, nëse ne ushtrojmë ashtu siç na thotë Zoti të ushtrojmë, nëse nuk do të lejonim emocione negative në jetën tonë siç thotë Zoti, nëse i bindemi Perëndisë, ne nuk do të kishim shumicën e problemeve tona. Studimet kanë treguar se rreth 80% e problemeve shëndetësore në këtë vend, në Amerikë, janë shkaktuar nga ato që quhen zgjedhje kronike të jetesës. Me fjalë të tjera, ne thjesht nuk bëjmë gjënë e duhur. Ne nuk bëjmë gjë të shëndetshme. Ne shpesh bëjmë gjë vetë-shkatërruese. Por ajo që ai po thotë është këtu, problemet kanë qëllim. Ai thotë se kur hasni probleme, kuptojnë se ata vijnë për të prodhuar. Rretho atë frazë, ata vijnë për të prodhuar. Problemet mund të jenë produktive. Tani, ato nuk janë automatikisht produktive. Ky virus COVID, nëse nuk përgjigjem në ditën e duhur, nuk do të prodhojë asgjë të shkëlqyeshme në jetën time. Por nëse përgjigjem në mënyrën e duhur, edhe gjërat më negative në jetën time mund të prodhojë rritje dhe përfitim dhe bekim, në jetën tënde dhe në jetën time. Ata vijnë për të prodhuar. Ai po thotë këtu se vuajtja dhe stresi dhe pikëllimi, po, dhe madje edhe sëmundja mund të arrijë diçka me vlerë nëse e lejojmë. It'sshtë gjithçka në zgjedhjen tonë, është gjithçka në qëndrimin tonë. Zoti i përdor vështirësitë në jetën tonë. Ju thoni mirë, si e bën atë? Si i përdor Perëndia vështirësitë dhe problemet në jetën tonë? Epo, faleminderit që pyeta, sepse pasazhi tjetër ose pjesa tjetër e vargjeve thonë se Zoti i përdor ato tre mënyra. Tre mënyra, Zoti përdor problemet në jetën tuaj tre mënyra. Së pari, problemet provojnë besimin tim. Tani, besimi juaj është si një muskul. Një muskul nuk mund të forcohet nëse nuk testohet, përveç nëse është shtrirë, përveç nëse është vënë nën presion. Ju nuk zhvilloni muskuj të fortë duke bërë asgjë. Ju zhvilloni muskuj të fortë duke i shtrirë ato dhe forcimin e tyre dhe testimin e tyre dhe duke i shtyrë ato deri në kufi. Kështu që ai po thotë se problemet vijnë për të provuar besimin tim. Ai thotë se kuptoni se ata vijnë për të provuar besimin tuaj. Tani, ajo fjalë e testimit menjëherë atje, kjo është një term në kohët e Biblës që përdoren për rafinimin e metaleve. Dhe ajo që ju do të bëni është të merrni një metal të çmuar si argjendi ose ari ose diçka tjetër, dhe do ta vendosnit në një tenxhere të madhe dhe do ta ngrohni në temperatura jashtëzakonisht të larta, pse? Në temperaturat e larta, të gjitha papastërtitë janë djegur. Dhe e vetmja gjë që mbetet është ari i pastër ose argjendin e pastër. Kjo është fjala greke këtu për provë. Theshtë zjarri i rafinuar kur Zoti e ngroh nxehtësinë dhe e lejon atë në jetën tonë, ajo djeg sende që nuk janë të rëndësishme. E dini se çfarë do të ndodhë në javët e ardhshme? Gjëra që ne të gjithë menduam se ishte me të vërtetë e rëndësishme, ne do ta kuptojmë, hmm, u shoqërova thjesht mirë pa atë. Do të rindërtojë përparësitë tona, sepse gjërat do të ndryshojnë. Tani, shembulli klasik se si problemet provojnë besimin tuaj janë tregimet që kanë të bëjnë me Jobi në Bibël. Ka një libër të tërë për Jobin. E dini, Jobi ishte njeriu më i pasur në Bibël, dhe në një ditë të vetme, ai humbi gjithçka. Ai humbi tërë familjen e tij, ai humbi tërë pasurinë e tij, ai humbi të gjithë miqtë e tij, terroristët sulmuan familjen e tij, ai mori një sëmundje të frikshme, shumë të dhimbshme kronike që nuk mund të kurohej. Mirë, ai është terminal. E megjithatë Perëndia po provonte besimin e tij. Dhe Zoti më vonë e rikthen atë në të vërtetë dyfish çfarë kishte para se të kalonte në provën e madhe. Në një kohë lexova një citat diku shumë kohë më parë që thoshin se njerëzit janë si çanta çaji. Ju me të vërtetë nuk e dini se çfarë është në derisa të bjerë në ujë të nxehtë. Dhe atëherë mund të shihni se çfarë është me të vërtetë brenda tyre. A keni pasur ndonjëherë një nga ato ditët me ujë të nxehtë? Keni pasur ndonjëherë një nga ato javë ose muaj me ujë të nxehtë? Tani jemi në një situatë me ujë të nxehtë. Dhe ajo që do të dalë nga ju është ajo që është brenda jush. Shtë si një pastë dhëmbësh. Nëse kam një tub pastë dhëmbësh dhe e shtyj atë, çfarë do të dalë? Ju thoni mirë, pastë dhëmbësh. Jo, jo domosdoshmërisht. Mund të thotë pastë dhëmbësh nga jashtë, por mund të kishte salcë marinara ose gjalpë kikiriku ose majonezë nga brenda. What'sfarë do të dalë kur të vihet nën presion është gjithçka që është në të. Dhe në ditët në vazhdim kur merresh me virusin COVID, ajo që do të dalë nga ju është ajo që është brenda jush. Dhe nëse jeni e mbushur me hidhërim, kjo do të dalë. Dhe nëse jeni i mbushur me zhgënjim, kjo do të dalë. Dhe nëse jeni i mbushur me zemërim ose shqetësim ose faj ose turp apo pasiguri, kjo do të dalë. Nëse jeni të mbushur me frikë kjo, çfarëdo që është brenda jush është ajo që do të dalë kur presioni të vihet mbi ju. Dhe kjo është ajo që po thotë ai këtu, që problemet provojnë besimin tim. E dini, vite më parë, takova një djalë të vjetër në të vërtetë në një konferencë shumë vite më parë në Lindje. Unë mendoj se ishte Tenesi. Dhe ai, ky djalë i vjetër më tha se si u pushua ishte përfitimi më i madh në jetën e tij. Dhe unë i thashë: "Në rregull, dua ta dëgjoj këtë histori. "Më trego gjithçka për të". Dhe çfarë ishte ishte ai kishte punuar në një sharrë përgjatë gjithë jetës së tij. Ai do të ishte sharrëtar në të gjithë jetën e tij. Por një ditë gjatë një rënie ekonomike, shefi i tij u fut brenda dhe befas njoftoi: "Ju jeni pushuar nga puna". Dhe e gjithë ekspertiza e tij doli nga dera. Dhe ai u pushua në moshën 40 vjeçare me një grua dhe një familje dhe asnjë mundësi tjetër pune përreth tij, dhe në atë kohë po ndodhte një recesion. Dhe ai u dekurajua dhe pati frikë. Disa prej jush mund të ndjehen në atë mënyrë tani. Mund të jeni pushuar nga puna. Mbase keni frikë se do të jeni të pushuar gjatë kësaj krize. Dhe ai ishte shumë i dëshpëruar, ishte shumë i frikësuar. Ai tha, unë e shkrova këtë poshtë, ai tha: "Ndihesha si "Bota ime kishte lakuar në ditën kur unë u pushova nga puna. "Por kur shkova në shtëpi, i thashë gruas time çfarë ndodhi, "dhe ajo e pyeti:" Pra, çfarë do të bësh tani? " "Dhe unë i thashë, edhe atëherë që kur u pushova nga puna, "Unë do të bëj atë që kam dashur gjithmonë të bëj. "Bëhuni ndërtues. "Unë do të hipotekoj shtëpinë tonë "dhe unë do të hyj në biznesin e ndërtimeve." Dhe ai më tha: "Ti e di, Rick, sipërmarrja ime e parë "ishte ndërtimi i dy moteleve të vegjël". Kjo është ajo që bëri. Por ai tha: "Brenda pesë viteve, unë isha një milioner." Emri i këtij njeriu, njeriu për të cilin po flisja, ishte Wallace Johnson dhe biznesi që ai filloi pasi u pushua nga puna u quajt Gjethet e pushimeve. Bujtina për pushime. Wallace më tha: "Rick, sot, nëse mund ta gjeja "njeriu që më gjuajti mua, unë do të sinqerisht "faleminderit për atë që bëri". Në atë kohë kur ndodhi, nuk e kuptoja pse u pushova nga puna, pse u pushova nga puna. Por vetëm më vonë mund ta shikoja se ishte pa dashje e Zotit dhe një plan i mrekullueshëm për të më futur në karrierën e zgjedhjes së tij. Problemet janë të qëllimshme. Ata kanë një qëllim. Kuptoni se ata vijnë për të prodhuar, dhe një nga gjërat e para ata prodhojnë është besim më i madh, ata provojnë besimin tuaj. Numri dy, këtu është përfitimi i dytë i problemeve. Problemet zhvillojnë qëndrueshmërinë time. Ata zhvillojnë qëndrueshmërinë time. Kjo është pjesa tjetër e frazës, thotë ajo këto probleme vijnë për të zhvilluar qëndrueshmëri. Ata zhvillojnë qëndrueshmëri në jetën tuaj. Cilat janë rezultatet e problemeve në jetën tuaj? Fuqia e qëndrimit It'sshtë fjalë për fjalë aftësia për të trajtuar presionin. Sot ne e quajmë atë rezistencë. Aftësia për të kërcej mbrapa. Dhe një nga cilësitë më të mëdha që çdo fëmijë duhet të mësojë dhe çdo i rritur duhet të mësojë është rezistencë. Sepse të gjithë bien, të gjithë pengohen, të gjithë kalojnë kohë të vështira, të gjithë sëmuren në periudha të ndryshme. Të gjithë kanë dështime në jetën e tyre. Howshtë se si e përballoni presionin. Qëndrueshmëri, ju vazhdoni të vazhdoni dhe varni. Epo, si mëson ta bësh atë? Si mësoni të trajtoni presionin? Përmes përvojës, kjo është mënyra e vetme. Ju nuk mësoni të trajtoni presionin në një libër shkollor. Ju nuk mësoni se si të trajtoni presionin në një seminar. Ju mësoni të trajtoni presionin duke u bërë nën presion. Dhe nuk e dini se çfarë është në ju derisa të jeni vënë vërtet në atë situatë. Në vitin e dytë të Kishës Saddleback, 1981, Kam kaluar një periudhë depresioni ku çdo javë të vetme doja të jepja dorëheqjen. Dhe doja të hiqja dorë çdo pasdite të dielën. E megjithatë, unë po kaloja një kohë të vështirë në jetën time, dhe megjithatë unë do të vendosja njërën këmbë para tjetrës si Zot, mos më bëj të ndërtoj një kishë të madhe, por Zot, më kapërcej këtë javë. Dhe thjesht nuk do të heqja dorë. Jam shumë i lumtur që nuk u dorëzova. Por unë jam edhe më i lumtur që Zoti nuk hoqi dorë nga unë. Sepse ky ishte një provë. Dhe gjatë atij viti të gjykimit, unë zhvillova disa shpirtërore dhe forca relacionale dhe emocionale dhe mendore kjo më lejoi vite më vonë të lëvizja të gjitha llojet e topave dhe të trajtojë sasi të mëdha stresi në sytë e publikut sepse e kalova atë vit me vështirësi të sheshtë, njëra pas tjetrës. E dini, Amerika ka pasur një lidhje dashurie me komoditet. Ne e duam lehtësinë. Në ditët dhe javët në vazhdim në këtë krizë, do të ketë shumë gjëra që janë të papërshtatshme. Papërshtatshëm. Dhe çfarë do të bëjmë me veten tonë kur gjithçka nuk është e rehatshme, kur duhet të vazhdosh kur nuk ndjehesh sikur vazhdon. Ju e dini, qëllimi i një triathlon ose qëllimi i një maratonë nuk është me të vërtetë për shpejtësinë, sa shpejt arrini atje, është më shumë për durimin. E mbaron garën? Si përgatiteni për ato lloj gjërash? Vetëm duke kaluar nëpër to. Kështu që kur ju jeni shtrirë në ditët në vazhdim, mos u shqetëso për këtë, mos u shqetëso për këtë. Problemet zhvillojnë qëndrueshmërinë time. Problemet kanë një qëllim, ato janë me qëllim. Gjëja e tretë që James na tregon për problemet ne kalojmë është se problemet pjekin karakterin tim. Dhe ai e thotë këtë në vargun katër të kapitullit të parë të Jakovit. Ai thotë por, le të vazhdojë procesi derisa të bëheni njerëz me karakter të pjekur dhe integritet pa pika të dobëta. A nuk do të dëshironit ta kishe atë? A nuk do të dëshironit të dëgjoni njerëzit të thonë, e dini, ajo grua nuk ka njolla të dobëta në karakterin e saj. Ai njeri, ai djalë nuk ka njolla të dobëta në karakterin e tij. Si e merrni atë lloj karakteri të pjekur? Lëreni që procesi të vazhdojë derisa të bëheni njerëz, burra dhe gra, me karakter të pjekur dhe integritet pa pika të dobëta. Ju e dini, ka pasur një studim të famshëm të bërë shumë, shumë vjet më parë në Rusi që mbaj mend ta shkruaja, dhe kjo ishte në efektin e kushteve të ndryshme të jetesës ndikuan në jetëgjatësinë ose jetëgjatësinë e kafshëve të ndryshme. Dhe kështu ata vendosin disa kafshë në jetesë të lehtë, dhe ata i vendosin disa kafshë të tjera në vështirësi dhe mjedise të ashpra. Dhe shkencëtarët zbuluan se kafshët që ishin vendosur në komode dhe mjediset, kushtet, ato kushte jetese, në të vërtetë u bënë më të dobëta. Për shkak se kushtet ishin aq të lehta, ato u bënë më të dobëta dhe më të ndjeshëm ndaj sëmundjes. Dhe ata që ishin në kushte të rehatshme vdiqën më shpejt sesa ata që u lejuan të provojnë vështirësitë normale të jetës. A nuk është interesante? What'sfarë është e vërtetë për kafshët jam i sigurt se është e vërtetë të karakterit tonë, gjithashtu. Dhe në kulturën perëndimore veçanërisht në botën moderne, ne e kemi pasur kaq lehtë në kaq shumë mënyra. Jetesa jetese e komoditetit. Synimi numër një i Zotit në jetën tuaj është të të bësh si karakter Jezu Krishtin. Të mendosh si Krishti, të veprosh si Krishti, të jetosh si Krishti, të duash si Krishti, të jesh pozitiv si Krishti. Dhe nëse është e vërtetë, dhe Bibla e thotë këtë vazhdimisht, atëherë Zoti do t'ju marrë nëpër të njëjtat gjëra se Jezusi kaloi për të rritur karakterin tuaj. Ju thoni mirë, si është Jezusi? Jezusi është dashuri dhe gëzim, paqe, durim dhe mirësi, fryti i Frymës, të gjitha ato gjëra. Dhe si i prodhon Zoti ato? Duke na vendosur në situatë të kundërt. Ne mësojmë durim kur jemi në tundim të jemi të padurueshëm. Ne mësojmë dashuri kur i rrethojmë njerëzit pa masë. Ne mësojmë gëzimin në mes të pikëllimit. Ne mësojmë të presim dhe të kemi atë lloj durimi kur duhet të presim. Ne mësojmë mirësi kur tundojmë të jemi egoist. Në ditët në vazhdim, do të jetë shumë joshëse vetëm gjuetar në një bunker, tërhiq përsëri, dhe thashë, ne do të kujdesemi për ne. Unë, unë, dhe unë, familja ime, ne katër dhe jo më shumë dhe të harrojmë për të gjithë të tjerët. Por kjo do të tkurret shpirtin tuaj. Nëse do të filloni të mendoni për njerëz të tjerë dhe duke ndihmuar ata që janë të rrezikuar, të moshuar dhe ata me kushte ekzistuese, dhe nëse do të arrini, shpirti juaj do të rritet, zemra juaj do të rritet, ju do të jeni një person më i mirë në fund të kësaj krize nga sa ishit në fillim, mirë? E shihni, Zot, kur ai dëshiron të ndërtojë karakterin tuaj, ai mund të përdorë dy gjëra. Ai mund të përdorë Fjalën e tij, e vërteta na ndryshon, dhe ai mund të përdorë rrethana, gjë që është shumë më e vështirë. Tani, Zoti do të përdorë më mirë mënyrën e parë, Fjalën. Por ne jo gjithmonë dëgjojmë Fjalën, kështu që ai përdor rrethana për të marrë vëmendjen tonë. Dhe është më e vështirë, por shpesh është më efektive. Tani, ju thoni, mirë, mirë, Rick, unë e marr atë, se problemet janë të ndryshueshme dhe ato janë të qëllimshme, dhe ata janë këtu për të provuar besimin tim, dhe ata do të jenë të gjitha llojet e ndryshme, dhe ato nuk vijnë kur dua. Dhe Zoti mund ta përdorë 'emri' për të rritur karakterin tim dhe për të pjekur jetën time. Atëherë, çfarë dua të bëj? Në ditët në vijim dhe në javët dhe mbase muajt përpara ndërsa ne përballemi së bashku me këtë krizë koronavirus, si duhet t'u përgjigjem problemeve në jetën time? Dhe nuk po flas vetëm për virusin. Unë po flas për problemet që do të vijnë si rezultat të qenit pa punë ose fëmijët që janë në shtëpi ose të gjitha gjërat e tjera që janë duke mërzitur jetën siç ka qenë normalisht. Si duhet t'u përgjigjem problemeve të jetës sime? Epo, përsëri, James është shumë specifik, dhe ai na jep tre shumë praktike, ato janë përgjigje radikale, por ato janë përgjigjet e duhura. Në fakt, kur po ju them të parën, do të shkosh, do të më shaj mua. Por ka tre përgjigje, të gjitha fillojnë me R. Përgjigja e parë që ai thotë është kur jeni duke kaluar kohë të vështira, gëzohu. Ju shkoni, po talleni? Kjo tingëllon masochistic. Nuk po them se gëzohem për problemin. Më ndiqni për këtë vetëm një minutë. Ai thotë se e konsiderojnë atë gëzim të pastër. Trajtoni këto probleme si miq. Tani, mos më keqkupto. Ai nuk po e thotë se është i rremë. Ai nuk po thotë se vish një buzëqeshje plastike, pretendoni se gjithçka është në rregull dhe nuk është ashtu, sepse nuk është kështu. Pollyanna, Jetimi i vogël Annie, dielli do të dalë nesër, mund të mos dalë nesër. Ai nuk po thotë se mohon realitetin, aspak. Ai nuk po thotë të jetë një masochist. O djalë, unë duhet të kaloj nëpër dhimbje. Zoti e urren dhimbjen po aq sa ti. Oh, duhet të vuaj, kushdo. Dhe ju keni këtë kompleks martirësh, dhe ju e dini, Këtë ndjenjë shpirtërore e kam vetëm kur ndihem keq. Jo, jo, jo, Zoti nuk do që ti të jesh dëshmor. Zoti nuk dëshiron që të kesh një qëndrim masokist ndaj dhimbjes. E dini, më kujtohet një herë që po kaloja një kohë vërtet e vështirë dhe një mik po mundohej të ishte i mirë dhe ata thanë: "E dini, Rik, brohorisni "sepse gjërat mund të jenë më keq". Dhe me mend se çfarë, ata u përkeqësuan. Kjo nuk ishte aspak ndihmë. Unë u gëzova dhe ata u përkeqësuan. (chuckles) Pra, nuk bëhet fjalë për një mendim pozitiv të rreme të Pollyanna-s. Nëse veproj entuziast, do të jem entuziast. Jo, jo, jo, jo, është shumë, shumë më thellë se kaq. Ne nuk gëzohemi, dëgjojmë dhe nuk gëzohemi për problemin. Ne gëzohemi për problemin, ndërsa jemi në problem, ka akoma shumë gjëra për tu gëzuar. Jo vetë problemi, por gjërat e tjera se ne mund të gëzohemi për problemet. Pse mund të gëzohemi edhe në problem? "Për shkak se ne e dimë se ka një qëllim për të. Sepse e dimë që Zoti nuk do të na lërë kurrë. Sepse ne dimë shumë gjëra të ndryshme. Ne e dimë që Zoti ka një qëllim. Vini re se ai konsideron si gëzim të pastër. Rrethoni fjalën konsideroni. Konsideroni se do të thotë të krijoni me qëllim mendjen tuaj. Keni një rregullim qëndrimi që do të duhet të bësh këtu. A është zgjedhja juaj të gëzohet? Në Psalmin 34 vargu një, thotë ai Unë do ta bekoj Zotin në çdo kohë. Në të gjitha kohët. Dhe ai thotë se unë do. Ashtë një zgjedhje e vullnetit, është një vendim. Ashtë një angazhim, është një zgjedhje. Tani do të kaloni këto muaj përpara ose me një qëndrim të mirë ose me një qëndrim të keq. Nëse qëndrimi juaj është i keq, ju do të bëni veten dhe të gjithë të tjerët përreth jush të mjerë. Por nëse qëndrimi juaj është i mirë, është zgjedhja juaj të gëzoheni. Ju thoni, le të shohim në anën e ndritshme. Le të gjejmë gjërat për të cilat mund t'i falënderojmë Perëndia. Dhe le të kuptojmë se edhe në të keqe, Zoti mund të sjellë të mirën nga e keqja. Kështu që bëni një rregullim të qëndrimit. Nuk do të jem i hidhur në këtë krizë. Do të jem më mirë në këtë krizë. Do të zgjedh, është zgjedhja ime të gëzohem. Mirë, numri dy, kërkesa R e dytë. Dhe kjo është t'i kërkojmë Zotit dituri. Kjo është ajo që ju dëshironi të bëni në çdo kohë kur jeni në një krizë. Ju dëshironi t'i kërkoni Perëndisë mençuri. Javën e kaluar, nëse keni dëgjuar mesazhin e javës së kaluar, dhe nëse e keni humbur atë, kthehuni përsëri në internet dhe shikojeni atë mesazh duke e bërë atë përmes luginës së virusit pa frikë. Choiceshtë zgjedhja juaj të gëzoheni, por atëherë ju kërkoni Zotin për mençuri. Dhe ju i kërkoni Zotit dituri dhe luteni dhe ju luteni për problemet tuaja. Vargu i shtatë e thotë këtë në Jakovin një. Nëse në këtë proces ndonjë nga ju nuk e di se si të takohet ndonjë problem i veçantë, ky është jashtë përkthimit të Phillips. Nëse në proces ndonjë nga ju nuk e di se si të takohet ndonjë problem të veçantë ju vetëm duhet të pyesni Zotin që u jep zemërgjerësi të gjithë njerëzve pa i bërë ata të ndjehen fajtorë. Dhe mund të jeni i sigurt se mençuria e nevojshme do t'ju jepet. Ata thonë pse për të gjitha gjërat do të kërkoja mençuri në mes të një problemi? Kështu që ju mësoni prej saj. Kështu që ju mund të mësoni nga problemi, kjo është arsyeja pse ju kërkoni mençuri. Muchshtë shumë më e dobishme nëse do të ndaloni të pyesni pse, pse po ndodh kjo, dhe fillo të pyesësh çfarë, cfare doni te mesoj? Farë doni që unë të bëhem? Si mund të rritem nga kjo? Si mund të bëhem një grua më e mirë? Si mund të bëhem njeri më i mirë gjatë kësaj krize? Po, jam duke u testuar. Nuk do të shqetësohem pse. Pse me të vërtetë nuk ka rëndësi. Ajo që ka rëndësi është çfarë, çfarë do të bëhem, dhe çfarë do të mësoj nga kjo situatë? Dhe për ta bërë atë, ju duhet të kërkoni mençuri. Kështu që ai thotë se sa herë që të keni nevojë për mençuri, thjesht pyesni Zotin, Do t'ua dhurojë Zoti. Kështu që ti thua, Zot, unë kam nevojë për mençuri si nënë. Fëmijët e mi do të jenë në shtëpi për muajin tjetër. Kam nevojë për mençuri si baba. Si mund të drejtoj kur punët tona janë në rrezik dhe nuk mund te punoj tani? Kërkojini Zotit dituri. Mos pyet pse, por pyet çfarë. Kështu që së pari ju gëzoheni, ju merrni një qëndrim pozitiv duke thënë se do ta falënderoj Zotin jo për problemin, por do të falënderoj Zotin në problem. Sepse e mira e Zotit edhe kur jeta thith. Prandaj po e quaj këtë seri "Një besim i vërtetë që funksionon kur jeta nuk ka." Kur jeta nuk funksionon. Kështu që unë gëzohem dhe kërkoj. Gjëja e tretë që James thotë të bëjë është të pushosh. Po, vetëm kinda qetësohu, mos u merr veten të gjitha në një grumbull nervash. Mos u stresohuni aq sa nuk mund të bëni asgjë. Mos u shqetëso për të ardhmen. Zoti thotë që do të kujdesem për ju, më besoni. Ju i besoni Zotit të dini se çfarë është më e mira. Ju bashkëpunoni me të. Ju nuk bëni qark të shkurtër situatën ku po kaloni. Por ti thjesht thua, Zot, do të pushoj. Nuk do të dyshoj. Nuk do të dyshoj. Unë do t'ju besoj në këtë situatë. Vargu i tetë është vargu i fundit që do të shikojmë. Epo, do të shikojmë edhe një herë në një minutë. Por vargu tetë thotë, por ju duhet të kërkoni me besim të sinqertë pa dyshime sekrete. Farë po kërkoni me besim të sinqertë? Kërkoni mençuri. Dhe thuaj, Zot, unë kam nevojë për mençuri, dhe ju falënderoj do të më japësh mençurinë. Ju falënderoj, ju po më jepni mençuri. Mos u frikësoni, mos dyshoni, por ia dilni Zotit. E dini, thotë Bibla, më herët kur theksova se i tha këto shumë lloje problemesh. E dini, ne flasim për ato janë shumëngjyrësh, shumë, shumë lloje problemesh. Kjo fjalë në greqisht, shumë lloje problemesh, është e njëjta fjalë që është përfshirë në Pjetrin e Parë kapitulli i katërt, vargu katër që tha Zoti ka shumë lloje hiri për t'ju dhënë. Shumë lloje hiri i Zotit. Shtë i njëjti shumëngjyrësh, shumë personalësh, si një diamant. Farë po thotë ai atje? Për çdo problem që keni, ka një hir nga Zoti që është i disponueshëm. Për çdo lloj gjyqi dhe shtrëngimi dhe vështirësi, ka një lloj hiri dhe mëshire dhe fuqia që Zoti dëshiron të të japë për të përputhur me atë problem të veçantë. Ju duhet hir për këtë, ju duhet hir për këtë, ju duhet hiri për këtë. Zoti thotë që hiri im është po aq i shumëanshëm si problemet me të cilat po përballesh. Whatfarë po them? Unë po them që të gjitha problemet që janë në jetën tënde, përfshirë këtë krizë COVID, djalli do të thotë të të mposhtësh me këto probleme. Por Zoti do të thotë të të zhvillojë përmes këtyre problemeve. Ai dëshiron të të mposhtë ty, Satana, por Zoti dëshiron të të zhvillojë. Tani, problemet që vijnë në jetën tuaj mos u bëni automatikisht një person më të mirë. Shumë njerëz bëhen njerëz të hidhur nga 'em. Nuk ju bën automatikisht një person më të mirë. Attitudeshtë qëndrimi juaj që bën ndryshimin. Dhe ja ku dua t'ju jap një gjë tjetër për të kujtuar. Numri katër, gjëja e katërt për të kujtuar kur po kaloni probleme është të mbani mend premtimet e Zotit. Mos harroni premtimet e Zotit. Kjo është në vargun 12. Më lejoni t'ju lexoj këtë premtim. Kapitulli i Jakovit, vargu 12. Lum ai person që vazhdon nën gjyq, sepse kur ai ka qëndruar në provë, ai do të marrë kurorën e jetës që Zoti ka premtuar, ja fjala, për ata që e duan. Më lër ta lexoj përsëri. Unë dua që ju ta dëgjoni atë nga afër. Lum ai person që vazhdon nën gjyq, kush merret me vështirësitë, si situata në të cilën gjendemi tani. I bekuar do të jetë personi që duron, që vazhdon, kush i beson Zotit, i cili vazhdon të besojë nën provë, sepse kur ai ka qëndruar në provë, do të dalë në anën e pasme, ky gjyq nuk do të zgjasë. Ka mbaruar. Do të dilni në skajin tjetër të tunelit. Do të merrni kurorën e jetës. Epo, nuk di as të gjitha çfarë do të thotë, por është mirë. Kurora e jetës që Zoti ka premtuar për ata që e duan. Choiceshtë zgjedhja juaj të gëzoheni. Choiceshtë zgjedhja juaj të besoni në mençurinë e Zotit në vend që të dyshoni. Kërkojini Zotit mençuri që t'ju ndihmojë nga situata juaj. Dhe pastaj kërkojini Zotit që besimi të durojë. Dhe thuaj, Zot, nuk do të heq dorë. Edhe kjo do te kaloje. Dikush u pyet një herë, cili është i preferuari juaj vargu i Biblës? Tha, ndodhi. Dhe, pse ju pëlqen ai varg? Sepse kur problemet vijnë, unë e di se ata nuk erdhën për të qëndruar. Ata erdhën të ndodhin. (chuckles) Dhe kjo është e vërtetë në këtë situatë të veçantë. Nuk po vjen për të qëndruar, po vjen. Tani, dua të mbyllem nga ky mendim. Një krizë nuk krijon vetëm probleme. Shpesh i zbulon ato, shpesh i zbulon ato. Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje në martesën tuaj. Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje në marrëdhënien tuaj me Zotin. Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje në stilin e jetës tuaj, se po e shtyn veten shumë fort. Dhe, kështu, jini të gatshëm ta lini Perëndinë t'ju flasë në lidhje me atë që duhet të ndryshojë në jetën tuaj, në rregull? Unë dua që ju të mendoni për këtë javë, dhe më lejoni t'ju jap disa hapa praktikë, mirë? Hapat praktikë, numri një, unë dua që ju për të inkurajuar dikë tjetër të dëgjojë këtë mesazh. A do ta bësh atë? A do ta kaloni këtë lidhje dhe do t'ia dërgoni një shoku? Nëse kjo ju ka inkurajuar, kaloni atë, dhe bëhu një inkurajues këtë javë. Të gjithë rreth jush kanë nevojë për inkurajim gjatë kësaj krize. Kështu që dërgoni një lidhje. Dy javë më parë kur kishim kishë në kampuset tona, në Lake Forest dhe të gjitha kampuset tona të Saddleback, rreth 30,000 njerëz u shfaqën në kishë. Por këtë javë të kaluar kur duhej të anulonim shërbimet dhe të gjithë duhej të shikonim në internet, i thashë, të gjithë shkojnë në grupin tuaj të vogël dhe ftoni fqinjët tuaj dhe ftoni miqtë tuaj në grupin tuaj të vogël, kishim 181,000 ISP-të e shtëpive tona të lidhura me shërbimin. Kjo do të thotë ndoshta një gjysmë milioni njerëz shikuar mesazhin e javës së kaluar. Një gjysmë milioni njerëz ose më shumë. Pse, sepse i ke thënë dikujt tjetër që të shikojë. Dhe dua t'ju inkurajoj të jeni dëshmitar i një lajmi të mirë këtë javë në një botë që ka nevojë shumë të madhe për një lajm të mirë. Njerëzit duhet ta dëgjojnë këtë. Dërgoni një lidhje. Unë besoj se mund të inkurajonim një milion njerëz këtë javë nëse të gjithë do të kalonim mesazhin, mirë? Numri dy, nëse jeni në një grup të vogël, ne nuk do të gonna të jetë në gjendje të takohet, të paktën këtë muaj, kjo është e sigurt. Dhe kështu do t'ju inkurajoja të krijoni një takim virtual. Mund të keni një grup në internet. Si e bën atë? Epo, ka produkte atje si Zoom. Ju dëshironi të kontrolloni se Zoom, është falas. Dhe mund të shkoni atje dhe t'u thoni të gjithëve që të zmadhojnë në telefonin e tyre ose në kompjuterin e tyre, dhe ju mund të lidhni gjashtë ose tetë ose 10 persona, dhe ju mund ta keni grupin tuaj këtë javë në Zoom. Dhe mund ta shihni fytyrën tjetër, si Facebook Live, ose është si disa nga të tjerët, ju e dini, çfarë ka në iPhone kur shikon FaceTime. Epo, nuk mund ta bësh këtë me një grup të madh, por ju mund ta bëni atë me një person. Dhe kështu inkurajoni njeri-tjetrin ballë për ballë përmes teknologjisë. Tani kemi teknologji që nuk ishte në dispozicion. Prandaj kontrolloni Zoom për një grup virtual të vogël. Dhe në të vërtetë këtu në internet mund të merrni disa informata gjithashtu. Numri tre, nëse nuk jeni në një grup të vogël, Unë do t'ju ndihmoj të futeni në një grup në internet këtë javë, do ta bëj. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të më dërgoni me email, PastorRick@saddleback.com. PastorRick @ shalë, me një fjalë, SADDLEBACK, saddleback.com, dhe unë do të lidhem te një grup në internet, mirë? Atëherë sigurohuni nëse jeni pjesë e Kishës Saddleback për të lexuar gazetën tuaj të përditshme që po dërgoj çdo ditë gjatë kësaj krize. Quhet "Shalë në shtëpi". Ka këshilla, ka mesazhe inkurajuese, ka lajme që mund të përdorni. Një gjë shumë praktike. Ne duam të qëndrojmë në kontakt me ju çdo ditë. Merrni "Shalleback në shtëpi". Nëse nuk kam adresën tuaj të emailit, atëherë nuk po e merrni. Dhe mund të më dërgoni me email adresën tuaj te PastorRick@saddleback.com, dhe unë do t'ju vë në listë, dhe ju do të merrni lidhjen e përditshme, buletini i përditshëm "Shalë në shtëpi". Thjesht dua të mbyllem para se të lutem duke thënë përsëri se sa shumë të dua. Unë jam duke u lutur për ju çdo ditë, dhe do të vazhdoj të lutem për ju. Ne do ta kapërcejmë këtë së bashku. Ky nuk është fundi i tregimit. Zoti është akoma në fronin e tij dhe Zoti do ta përdorë këtë për të rritur besimin tuaj, për t'i sjellë njerëzit në besim. E kush e di se çfarë do të ndodhë. Ne mund të kishim një ringjallje shpirtërore nga e gjithë kjo sepse njerëzit shpesh i drejtohen Zotit kur ata po kalojnë kohë të vështira. Më lër të lutem për ty. Baba, dua t'ju falënderoj për të gjithë kush po degjon tani. Le të jetojmë mesazhin e kapitullit të parë të James, gjashtë ose shtatë vargje të para. Mund të mësojmë se problemet vijnë, ato do të ndodhin, ato janë të ndryshueshme, ato janë të qëllimshme dhe se do të fitoni përdorni ato për mirë në jetën tonë nëse do t'ju besojmë. Na ndihmoni të mos dyshojmë. Na ndihmo të gëzohemi, të kërkojmë, Zot, dhe për të kujtuar premtimet tuaja. Dhe lutem për të gjithë që ata të kenë një javë të shëndetshme. Në emrin e Jezusit, amen. Zoti ju bekoftë, të gjithë. Kalojeni këtë tek dikush tjetër.

"Një besim që merret me vështirësi" me Pastor Rick Warren

Did you know that God has a purpose for your problems? In fact, the first chapter of the book of James is all about how your faith can get you through your difficulties. In this message, Pastor Rick kicks off our series, A Faith That Works When Life Doesn’t, by offering four facts to remember about difficulties, as well as three purposes for problems and four healthy ways to respond to them. ——— Connect with us! pastorrick.com Facebook: www.facebook.com/pastorrickwarren Twitter: twitter.com/RickWarren Instagram: www.instagram.com/pastorrickwarren Podcast: pastorrick.com/listen/podcast
Saddleback, church sermon, James 1, faith, A Faith That Handles Difficulties, Pastor Rick's Daily Hope, God's promises, Rick Warren, Rick Warren sermon, coronavirus crisis, how should Christians respond during crisis, A Faith That Works When Life Doesn’t, Pastor Rick, christianity, coronavirus crisis response, COVID-19 crisis, church, Pastor Rick Warren, COVID-19, Saddleback Church,
< ?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?><>

< start="1.34" dur="1.42"> - Përshëndetje, të gjithë, unë jam Rick Warren, >

< start="2.76" dur="1.6"> pastor në Kishën Saddleback dhe autor >

< start="4.36" dur="2.58"> të "Jeta e drejtuar nga qëllimi" dhe folësi >

< start="6.94" dur="2.71"> në programin "Shpresa ditore". >

< start="9.65" dur="2.53"> Faleminderit për akordimin në këtë transmetim. >

< start="12.18" dur="3.59"> E dini, këtë javë këtu në Orange County, California, >

< start="15.77" dur="2.47"> qeveria njoftoi se ata po ndalonin >

< start="18.24" dur="4.19"> të gjitha takimet e çdo lloji, të çdo madhësie >

< start="22.43" dur="1.46"> deri në fund të muajit. >

< start="23.89" dur="2.81"> Pra mirëpritur në Kishën Saddleback në shtëpi. >

< start="26.7" dur="1.41"> Më vjen mirë që jeni këtu. >

< start="28.11" dur="5"> Dhe unë do t'ju mësoj me një video >

< start="33.31" dur="4.59"> midis tani dhe kurdo që përfundon kjo krizë COVID-19. >

< start="37.9" dur="2.12"> Pra mirëpritur në Kishën Saddleback në shtëpi. >

< start="40.02" dur="3.34"> Dhe dua t'ju ftoj të më ndiqni çdo javë, >

< start="43.36" dur="2.25"> bëhu pjesë e këtyre shërbimeve të adhurimit së bashku. >

< start="45.61" dur="2.91"> Ne do të kemi muzikë dhe adhurim së bashku, >

< start="48.52" dur="2.44"> dhe unë do të jap një fjalë nga Fjala e Zotit. >

< start="50.96" dur="3.01"> Ti e di, ndërsa kam menduar për këtë, >

< start="53.97" dur="2.15"> nga rruga, së pari duhet të ta tregoj. >

< start="56.12" dur="3.84"> E kuptova që ata do të na anulonin takimin. >

< start="59.96" dur="3.6"> Dhe kështu këtë javë, unë kisha studion Saddleback >

< start="63.56" dur="1.32"> u zhvendos në garazhin tim. >

< start="64.88" dur="2.34"> Unë jam duke e provuar këtë në garazhin tim. >

< start="67.22" dur="2.46"> Ekuipazhi im teknik skeletor. >

< start="69.68" dur="1.979"> Ejani, djema, thuaju të gjithëve. >

< start="71.659" dur="2.101"> (Qesh) >

< start="73.76" dur="3.12"> Ata ndihmuan ta lëvizin këtu dhe i vendosën të gjitha >

< start="76.88" dur="4.74"> në mënyrë që të mund të flasim me ju çdo javë. >

< start="81.62" dur="3.32"> Tani, ndërsa kam menduar për atë që duhet të mbulojmë >

< start="84.94" dur="3.22"> gjatë kësaj krize COVID-19, >

< start="88.16" dur="2.98"> Unë menjëherë mendova për librin e Jakobit. >

< start="91.14" dur="2.67"> Libri i James është një libër shumë i vogël >

< start="93.81" dur="2.15"> afër fundit të Testamentit të Ri. >

< start="95.96" dur="3.81"> Por është kaq praktike dhe është aq e dobishme, >

< start="99.77" dur="5"> dhe unë e quaj këtë libër një besim që funksionon kur jeta nuk ka. >

< start="105.56" dur="3.67"> Dhe unë mendova nëse diçka është e nevojshme tani, >

< start="109.23" dur="4.75"> a na duhet një besim që funksionon kur jeta jo. >

< start="113.98" dur="2.86"> Sepse nuk po funksionon shumë mirë tani. >

< start="116.84" dur="2.75"> Dhe kështu, sot, këtë javë, do të fillojmë >

< start="119.59" dur="3.25"> një udhëtim së bashku që do t'ju inkurajojë >

< start="122.84" dur="1.03"> përmes kësaj krize. >

< start="123.87" dur="3.22"> Dhe nuk dua që ju të humbasni ndonjë nga këto mesazhe. >

< start="127.09" dur="4.1"> Për shkak se libri i Jakobit në të vërtetë përfshin 14 kryesore >

< start="131.19" dur="4.34"> blloqe ndërtimi të jetës, 14 çështje kryesore të jetës, >

< start="135.53" dur="3.76"> 14 fusha që secila prej jush >

< start="139.29" dur="1.91"> tashmë jeni dashur të merreni në jetën tuaj, >

< start="141.2" dur="3.17"> dhe do të duhet të merresh me të ardhmen. >

< start="144.37" dur="3.52"> Për shembull, në kapitullin një të James, >

< start="147.89" dur="1.6"> më lër të të jap vetëm një përmbledhje të librit. >

< start="149.49" dur="1.42"> Onlyshtë vetëm katër kapituj. >

< start="150.91" dur="2.99"> Kapitulli i parë, ai së pari flet për vështirësitë. >

< start="153.9" dur="1.77"> Dhe ne do të flasim sot për këtë. >

< start="155.67" dur="4.13"> Cili është qëllimi i Zotit për problemet tuaja? >

< start="159.8" dur="1.6"> Pastaj flet për zgjedhjet. >

< start="161.4" dur="1.62"> Si e krijoni mendjen tuaj? >

< start="163.02" dur="2.085"> Si e dini kur të qëndroni, kur të shkoni? >

< start="165.105" dur="2.335"> Si e dini se çfarë të bëni, si merrni vendime? >

< start="167.44" dur="2.41"> Dhe pastaj flet për tundimin. >

< start="169.85" dur="3.29"> Dhe ne do të shikojmë se si i mposhtni tundimet e zakonshme >

< start="173.14" dur="3.24"> në jetën tuaj që duket se vazhdojnë të bëjnë që të dështoni. >

< start="176.38" dur="2.04"> Dhe pastaj flet për udhëzime. >

< start="178.42" dur="2.68"> Dhe flet për atë se si ne mund të bekohemi nga Bibla. >

< start="181.1" dur="2.24"> Jo vetëm lexojeni, por bekohuni prej tij. >

< start="183.34" dur="1.56"> Kjo është e gjitha në kapitullin e parë. >

< start="184.9" dur="2.36"> Dhe ne do t'i shikojmë ato në javët në vazhdim. >

< start="187.26" dur="2.7"> Kapitulli i dytë flet për marrëdhëniet. >

< start="189.96" dur="3.06"> Ne do të shohim se si i trajtoni njerëzit si duhet. >

< start="193.02" dur="2.628"> Dhe me njerëzit që duhet të qëndrojnë në shtëpi, >

< start="195.648" dur="4.242"> të gjithë në familje së bashku, fëmijë, nëna dhe baba, >

< start="199.89" dur="2.32"> dhe njerëzit do të marrin nervat e njëri-tjetrit. >

< start="202.21" dur="2.74"> Kjo do të jetë një mesazh i rëndësishëm për marrëdhëniet. >

< start="204.95" dur="1.39"> Pastaj flet për besimin. >

< start="206.34" dur="4.76"> Si i besoni vërtet Zotit kur nuk ndjeheni si ajo >

< start="211.1" dur="2.18"> dhe kur gjërat po shkojnë në drejtimin e gabuar? >

< start="213.28" dur="1.64"> Kjo është e gjitha në kapitullin e dytë. >

< start="214.92" dur="3.32"> Kapitulli i tretë, ne do të flasim për biseda. >

< start="218.24" dur="1.66"> Fuqia e bisedës. >

< start="219.9" dur="2.12"> Dhe kjo është një nga pasazhet më të rëndësishme >

< start="222.02" dur="3.73"> në Bibël se si e menaxhoni gojën. >

< start="225.75" dur="2.25"> Shtë e rëndësishme nëse jemi në një krizë apo jo. >

< start="228" dur="2.27"> Dhe pastaj flet për miqësi. >

< start="230.27" dur="2.21"> Dhe na jep informacione shumë praktike >

< start="232.48" dur="2.71"> se si ndërtoni miqësi të mençura >

< start="235.19" dur="2.7"> dhe shmangni miqësi të pamatur. >

< start="237.89" dur="2.24"> Ky është kapitulli i tretë. >

< start="240.13" dur="3.5"> Kapitulli i katërt është në konflikt. >

< start="243.63" dur="2.39"> Dhe në kapitullin e katërt, ne flasim >

< start="246.02" dur="1.88"> si i shmangni argumentet. >

< start="247.9" dur="1.56"> Dhe kjo do të jetë me të vërtetë e dobishme. >

< start="249.46" dur="2.78"> Ndërsa tensionet rriten dhe frustrimet rriten, >

< start="252.24" dur="2.94"> pasi njerëzit janë jashtë punës, si i shmangni argumentet? >

< start="255.18" dur="2.03"> Dhe pastaj flet për gjykimin e të tjerëve. >

< start="257.21" dur="2.74"> Si e lini të luani Zotin? >

< start="259.95" dur="1.84"> Kjo do të shkaktonte shumë paqe në jetën tonë >

< start="261.79" dur="1.08"> nëse do të mund ta bënim atë. >

< start="262.87" dur="1.67"> Dhe pastaj flet për të ardhmen. >

< start="264.54" dur="1.82"> Si planifikoni për të ardhmen? >

< start="266.36" dur="1.56"> Kjo është e gjitha në kapitullin e katërt. >

< start="267.92" dur="2.75"> Tani, në kapitullin e fundit, kapitullin e pestë, ju thashë >

< start="270.67" dur="0.98"> ishin katër kapituj, ka në të vërtetë >

< start="271.65" dur="1.683"> pesë kapituj në Jakov. >

< start="274.327" dur="2.243"> Do flasim për para. >

< start="276.57" dur="3.65"> Dhe flet se si të jesh i mençur me pasurinë tënde. >

< start="280.22" dur="1.73"> Dhe atëherë do të shohim durimin. >

< start="281.95" dur="3.26"> Farë bëni kur jeni duke pritur te Zoti? >

< start="285.21" dur="1.92"> Dhoma më e vështirë për tu ulur >

< start="287.13" dur="3.87"> është në dhomën e pritjes kur ju jeni me nxitim dhe jo e Zotit. >

< start="291" dur="1.29"> Dhe atëherë ne do të shohim lutjen, >

< start="292.29" dur="2.07"> cili është mesazhi i fundit që do të shikojmë. >

< start="294.36" dur="1.94"> Si luteni për problemet tuaja? >

< start="296.3" dur="2.58"> Bibla thotë se ka një mënyrë për t'u lutur dhe për të marrë përgjigje, >

< start="298.88" dur="2.29"> dhe ka një mënyrë për të mos u lutur. >

< start="301.17" dur="1.27"> Dhe ne do të shikojmë atë. >

< start="302.44" dur="3.763"> Tani sot, ne do të shohim vetëm gjashtë vargjet e para >

< start="306.203" dur="2.072"> të librit të Jakovit. >

< start="308.275" dur="5"> Nëse nuk keni një Bibël, atëherë dua që ta shkarkoni >

< start="313.46" dur="3.73"> jashtë kësaj faqe në internet, përshkrimet, shënimet mësimore, >

< start="317.19" dur="2.02"> sepse të gjitha vargjet që do t'i shikojmë >

< start="319.21" dur="2.04"> janë atje në skicën tuaj. >

< start="321.25" dur="3.22"> Kapitulli i parë i Jakovit, gjashtë vargjet e para. >

< start="324.47" dur="4.07"> Dhe Bibla e thotë këtë kur flet >

< start="328.54" dur="2.33"> duhet të merreni me problemet tuaja. >

< start="330.87" dur="2.35"> Së pari, Jakovi 1: 1 e thotë këtë. >

< start="333.22" dur="5"> James, një shërbëtor i Zotit dhe i Zotit Jezu Krisht, >

< start="338.86" dur="4.18"> 12 fiseve të shpërndara midis kombeve, përshëndetje. >

< start="343.04" dur="2.23"> Tani, më lër të ndalem këtu për një minutë dhe të them >

< start="345.27" dur="2.95"> kjo është prezantimi më i nënvlerësuar >

< start="348.22" dur="1.71"> të ndonjë libri në Bibël. >

< start="349.93" dur="2.01"> Sepse e dini kush ishte James? >

< start="351.94" dur="3.073"> Ai ishte vëllai i gjysmë i Jezusit. >

< start="355.013" dur="1.507"> Whatfarë do të thuash me atë? >

< start="356.52" dur="2.19"> Do të thotë që ai ishte biri i Marisë dhe i Jozefit. >

< start="358.71" dur="2.899"> Jezusi ishte vetëm biri i Marisë. >

< start="361.609" dur="4.591"> Ai nuk ishte biri i Jozefit sepse Perëndia ishte babai i Jezusit. >

< start="366.2" dur="2.47"> Por Bibla na tregon se Maria dhe Jozefi >

< start="368.67" dur="3.52"> pati shumë fëmijë më vonë, dhe madje na jep emrat e tyre. >

< start="372.19" dur="2.87"> Jakovi nuk ishte i krishterë. >

< start="375.06" dur="2.27"> Ai nuk ishte një ndjekës i Krishtit. >

< start="377.33" dur="3.54"> Ai nuk besonte se vëllai i tij gjysmë ishte Mesia >

< start="380.87" dur="1.78"> gjatë gjithë shërbimit të Jezuit. >

< start="382.65" dur="1.29"> Ai ishte një skeptik. >

< start="383.94" dur="3.14"> Dhe ju do ta kuptoni këtë, vëllai i vogël që nuk beson >

< start="387.08" dur="3.22"> në një vëlla më të madh, mirë, kjo do të ishte mjaft e thjeshtë. >

< start="390.3" dur="3.81"> Madefarë e bëri Jakovin një besimtar në Jezu Krishtin? >

< start="394.11" dur="1.56"> Ngjallja. >

< start="395.67" dur="4.42"> Kur Jezusi u kthye nga vdekja dhe shëtiti >

< start="400.09" dur="1.96"> edhe për 40 ditë të tjera dhe Jakobi e pa, >

< start="402.05" dur="3.79"> ai u bë besimtar dhe më vonë u bë udhëheqës >

< start="405.84" dur="2.09"> në Kishën e Jeruzalemit. >

< start="407.93" dur="3.82"> Pra, nëse dikush ka të drejtë të lëshojë emra, është ky djalë. >

< start="411.75" dur="4.06"> Ai mund të kishte thënë, Jakovi, djali që u rrit me Jezusin. >

< start="415.81" dur="2.95"> Jakovi, vëllai gjysmë i Jezusit. >

< start="418.76" dur="3.87"> James, shoku më i mirë i Jezuit që rritet. >

< start="422.63" dur="1.47"> Ato lloj gjërash, por ai jo. >

< start="424.1" dur="2.68"> Ai thjesht thotë James, një shërbëtor i Zotit. >

< start="426.78" dur="4.97"> Ai nuk e merr gradën, nuk e promovon prejardhjen e tij. >

< start="431.75" dur="2.24"> Por pastaj në vargun dy, ai fillon të futet >

< start="433.99" dur="5"> kjo çështje e parë e qëllimit të Zotit në problemet tuaja. >

< start="439.07" dur="1.86"> Më lër ta lexoj. >

< start="440.93" dur="2.41"> Ai thotë, kur të gjitha llojet e gjykimeve >

< start="444.2" dur="5"> turmoni në jetën tuaj, mos u mërzitni si ndërhyrës, >

< start="449.52" dur="3.15"> por mirëpresim ata si miq. >

< start="452.67" dur="2.82"> Kuptoni se ata vijnë për të provuar besimin tuaj, >

< start="455.49" dur="4.8"> dhe për të prodhuar tek ju cilësinë e qëndrueshmërisë. >

< start="460.29" dur="4.32"> Por le të vazhdojë ai proces deri në atë durim >

< start="464.61" dur="5"> është zhvilluar plotësisht, dhe ju do të bëheni një person >

< start="470.01" dur="5"> me karakter dhe integritet të pjekur >

< start="475.11" dur="2.71"> pa njolla të dobëta. >

< start="477.82" dur="2.24"> Ky është përkthimi Phillips >

< start="480.06" dur="2.73"> të kapitullit një të Jakobit, vargje dy deri në gjashtë. >

< start="482.79" dur="3.377"> Tani, ai thotë kur të gjitha llojet e provave hyjnë në jetën tuaj >

< start="486.167" dur="2.963"> dhe ata grumbullohen në jetën tuaj, tha ai, mos u zemëroni me ta >

< start="489.13" dur="1.69"> si ndërhyrës, i mirëpresim ata si miq. >

< start="490.82" dur="2.57"> Ai thotë, keni probleme, jini të lumtur. >

< start="493.39" dur="2.09"> Keni probleme, gëzohuni. >

< start="495.48" dur="1.807"> Ke probleme, buzëqesh. >

< start="499.51" dur="0.87"> Tani, unë e di se çfarë po mendoni. >

< start="500.38" dur="1.94"> Ju shkoni, po më tallni mua? >

< start="502.32" dur="3.15"> Pse duhet të jem i lumtur për COVID-19? >

< start="505.47" dur="5"> Pse duhet të mirëpres këto prova në jetën time? >

< start="510.6" dur="2.31"> Si eshte e mundur? >

< start="512.91" dur="3.74"> Theelësi i këtij qëndrimi të tërë të ruajtjes >

< start="516.65" dur="2.85"> një qëndrim pozitiv në mes të një krize >

< start="519.5" dur="3.65"> është fjala realizohet, është fjala realizo. >

< start="523.15" dur="2.19"> Ai tha, kur të gjitha këto lloj gjykimesh >

< start="525.34" dur="2.99"> turmoni në jetën tuaj, mos u mërzitni si ndërhyrës, >

< start="528.33" dur="4.89"> por mirëpresi ata si miq dhe kuptoji, realizo, >

< start="533.22" dur="3.75"> ata vijnë për të provuar besimin tuaj. >

< start="536.97" dur="3.839"> Dhe pastaj ai vazhdon, atë që do të prodhojë në jetën e tyre. >

< start="540.809" dur="5"> Ajo që ai po thotë këtu është se suksesi juaj në trajtimin >

< start="545.99" dur="4.44"> javët që janë përpara nesh në këtë pandemi të COVID-19 >

< start="550.43" dur="2.87"> kjo është tani në të gjithë botën, dhe si gjithnjë e më shumë >

< start="553.3" dur="3.11"> kombet po mbyllen, dhe ato po mbyllen >

< start="556.41" dur="2.31"> restorante dhe ata po mbyllin dyqanet, >

< start="558.72" dur="1.89"> dhe ata po mbyllin shkollat, >

< start="560.61" dur="1.57"> dhe ata po mbyllin kishat, >

< start="562.18" dur="1.69"> dhe ata po mbyllin çdo vend >

< start="563.87" dur="3.86"> ku njerëzit janë mbledhur, dhe si këtu në Orange County, >

< start="567.73" dur="4.29"> ku nuk na lejohet të takohemi me askënd këtë muaj. >

< start="572.02" dur="3.75"> Ai thotë, suksesi juaj në trajtimin e këtyre problemeve >

< start="575.77" dur="3.49"> do të përcaktohet nga mirëkuptimi juaj. >

< start="579.26" dur="1.3"> Nga mirëkuptimi juaj. >

< start="580.56" dur="3.24"> Dhe nga qëndrimi juaj ndaj atyre problemeve. >

< start="583.8" dur="3.69"> Whatshtë ajo që kupton, është ajo që di. >

< start="587.49" dur="3.79"> Tani, gjëja e parë në këtë fragment dua që ta realizoni >

< start="591.28" dur="3.957"> është se Zoti na jep katër kujtime për problemet. >

< start="595.237" dur="2.253"> Ju mund të doni të shkruani këto poshtë. >

< start="597.49" dur="2.07"> Katër kujtime për problemet në jetën tuaj, >

< start="599.56" dur="2.35"> të cilat përfshijnë krizën që po kalojmë tani. >

< start="601.91" dur="5"> Numri një, thotë ai së pari, problemet janë të pashmangshme. >

< start="607.42" dur="2.34"> Problemet janë të pashmangshme. >

< start="609.76" dur="1.04"> Tani, si po e thotë ai këtë? >

< start="610.8" dur="4.33"> Ai thotë, kur të vijnë të gjitha llojet e gjykimeve. >

< start="615.13" dur="4.41"> Ai nuk thotë nëse vijnë të gjitha llojet e gjykimeve, thotë ai kur. >

< start="619.54" dur="1.72"> Mund të mbështeteni në të. >

< start="621.26" dur="3.27"> Ky nuk është parajsë ku gjithçka është perfekte. >

< start="624.53" dur="2.66"> Kjo është Toka ku gjithçka është prishur. >

< start="627.19" dur="2.05"> Dhe ai po thotë se do të keni probleme, >

< start="629.24" dur="3.44"> do të keni vështirësi, mund të mbështeteni në të, >

< start="632.68" dur="2.37"> ju mund të blini aksione në të. >

< start="635.05" dur="2.99"> Tani, kjo nuk është diçka që thotë James vetëm. >

< start="638.04" dur="1.62"> Përmes Biblës ajo e thotë atë. >

< start="639.66" dur="2.77"> Jezusi tha në botë ju do të keni prova >

< start="642.43" dur="3.68"> dhe tundimet dhe do të keni shtrëngime. >

< start="646.11" dur="2.29"> Ai tha që do të keni probleme në jetë. >

< start="648.4" dur="3.07"> Atëherë, pse jemi të befasuar kur kemi probleme? >

< start="651.47" dur="1.632"> Peter thotë se mos u befasoni >

< start="653.102" dur="2.558"> kur kalon nëpër prova të zjarrta. >

< start="655.66" dur="1.786"> Tha mos veproni si diçka e re. >

< start="657.446" dur="2.744"> Të gjithë kalojnë kohë të vështira. >

< start="660.19" dur="2.04"> Jeta është e vështirë. >

< start="662.23" dur="2.53"> Ky nuk është parajsë, kjo është Tokë. >

< start="664.76" dur="3.18"> Askush nuk është imun, askush nuk është i izoluar, >

< start="667.94" dur="2.94"> askush nuk është i izoluar, askush nuk është i përjashtuar. >

< start="670.88" dur="1.73"> Ai thotë se do të keni probleme >

< start="672.61" dur="2.78"> sepse ato janë të pashmangshme. >

< start="675.39" dur="3.84"> E dini, më kujtohet një herë kur isha në kolegj. >

< start="679.23" dur="2.27"> Shumë vite më parë, unë po kaloja >

< start="681.5" dur="1.71"> disa periudha vërtet të vështira. >

< start="683.21" dur="3.09"> Dhe fillova të lutesha, thashë: "Zot, më jep durim". >

< start="686.3" dur="2.91"> Dhe në vend që gjyqet të përmirësoheshin, ato u përkeqësuan. >

< start="689.21" dur="2.22"> Dhe pastaj thashë: "Zot, unë me të vërtetë kam nevojë për durim," >

< start="691.43" dur="1.72"> dhe problemet u përkeqësuan. >

< start="693.15" dur="2.43"> Dhe pastaj thashë: "Zot, unë me të vërtetë kam nevojë për durim," >

< start="695.58" dur="2.93"> dhe ata u përkeqësuan. >

< start="698.51" dur="1.77"> Cfare po ndodhte? >

< start="700.28" dur="1.82"> Epo, më në fund kuptova që pas rreth gjashtë muajsh, >

< start="702.1" dur="2.64"> Unë isha shumë më e duruar sesa kur fillova jashtë, >

< start="704.74" dur="2.07"> se mënyra sesi Zoti po më mësonte durimin >

< start="706.81" dur="3.2"> ishte nëpër ato vështirësi. >

< start="710.01" dur="2.85"> Tani, problemet nuk janë një lloj lëndë zgjedhore >

< start="712.86" dur="2.44"> që ju keni një zgjedhje për të marrë në jetë. >

< start="715.3" dur="2.863"> Jo, ata kërkohen, ju nuk mund të hiqni dorë prej tyre. >

< start="719.01" dur="3.71"> Për të mbaruar shkollën e jetës, >

< start="722.72" dur="1.96"> do të kalosh nëpër shkollën e trokitjeve të forta. >

< start="724.68" dur="2.87"> Do të kaloni nëpër probleme, ato janë të pashmangshme. >

< start="727.55" dur="1.35"> Kjo është ajo që thotë Bibla. >

< start="728.9" dur="2.43"> Gjëja e dytë që Bibla thotë për problemet është kjo. >

< start="731.33" dur="3.923"> Problemet janë të ndryshueshme, kjo do të thotë se nuk janë të gjithë njësoj. >

< start="735.253" dur="2.817"> Ju nuk merrni të njëjtin problem njëri pas tjetrit. >

< start="738.07" dur="1.89"> Ju merrni një shumë të ndryshme. >

< start="739.96" dur="2.11"> Jo vetëm që ju merrni, por ju merrni ato të ndryshme. >

< start="742.07" dur="5"> Ai thotë kur gjykoni, kur keni probleme të të gjitha llojeve. >

< start="748.25" dur="2.09"> Ju mund të rrethoni atë nëse jeni duke marrë shënime. >

< start="750.34" dur="3.54"> Kur të gjitha llojet e provave hyjnë në jetën tuaj. >

< start="753.88" dur="3.25"> Ti e di, unë jam një kopshtar dhe një herë bëra një studim, >

< start="757.13" dur="2.32"> dhe zbulova se qeveria këtu >

< start="759.45" dur="2.18"> në Shtetet e Bashkuara ka klasifikuar >

< start="761.63" dur="3.493"> 205 lloje të ndryshme të barërave të këqija. >

< start="765.123" dur="4.767"> Unë mendoj se 80% e tyre rriten në kopshtin tim. (Qesh) >

< start="769.89" dur="2.52"> Shpesh mendoj se kur po rrit perime, >

< start="772.41" dur="2.85"> Unë duhet të kërkoj pranimin në Farm Weed's Weed's. >

< start="775.26" dur="3.62"> Por ka shumë lloje të barërave të këqija, >

< start="778.88" dur="1.82"> dhe ka shumë lloje gjykimesh, >

< start="780.7" dur="1.76"> ka shumë lloje problemesh. >

< start="782.46" dur="2.282"> Ata vijnë në të gjitha madhësitë, ato vijnë në të gjitha format. >

< start="784.742" dur="2.898"> Ka më shumë se 31 aromë. >

< start="787.64" dur="2.75"> Kjo fjalë këtu, të gjitha llojet, ku thotë >

< start="790.39" dur="1.55"> ka të gjitha llojet e provave në jetën tuaj, >

< start="791.94" dur="4.26"> në të vërtetë në greqisht do të thotë shumëngjyrësh. >

< start="796.2" dur="2.795"> Me fjalë të tjera, ka shumë hije stresi >

< start="798.995" dur="2.205"> në jetën tuaj, a do të ishit dakord me këtë? >

< start="801.2" dur="1.9"> Ka shumë hije stresi. >

< start="803.1" dur="1.62"> Të gjithë nuk duken njësoj. >

< start="804.72" dur="2.67"> Ka stres financiar, ka stres relativ, >

< start="807.39" dur="2.37"> ka stres shëndetësor, ka stres fizik, >

< start="809.76" dur="1.62"> ka stres kohor. >

< start="811.38" dur="5"> Ai po thotë se ato janë të gjitha ngjyrat e ndryshme. >

< start="816.41" dur="2.82"> Por nëse jashtë dhe blini një makinë dhe dëshironi >

< start="819.23" dur="3.44"> një ngjyrë me porosi, atëherë duhet ta prisni. >

< start="822.67" dur="2.98"> Dhe atëherë kur është bërë, atëherë ju merrni ngjyrën tuaj të personalizuar. >

< start="825.65" dur="2.01"> Kjo është në të vërtetë fjala që përdoret këtu. >

< start="827.66" dur="4.99"> Ashtë një ngjyrë me porosi, sprova shumëngjyrësh në jetën tuaj. >

< start="832.65" dur="2.14"> Zoti i lejon ata për një arsye. >

< start="834.79" dur="3.07"> Disa nga problemet tuaja janë bërë me të vërtetë me porosi. >

< start="837.86" dur="1.842"> Disa prej tyre ne të gjithë i kemi përjetuar së bashku, >

< start="839.702" dur="2.908"> si ky, COVID-19. >

< start="842.61" dur="1.95"> Por ai po thotë se problemet janë të ndryshueshme. >

< start="844.56" dur="2.845"> Dhe ajo që dua të them me atë është se ato ndryshojnë në intensitet. >

< start="847.405" dur="3.143"> Me fjalë të tjera, sa vështirë vijnë. >

< start="850.548" dur="3.792"> Ato ndryshojnë në frekuencë, dhe kjo është sa kohë. >

< start="854.34" dur="1.421"> Ne nuk e dimë se sa do të zgjasë kjo. >

< start="855.761" dur="2.699"> Ne nuk e dimë sa e vështirë do të merret. >

< start="858.46" dur="2.197"> Pashë një shenjë ditën tjetër që tha, >

< start="860.657" dur="3.98"> "Në çdo jetë, disa shi duhet të bien, >

< start="864.637" dur="2.743"> "por kjo është qesharake." (Qesh) >

< start="867.38" dur="1.9"> Dhe unë mendoj se kështu është rruga >

< start="869.28" dur="1.77"> shumë njerëz po ndjehen tani. >

< start="871.05" dur="1.92"> Kjo është qesharake. >

< start="872.97" dur="3.07"> Problemet janë të pashmangshme dhe ato janë të ndryshueshme. >

< start="876.04" dur="2.86"> Gjërat e treta që James thotë kështu që ne nuk jemi të tronditur >

< start="878.9" dur="2.87"> është problemet janë të paparashikueshme. >

< start="881.77" dur="1.6"> Ata janë të paparashikueshëm. >

< start="883.37" dur="4.01"> Ai thotë kur provon turma në jetën tënde, >

< start="887.38" dur="2.05"> nëse jeni duke shënuar, rrethoni atë frazë. >

< start="889.43" dur="3.13"> Ata grumbullohen në jetën tuaj. >

< start="892.56" dur="3.28"> Shikoni, asnjë problem nuk vjen kur të keni nevojë për të >

< start="895.84" dur="1.6"> ose kur nuk ju duhen. >

< start="897.44" dur="1.97"> Thjesht vjen kur dëshiron të vijë. >

< start="899.41" dur="1.97"> Kjo është pjesë e arsyes se është problem. >

< start="901.38" dur="3.05"> Problemet vijnë në kohën më të papërshtatshme. >

< start="904.43" dur="1.582"> A jeni ndier ndonjëherë si një problem >

< start="906.012" dur="2.778"> hyri në jetën tënde, ti shkon, jo tani. >

< start="908.79" dur="2.51"> Me të vërtetë, si tani? >

< start="911.3" dur="3.82"> Këtu në Kishën Saddleback, ne ishim në një fushatë madhore >

< start="915.12" dur="2.45"> duke ëndërruar për të ardhmen. >

< start="917.57" dur="3.27"> Dhe krejt papritur koronavirusi godet. >

< start="920.84" dur="2.06"> Dhe po shkoj, jo tani. >

< start="922.9" dur="1.673"> (gjepura) Jo tani. >

< start="926.75" dur="3.073"> A keni pasur ndonjëherë një gomë të sheshtë kur keni qenë vonë? >

< start="931.729" dur="2.361"> Ju nuk merrni një gomë të sheshtë kur të keni mjaft kohë. >

< start="934.09" dur="1.823"> Ju jeni me nxitim për të shkuar diku. >

< start="937.12" dur="4.08"> Likeshtë si foshnja lagur në veshjen tuaj të re >

< start="941.2" dur="4.952"> teksa po dilni për një fejesë të rëndësishme në mbrëmje. >

< start="946.152" dur="2.918"> Ose i ndani pantallonat para se të flisni. >

< start="949.07" dur="2.55"> Kjo në fakt më ndodhi një herë >

< start="951.62" dur="1.713"> të Dielën shumë kohë më parë. >

< start="956" dur="4.64"> Disa njerëz, ata janë kaq të padurueshëm, >

< start="960.64" dur="1.77"> ata nuk mund të presin për një derë rrotulluese. >

< start="962.41" dur="1.72"> Ata vetëm duhet të bëjnë, ata duhet ta bëjnë atë, >

< start="964.13" dur="2.38"> ata duhet ta bëjnë tani, duhet ta bëjnë tani. >

< start="966.51" dur="3.99"> Mbaj mend shumë vite më parë isha në Japoni, >

< start="970.5" dur="3.34"> dhe unë isha duke qëndruar në një metro duke pritur për metro >

< start="973.84" dur="2.55"> për të mbërritur, dhe kur ajo u hap, dyert u hapën, >

< start="976.39" dur="3.33"> dhe një i ri japonez menjëherë >

< start="979.72" dur="4.49"> predha më vjella ndërsa isha duke qëndruar atje. >

< start="984.21" dur="5"> Dhe unë mendova, pse unë, pse tani? >

< start="989.9" dur="3.583"> Ata janë të paparashikueshëm, ato vijnë kur nuk ju duhen. >

< start="994.47" dur="2.94"> Ju rrallë mund të parashikoni problemet në jetën tuaj. >

< start="997.41" dur="3.69"> Tani vini re, thotë se kur të gjitha llojet e provave, kur, >

< start="1001.1" dur="3"> ato janë të pashmangshme, të gjitha llojet, ato janë të ndryshueshme, >

< start="1004.1" dur="3.98"> turma në jetën tënde, kjo është se janë të paparashikueshme, >

< start="1008.08" dur="3.213"> ai thotë se mos i mërzit ata si ndërhyrës. >

< start="1012.19" dur="1.01"> Farë po thotë ai këtu? >

< start="1013.2" dur="2.16"> Epo, unë do ta shpjegoj këtë më në detaje. >

< start="1015.36" dur="2.6"> Por ja gjëja e katërt që Bibla thotë për problemet. >

< start="1017.96" dur="2.553"> Problemet janë të qëllimshme. >

< start="1021.4" dur="2.69"> Problemet janë të qëllimshme. >

< start="1024.09" dur="3.07"> Zoti ka një qëllim në gjithçka. >

< start="1027.16" dur="2.72"> Edhe gjërat e këqija që ndodhin në jetën tonë, >

< start="1029.88" dur="2.16"> Zoti mund të sjellë të mira prej tyre. >

< start="1032.04" dur="1.64"> Zoti nuk ka pse të shkaktojë çdo problem. >

< start="1033.68" dur="2.62"> Shumica e problemeve ne i shkaktojmë vetvetes. >

< start="1036.3" dur="2.1"> Njerëzit thonë, pse njerëzit sëmuren? >

< start="1038.4" dur="3.69"> Epo, një arsye është që ne nuk bëjmë atë që Zoti na thotë të bëjmë. >

< start="1042.09" dur="3.02"> Nëse hanim atë që Zoti na thotë të hamë, >

< start="1045.11" dur="2.71"> nëse flemë ashtu si Zoti na thotë të pushojmë, >

< start="1047.82" dur="3.28"> nëse ne ushtrojmë ashtu siç na thotë Zoti të ushtrojmë, >

< start="1051.1" dur="3.16"> nëse nuk do të lejonim emocione negative në jetën tonë >

< start="1054.26" dur="2.06"> siç thotë Zoti, nëse i bindemi Perëndisë, >

< start="1056.32" dur="2.65"> ne nuk do të kishim shumicën e problemeve tona. >

< start="1058.97" dur="3.07"> Studimet kanë treguar se rreth 80% e problemeve shëndetësore >

< start="1062.04" dur="3.57"> në këtë vend, në Amerikë, janë shkaktuar nga ato që quhen >

< start="1065.61" dur="3"> zgjedhje kronike të jetesës. >

< start="1068.61" dur="3.05"> Me fjalë të tjera, ne thjesht nuk bëjmë gjënë e duhur. >

< start="1071.66" dur="1.14"> Ne nuk bëjmë gjë të shëndetshme. >

< start="1072.8" dur="2.66"> Ne shpesh bëjmë gjë vetë-shkatërruese. >

< start="1075.46" dur="2.58"> Por ajo që ai po thotë është këtu, problemet kanë qëllim. >

< start="1078.04" dur="3.53"> Ai thotë se kur hasni probleme, >

< start="1081.57" dur="3.46"> kuptojnë se ata vijnë për të prodhuar. >

< start="1085.03" dur="3.56"> Rretho atë frazë, ata vijnë për të prodhuar. >

< start="1088.59" dur="3.22"> Problemet mund të jenë produktive. >

< start="1091.81" dur="2.23"> Tani, ato nuk janë automatikisht produktive. >

< start="1094.04" dur="3.06"> Ky virus COVID, nëse nuk përgjigjem në ditën e duhur, >

< start="1097.1" dur="3.35"> nuk do të prodhojë asgjë të shkëlqyeshme në jetën time. >

< start="1100.45" dur="2.17"> Por nëse përgjigjem në mënyrën e duhur, >

< start="1102.62" dur="2.25"> edhe gjërat më negative në jetën time >

< start="1104.87" dur="3.89"> mund të prodhojë rritje dhe përfitim dhe bekim, >

< start="1108.76" dur="2.23"> në jetën tënde dhe në jetën time. >

< start="1110.99" dur="2.26"> Ata vijnë për të prodhuar. >

< start="1113.25" dur="4.59"> Ai po thotë këtu se vuajtja dhe stresi >

< start="1117.84" dur="5"> dhe pikëllimi, po, dhe madje edhe sëmundja mund të arrijë diçka >

< start="1123.42" dur="2.913"> me vlerë nëse e lejojmë. >

< start="1127.363" dur="3.887"> It'sshtë gjithçka në zgjedhjen tonë, është gjithçka në qëndrimin tonë. >

< start="1131.25" dur="4.043"> Zoti i përdor vështirësitë në jetën tonë. >

< start="1136.9" dur="2.33"> Ju thoni mirë, si e bën atë? >

< start="1139.23" dur="4.04"> Si i përdor Perëndia vështirësitë dhe problemet në jetën tonë? >

< start="1143.27" dur="3.29"> Epo, faleminderit që pyeta, sepse pasazhi tjetër >

< start="1146.56" dur="1.75"> ose pjesa tjetër e vargjeve thonë >

< start="1148.31" dur="2.61"> se Zoti i përdor ato tre mënyra. >

< start="1150.92" dur="3.09"> Tre mënyra, Zoti përdor problemet në jetën tuaj tre mënyra. >

< start="1154.01" dur="4.18"> Së pari, problemet provojnë besimin tim. >

< start="1158.19" dur="2.03"> Tani, besimi juaj është si një muskul. >

< start="1160.22" dur="3.8"> Një muskul nuk mund të forcohet nëse nuk testohet, >

< start="1164.02" dur="3.3"> përveç nëse është shtrirë, përveç nëse është vënë nën presion. >

< start="1167.32" dur="4.99"> Ju nuk zhvilloni muskuj të fortë duke bërë asgjë. >

< start="1172.31" dur="3.09"> Ju zhvilloni muskuj të fortë duke i shtrirë ato >

< start="1175.4" dur="2.53"> dhe forcimin e tyre dhe testimin e tyre >

< start="1177.93" dur="2.7"> dhe duke i shtyrë ato deri në kufi. >

< start="1180.63" dur="5"> Kështu që ai po thotë se problemet vijnë për të provuar besimin tim. >

< start="1185.88" dur="4.38"> Ai thotë se kuptoni se ata vijnë për të provuar besimin tuaj. >

< start="1190.26" dur="3.28"> Tani, ajo fjalë e testimit menjëherë atje, kjo është një term >

< start="1193.54" dur="5"> në kohët e Biblës që përdoren për rafinimin e metaleve. >

< start="1198.61" dur="3.05"> Dhe ajo që ju do të bëni është të merrni një metal të çmuar >

< start="1201.66" dur="1.768"> si argjendi ose ari ose diçka tjetër, >

< start="1203.428" dur="2.932"> dhe do ta vendosnit në një tenxhere të madhe dhe do ta ngrohni >

< start="1206.36" dur="2.54"> në temperatura jashtëzakonisht të larta, pse? >

< start="1208.9" dur="1.17"> Në temperaturat e larta, >

< start="1210.07" dur="3.34"> të gjitha papastërtitë janë djegur. >

< start="1213.41" dur="4.05"> Dhe e vetmja gjë që mbetet është ari i pastër >

< start="1217.46" dur="1.946"> ose argjendin e pastër. >

< start="1219.406" dur="3.164"> Kjo është fjala greke këtu për provë. >

< start="1222.57" dur="4.54"> Theshtë zjarri i rafinuar kur Zoti e ngroh nxehtësinë >

< start="1227.11" dur="1.705"> dhe e lejon atë në jetën tonë, >

< start="1228.815" dur="3.345"> ajo djeg sende që nuk janë të rëndësishme. >

< start="1232.16" dur="2.94"> E dini se çfarë do të ndodhë në javët e ardhshme? >

< start="1235.1" dur="2.134"> Gjëra që ne të gjithë menduam se ishte me të vërtetë e rëndësishme, >

< start="1237.234" dur="1.726"> ne do ta kuptojmë, hmm, u shoqërova >

< start="1238.96" dur="1.273"> thjesht mirë pa atë. >

< start="1241.1" dur="2.51"> Do të rindërtojë përparësitë tona, >

< start="1243.61" dur="2.41"> sepse gjërat do të ndryshojnë. >

< start="1246.02" dur="4.22"> Tani, shembulli klasik se si problemet provojnë besimin tuaj >

< start="1251.17" dur="4.02"> janë tregimet që kanë të bëjnë me Jobi në Bibël. >

< start="1255.19" dur="1.75"> Ka një libër të tërë për Jobin. >

< start="1256.94" dur="3.49"> E dini, Jobi ishte njeriu më i pasur në Bibël, >

< start="1260.43" dur="2.74"> dhe në një ditë të vetme, ai humbi gjithçka. >

< start="1263.17" dur="2.82"> Ai humbi tërë familjen e tij, ai humbi tërë pasurinë e tij, >

< start="1265.99" dur="3.97"> ai humbi të gjithë miqtë e tij, terroristët sulmuan familjen e tij, >

< start="1269.96" dur="4.567"> ai mori një sëmundje të frikshme, shumë të dhimbshme kronike >

< start="1276.283" dur="3.437"> që nuk mund të kurohej. >

< start="1279.72" dur="1.323"> Mirë, ai është terminal. >

< start="1282.109" dur="3.721"> E megjithatë Perëndia po provonte besimin e tij. >

< start="1285.83" dur="3.27"> Dhe Zoti më vonë e rikthen atë në të vërtetë dyfish >

< start="1289.1" dur="3.423"> çfarë kishte para se të kalonte në provën e madhe. >

< start="1293.59" dur="2.82"> Në një kohë lexova një citat diku shumë kohë më parë >

< start="1296.41" dur="2.92"> që thoshin se njerëzit janë si çanta çaji. >

< start="1299.33" dur="1.34"> Ju me të vërtetë nuk e dini se çfarë është në >

< start="1300.67" dur="2.67"> derisa të bjerë në ujë të nxehtë. >

< start="1303.34" dur="3.09"> Dhe atëherë mund të shihni se çfarë është me të vërtetë brenda tyre. >

< start="1306.43" dur="2.77"> A keni pasur ndonjëherë një nga ato ditët me ujë të nxehtë? >

< start="1309.2" dur="3.763"> Keni pasur ndonjëherë një nga ato javë ose muaj me ujë të nxehtë? >

< start="1313.82" dur="3.78"> Tani jemi në një situatë me ujë të nxehtë. >

< start="1317.6" dur="2.41"> Dhe ajo që do të dalë nga ju është ajo që është brenda jush. >

< start="1320.01" dur="1.33"> Shtë si një pastë dhëmbësh. >

< start="1321.34" dur="4.15"> Nëse kam një tub pastë dhëmbësh dhe e shtyj atë, >

< start="1325.49" dur="1.18"> çfarë do të dalë? >

< start="1326.67" dur="0.9"> Ju thoni mirë, pastë dhëmbësh. >

< start="1327.57" dur="1.65"> Jo, jo domosdoshmërisht. >

< start="1329.22" dur="1.95"> Mund të thotë pastë dhëmbësh nga jashtë, >

< start="1331.17" dur="1.67"> por mund të kishte salcë marinara >

< start="1332.84" dur="2.6"> ose gjalpë kikiriku ose majonezë nga brenda. >

< start="1335.44" dur="2.92"> What'sfarë do të dalë kur të vihet nën presion >

< start="1338.36" dur="1.403"> është gjithçka që është në të. >

< start="1341.13" dur="3.603"> Dhe në ditët në vazhdim kur merresh me virusin COVID, >

< start="1346.266" dur="2.224"> ajo që do të dalë nga ju është ajo që është brenda jush. >

< start="1348.49" dur="2.24"> Dhe nëse jeni e mbushur me hidhërim, kjo do të dalë. >

< start="1350.73" dur="2.23"> Dhe nëse jeni i mbushur me zhgënjim, kjo do të dalë. >

< start="1352.96" dur="3.79"> Dhe nëse jeni i mbushur me zemërim ose shqetësim ose faj >

< start="1356.75" dur="3.46"> ose turp apo pasiguri, kjo do të dalë. >

< start="1360.21" dur="4"> Nëse jeni të mbushur me frikë kjo, çfarëdo që është brenda jush >

< start="1364.21" dur="3.52"> është ajo që do të dalë kur presioni të vihet mbi ju. >

< start="1367.73" dur="1.44"> Dhe kjo është ajo që po thotë ai këtu, >

< start="1369.17" dur="2.23"> që problemet provojnë besimin tim. >

< start="1371.4" dur="5"> E dini, vite më parë, takova një djalë të vjetër në të vërtetë >

< start="1376.98" dur="3.23"> në një konferencë shumë vite më parë në Lindje. >

< start="1380.21" dur="1.74"> Unë mendoj se ishte Tenesi. >

< start="1381.95" dur="3.91"> Dhe ai, ky djalë i vjetër më tha se si u pushua >

< start="1387.13" dur="4.8"> ishte përfitimi më i madh në jetën e tij. >

< start="1391.93" dur="2.017"> Dhe unë i thashë: "Në rregull, dua ta dëgjoj këtë histori. >

< start="1393.947" dur="1.523"> "Më trego gjithçka për të". >

< start="1395.47" dur="1.67"> Dhe çfarë ishte ishte ai kishte punuar >

< start="1397.14" dur="2.823"> në një sharrë përgjatë gjithë jetës së tij. >

< start="1400.83" dur="2.41"> Ai do të ishte sharrëtar në të gjithë jetën e tij. >

< start="1403.24" dur="3.34"> Por një ditë gjatë një rënie ekonomike, >

< start="1406.58" dur="3.607"> shefi i tij u fut brenda dhe befas njoftoi: "Ju jeni pushuar nga puna". >

< start="1411.19" dur="3.54"> Dhe e gjithë ekspertiza e tij doli nga dera. >

< start="1414.73" dur="4.62"> Dhe ai u pushua në moshën 40 vjeçare me një grua >

< start="1419.35" dur="3.85"> dhe një familje dhe asnjë mundësi tjetër pune përreth tij, >

< start="1423.2" dur="2.923"> dhe në atë kohë po ndodhte një recesion. >

< start="1427.03" dur="3.5"> Dhe ai u dekurajua dhe pati frikë. >

< start="1430.53" dur="1.77"> Disa prej jush mund të ndjehen në atë mënyrë tani. >

< start="1432.3" dur="1.58"> Mund të jeni pushuar nga puna. >

< start="1433.88" dur="1.76"> Mbase keni frikë se do të jeni >

< start="1435.64" dur="2.63"> të pushuar gjatë kësaj krize. >

< start="1438.27" dur="2.45"> Dhe ai ishte shumë i dëshpëruar, ishte shumë i frikësuar. >

< start="1440.72" dur="1.827"> Ai tha, unë e shkrova këtë poshtë, ai tha: "Ndihesha si >

< start="1442.547" dur="3.97"> "Bota ime kishte lakuar në ditën kur unë u pushova nga puna. >

< start="1446.517" dur="2.2"> "Por kur shkova në shtëpi, i thashë gruas time çfarë ndodhi, >

< start="1448.717" dur="3.57"> "dhe ajo e pyeti:" Pra, çfarë do të bësh tani? " >

< start="1452.287" dur="2.98"> "Dhe unë i thashë, edhe atëherë që kur u pushova nga puna, >

< start="1455.267" dur="3.9"> "Unë do të bëj atë që kam dashur gjithmonë të bëj. >

< start="1459.167" dur="1.84"> "Bëhuni ndërtues. >

< start="1461.007" dur="1.61"> "Unë do të hipotekoj shtëpinë tonë >

< start="1462.617" dur="2.413"> "dhe unë do të hyj në biznesin e ndërtimeve." >

< start="1465.03" dur="2.887"> Dhe ai më tha: "Ti e di, Rick, sipërmarrja ime e parë >

< start="1467.917" dur="4.13"> "ishte ndërtimi i dy moteleve të vegjël". >

< start="1472.965" dur="2.115"> Kjo është ajo që bëri. >

< start="1475.08" dur="4.267"> Por ai tha: "Brenda pesë viteve, unë isha një milioner." >

< start="1480.21" dur="2.99"> Emri i këtij njeriu, njeriu për të cilin po flisja, >

< start="1483.2" dur="3.5"> ishte Wallace Johnson dhe biznesi që ai filloi >

< start="1486.7" dur="4.39"> pasi u pushua nga puna u quajt Gjethet e pushimeve. >

< start="1491.09" dur="1.44"> Bujtina për pushime. >

< start="1492.53" dur="2.877"> Wallace më tha: "Rick, sot, nëse mund ta gjeja >

< start="1495.407" dur="3.13"> "njeriu që më gjuajti mua, unë do të sinqerisht >

< start="1498.537" dur="2.143"> "faleminderit për atë që bëri". >

< start="1500.68" dur="2.56"> Në atë kohë kur ndodhi, nuk e kuptoja >

< start="1503.24" dur="2.83"> pse u pushova nga puna, pse u pushova nga puna. >

< start="1506.07" dur="3.94"> Por vetëm më vonë mund ta shikoja se ishte pa dashje e Zotit >

< start="1510.01" dur="4.483"> dhe një plan i mrekullueshëm për të më futur në karrierën e zgjedhjes së tij. >

< start="1515.76" dur="3.05"> Problemet janë të qëllimshme. >

< start="1518.81" dur="1.17"> Ata kanë një qëllim. >

< start="1519.98" dur="4.18"> Kuptoni se ata vijnë për të prodhuar, dhe një nga gjërat e para >

< start="1524.16" dur="3.984"> ata prodhojnë është besim më i madh, ata provojnë besimin tuaj. >

< start="1528.144" dur="3.226"> Numri dy, këtu është përfitimi i dytë i problemeve. >

< start="1531.37" dur="3.27"> Problemet zhvillojnë qëndrueshmërinë time. >

< start="1534.64" dur="1.52"> Ata zhvillojnë qëndrueshmërinë time. >

< start="1536.16" dur="2.23"> Kjo është pjesa tjetër e frazës, thotë ajo >

< start="1538.39" dur="5"> këto probleme vijnë për të zhvilluar qëndrueshmëri. >

< start="1543.45" dur="2.33"> Ata zhvillojnë qëndrueshmëri në jetën tuaj. >

< start="1545.78" dur="1.91"> Cilat janë rezultatet e problemeve në jetën tuaj? >

< start="1547.69" dur="1.52"> Fuqia e qëndrimit >

< start="1549.21" dur="2.82"> It'sshtë fjalë për fjalë aftësia për të trajtuar presionin. >

< start="1552.03" dur="2.253"> Sot ne e quajmë atë rezistencë. >

< start="1555.12" dur="1.79"> Aftësia për të kërcej mbrapa. >

< start="1556.91" dur="3.197"> Dhe një nga cilësitë më të mëdha që çdo fëmijë duhet të mësojë >

< start="1560.107" dur="3.473"> dhe çdo i rritur duhet të mësojë është rezistencë. >

< start="1563.58" dur="2.92"> Sepse të gjithë bien, të gjithë pengohen, >

< start="1566.5" dur="2.05"> të gjithë kalojnë kohë të vështira, >

< start="1568.55" dur="3.31"> të gjithë sëmuren në periudha të ndryshme. >

< start="1571.86" dur="2.39"> Të gjithë kanë dështime në jetën e tyre. >

< start="1574.25" dur="2.7"> Howshtë se si e përballoni presionin. >

< start="1576.95" dur="3.613"> Qëndrueshmëri, ju vazhdoni të vazhdoni dhe varni. >

< start="1581.52" dur="1.99"> Epo, si mëson ta bësh atë? >

< start="1583.51" dur="3.53"> Si mësoni të trajtoni presionin? >

< start="1587.04" dur="2.28"> Përmes përvojës, kjo është mënyra e vetme. >

< start="1589.32" dur="4.93"> Ju nuk mësoni të trajtoni presionin në një libër shkollor. >

< start="1594.25" dur="4.02"> Ju nuk mësoni se si të trajtoni presionin në një seminar. >

< start="1598.27" dur="3.76"> Ju mësoni të trajtoni presionin duke u bërë nën presion. >

< start="1602.03" dur="2.53"> Dhe nuk e dini se çfarë është në ju >

< start="1604.56" dur="3.063"> derisa të jeni vënë vërtet në atë situatë. >

< start="1609.77" dur="2.7"> Në vitin e dytë të Kishës Saddleback, 1981, >

< start="1612.47" dur="1.36"> Kam kaluar një periudhë depresioni >

< start="1613.83" dur="2.823"> ku çdo javë të vetme doja të jepja dorëheqjen. >

< start="1617.64" dur="3.88"> Dhe doja të hiqja dorë çdo pasdite të dielën. >

< start="1621.52" dur="3.14"> E megjithatë, unë po kaloja një kohë të vështirë në jetën time, >

< start="1624.66" dur="2.3"> dhe megjithatë unë do të vendosja njërën këmbë para tjetrës >

< start="1626.96" dur="3.19"> si Zot, mos më bëj të ndërtoj një kishë të madhe, >

< start="1630.15" dur="1.973"> por Zot, më kapërcej këtë javë. >

< start="1633.01" dur="2.1"> Dhe thjesht nuk do të heqja dorë. >

< start="1635.11" dur="2.22"> Jam shumë i lumtur që nuk u dorëzova. >

< start="1637.33" dur="3.09"> Por unë jam edhe më i lumtur që Zoti nuk hoqi dorë nga unë. >

< start="1640.42" dur="1.46"> Sepse ky ishte një provë. >

< start="1641.88" dur="5"> Dhe gjatë atij viti të gjykimit, unë zhvillova disa shpirtërore >

< start="1647.51" dur="3.56"> dhe forca relacionale dhe emocionale dhe mendore >

< start="1651.07" dur="4.28"> kjo më lejoi vite më vonë të lëvizja të gjitha llojet e topave >

< start="1655.35" dur="4.64"> dhe të trajtojë sasi të mëdha stresi në sytë e publikut >

< start="1659.99" dur="2.01"> sepse e kalova atë vit >

< start="1662" dur="3.363"> me vështirësi të sheshtë, njëra pas tjetrës. >

< start="1666.51" dur="5"> E dini, Amerika ka pasur një lidhje dashurie me komoditet. >

< start="1672.57" dur="2.113"> Ne e duam lehtësinë. >

< start="1675.593" dur="3.187"> Në ditët dhe javët në vazhdim në këtë krizë, >

< start="1678.78" dur="2.58"> do të ketë shumë gjëra që janë të papërshtatshme. >

< start="1681.36" dur="1.13"> Papërshtatshëm. >

< start="1682.49" dur="2.95"> Dhe çfarë do të bëjmë me veten tonë >

< start="1685.44" dur="2.503"> kur gjithçka nuk është e rehatshme, >

< start="1688.96" dur="2.52"> kur duhet të vazhdosh >

< start="1691.48" dur="2.1"> kur nuk ndjehesh sikur vazhdon. >

< start="1693.58" dur="5"> Ju e dini, qëllimi i një triathlon ose qëllimi i një maratonë >

< start="1698.71" dur="3.1"> nuk është me të vërtetë për shpejtësinë, sa shpejt arrini atje, >

< start="1701.81" dur="1.86"> është më shumë për durimin. >

< start="1703.67" dur="2.34"> E mbaron garën? >

< start="1706.01" dur="2.43"> Si përgatiteni për ato lloj gjërash? >

< start="1708.44" dur="2.13"> Vetëm duke kaluar nëpër to. >

< start="1710.57" dur="3.487"> Kështu që kur ju jeni shtrirë në ditët në vazhdim, >

< start="1714.057" dur="2.213"> mos u shqetëso për këtë, mos u shqetëso për këtë. >

< start="1716.27" dur="3.02"> Problemet zhvillojnë qëndrueshmërinë time. >

< start="1719.29" dur="3.21"> Problemet kanë një qëllim, ato janë me qëllim. >

< start="1722.5" dur="2.6"> Gjëja e tretë që James na tregon për problemet >

< start="1725.1" dur="3.68"> ne kalojmë është se problemet pjekin karakterin tim. >

< start="1728.78" dur="3.68"> Dhe ai e thotë këtë në vargun katër të kapitullit të parë të Jakovit. >

< start="1732.46" dur="4.18"> Ai thotë por, le të vazhdojë procesi >

< start="1736.64" dur="4.49"> derisa të bëheni njerëz me karakter të pjekur >

< start="1741.13" dur="3.663"> dhe integritet pa pika të dobëta. >

< start="1746.3" dur="1.32"> A nuk do të dëshironit ta kishe atë? >

< start="1747.62" dur="2.42"> A nuk do të dëshironit të dëgjoni njerëzit të thonë, e dini, >

< start="1750.04" dur="3.32"> ajo grua nuk ka njolla të dobëta në karakterin e saj. >

< start="1753.36" dur="4.53"> Ai njeri, ai djalë nuk ka njolla të dobëta në karakterin e tij. >

< start="1757.89" dur="3.04"> Si e merrni atë lloj karakteri të pjekur? >

< start="1760.93" dur="4.58"> Lëreni që procesi të vazhdojë derisa të bëheni njerëz, >

< start="1765.51" dur="3.38"> burra dhe gra, me karakter të pjekur >

< start="1768.89" dur="3.33"> dhe integritet pa pika të dobëta. >

< start="1772.22" dur="2.6"> Ju e dini, ka pasur një studim të famshëm të bërë shumë, >

< start="1774.82" dur="4"> shumë vjet më parë në Rusi që mbaj mend ta shkruaja, >

< start="1778.82" dur="4.08"> dhe kjo ishte në efektin e kushteve të ndryshme të jetesës >

< start="1782.9" dur="5"> ndikuan në jetëgjatësinë ose jetëgjatësinë e kafshëve të ndryshme. >

< start="1789.11" dur="3.6"> Dhe kështu ata vendosin disa kafshë në jetesë të lehtë, >

< start="1792.71" dur="2.91"> dhe ata i vendosin disa kafshë të tjera në vështirësi >

< start="1795.62" dur="1.89"> dhe mjedise të ashpra. >

< start="1797.51" dur="2.87"> Dhe shkencëtarët zbuluan se kafshët >

< start="1800.38" dur="2.22"> që ishin vendosur në komode >

< start="1802.6" dur="2.88"> dhe mjediset, kushtet, >

< start="1805.48" dur="4.73"> ato kushte jetese, në të vërtetë u bënë më të dobëta. >

< start="1810.21" dur="4.41"> Për shkak se kushtet ishin aq të lehta, ato u bënë më të dobëta >

< start="1814.62" dur="2.22"> dhe më të ndjeshëm ndaj sëmundjes. >

< start="1816.84" dur="5"> Dhe ata që ishin në kushte të rehatshme vdiqën më shpejt >

< start="1821.9" dur="2.418"> sesa ata që u lejuan të provojnë >

< start="1824.318" dur="3.105"> vështirësitë normale të jetës. >

< start="1828.72" dur="1.163"> A nuk është interesante? >

< start="1830.81" dur="2.2"> What'sfarë është e vërtetë për kafshët jam i sigurt se është e vërtetë >

< start="1833.01" dur="1.94"> të karakterit tonë, gjithashtu. >

< start="1834.95" dur="4.92"> Dhe në kulturën perëndimore veçanërisht në botën moderne, >

< start="1839.87" dur="3.38"> ne e kemi pasur kaq lehtë në kaq shumë mënyra. >

< start="1843.25" dur="1.973"> Jetesa jetese e komoditetit. >

< start="1846.94" dur="1.71"> Synimi numër një i Zotit në jetën tuaj >

< start="1848.65" dur="2.67"> është të të bësh si karakter Jezu Krishtin. >

< start="1851.32" dur="1.87"> Të mendosh si Krishti, të veprosh si Krishti, >

< start="1853.19" dur="3.94"> të jetosh si Krishti, të duash si Krishti, >

< start="1857.13" dur="2.2"> të jesh pozitiv si Krishti. >

< start="1859.33" dur="3.62"> Dhe nëse është e vërtetë, dhe Bibla e thotë këtë vazhdimisht, >

< start="1862.95" dur="2.13"> atëherë Zoti do t'ju marrë nëpër të njëjtat gjëra >

< start="1865.08" dur="4.304"> se Jezusi kaloi për të rritur karakterin tuaj. >

< start="1869.384" dur="2.786"> Ju thoni mirë, si është Jezusi? >

< start="1872.17" dur="3.8"> Jezusi është dashuri dhe gëzim, paqe, durim dhe mirësi, >

< start="1875.97" dur="2.34"> fryti i Frymës, të gjitha ato gjëra. >

< start="1878.31" dur="1.4"> Dhe si i prodhon Zoti ato? >

< start="1879.71" dur="2.9"> Duke na vendosur në situatë të kundërt. >

< start="1882.61" dur="3.76"> Ne mësojmë durim kur jemi në tundim të jemi të padurueshëm. >

< start="1886.37" dur="3.37"> Ne mësojmë dashuri kur i rrethojmë njerëzit pa masë. >

< start="1889.74" dur="2.49"> Ne mësojmë gëzimin në mes të pikëllimit. >

< start="1892.23" dur="4.67"> Ne mësojmë të presim dhe të kemi atë lloj durimi >

< start="1896.9" dur="1.56"> kur duhet të presim. >

< start="1898.46" dur="3.423"> Ne mësojmë mirësi kur tundojmë të jemi egoist. >

< start="1902.77" dur="3.66"> Në ditët në vazhdim, do të jetë shumë joshëse >

< start="1906.43" dur="2.83"> vetëm gjuetar në një bunker, tërhiq përsëri, >

< start="1909.26" dur="2.54"> dhe thashë, ne do të kujdesemi për ne. >

< start="1911.8" dur="4.22"> Unë, unë, dhe unë, familja ime, ne katër dhe jo më shumë >

< start="1916.02" dur="2.14"> dhe të harrojmë për të gjithë të tjerët. >

< start="1918.16" dur="2.62"> Por kjo do të tkurret shpirtin tuaj. >

< start="1920.78" dur="2.51"> Nëse do të filloni të mendoni për njerëz të tjerë >

< start="1923.29" dur="3.254"> dhe duke ndihmuar ata që janë të rrezikuar, të moshuar >

< start="1926.544" dur="4.026"> dhe ata me kushte ekzistuese, >

< start="1930.57" dur="3.47"> dhe nëse do të arrini, shpirti juaj do të rritet, >

< start="1934.04" dur="3.34"> zemra juaj do të rritet, ju do të jeni një person më i mirë >

< start="1937.38" dur="5"> në fund të kësaj krize nga sa ishit në fillim, mirë? >

< start="1943.52" dur="2.98"> E shihni, Zot, kur ai dëshiron të ndërtojë karakterin tuaj, >

< start="1946.5" dur="1.37"> ai mund të përdorë dy gjëra. >

< start="1947.87" dur="2.92"> Ai mund të përdorë Fjalën e tij, e vërteta na ndryshon, >

< start="1950.79" dur="3.56"> dhe ai mund të përdorë rrethana, gjë që është shumë më e vështirë. >

< start="1954.35" dur="4"> Tani, Zoti do të përdorë më mirë mënyrën e parë, Fjalën. >

< start="1958.35" dur="1.63"> Por ne jo gjithmonë dëgjojmë Fjalën, >

< start="1959.98" dur="3.77"> kështu që ai përdor rrethana për të marrë vëmendjen tonë. >

< start="1963.75" dur="4.6"> Dhe është më e vështirë, por shpesh është më efektive. >

< start="1968.35" dur="3.23"> Tani, ju thoni, mirë, mirë, Rick, unë e marr atë, >

< start="1971.58" dur="4.22"> se problemet janë të ndryshueshme dhe ato janë të qëllimshme, >

< start="1975.8" dur="3.18"> dhe ata janë këtu për të provuar besimin tim, dhe ata do të jenë >

< start="1978.98" dur="2.47"> të gjitha llojet e ndryshme, dhe ato nuk vijnë kur dua. >

< start="1981.45" dur="4.393"> Dhe Zoti mund ta përdorë 'emri' për të rritur karakterin tim dhe për të pjekur jetën time. >

< start="1986.95" dur="1.72"> Atëherë, çfarë dua të bëj? >

< start="1988.67" dur="4.94"> Në ditët në vijim dhe në javët dhe mbase muajt përpara >

< start="1993.61" dur="3.75"> ndërsa ne përballemi së bashku me këtë krizë koronavirus, >

< start="1997.36" dur="4.09"> si duhet t'u përgjigjem problemeve në jetën time? >

< start="2001.45" dur="1.98"> Dhe nuk po flas vetëm për virusin. >

< start="2003.43" dur="2.747"> Unë po flas për problemet që do të vijnë si rezultat >

< start="2006.177" dur="5"> të qenit pa punë ose fëmijët që janë në shtëpi >

< start="2011.26" dur="3.12"> ose të gjitha gjërat e tjera që janë duke mërzitur jetën >

< start="2014.38" dur="1.553"> siç ka qenë normalisht. >

< start="2017.04" dur="2.24"> Si duhet t'u përgjigjem problemeve të jetës sime? >

< start="2019.28" dur="2.9"> Epo, përsëri, James është shumë specifik, >

< start="2022.18" dur="3.39"> dhe ai na jep tre shumë praktike, >

< start="2025.57" dur="4.45"> ato janë përgjigje radikale, por ato janë përgjigjet e duhura. >

< start="2030.02" dur="1.32"> Në fakt, kur po ju them të parën, >

< start="2031.34" dur="2.21"> do të shkosh, do të më shaj mua. >

< start="2033.55" dur="3.07"> Por ka tre përgjigje, të gjitha fillojnë me R. >

< start="2036.62" dur="2.76"> Përgjigja e parë që ai thotë është kur jeni >

< start="2039.38" dur="4.46"> duke kaluar kohë të vështira, gëzohu. >

< start="2043.84" dur="2.41"> Ju shkoni, po talleni? >

< start="2046.25" dur="1.73"> Kjo tingëllon masochistic. >

< start="2047.98" dur="2.29"> Nuk po them se gëzohem për problemin. >

< start="2050.27" dur="1.69"> Më ndiqni për këtë vetëm një minutë. >

< start="2051.96" dur="3.54"> Ai thotë se e konsiderojnë atë gëzim të pastër. >

< start="2055.5" dur="2.69"> Trajtoni këto probleme si miq. >

< start="2058.19" dur="1.78"> Tani, mos më keqkupto. >

< start="2059.97" dur="3.14"> Ai nuk po e thotë se është i rremë. >

< start="2063.11" dur="3.57"> Ai nuk po thotë se vish një buzëqeshje plastike, >

< start="2066.68" dur="2.33"> pretendoni se gjithçka është në rregull dhe nuk është ashtu, >

< start="2069.01" dur="1.36"> sepse nuk është kështu. >

< start="2070.37" dur="3.12"> Pollyanna, Jetimi i vogël Annie, dielli >

< start="2073.49" dur="3.512"> do të dalë nesër, mund të mos dalë nesër. >

< start="2077.002" dur="3.568"> Ai nuk po thotë se mohon realitetin, aspak. >

< start="2080.57" dur="2.76"> Ai nuk po thotë të jetë një masochist. >

< start="2083.33" dur="2.87"> O djalë, unë duhet të kaloj nëpër dhimbje. >

< start="2086.2" dur="1.72"> Zoti e urren dhimbjen po aq sa ti. >

< start="2087.92" dur="2.1"> Oh, duhet të vuaj, kushdo. >

< start="2090.02" dur="3.49"> Dhe ju keni këtë kompleks martirësh, dhe ju e dini, >

< start="2093.51" dur="1.937"> Këtë ndjenjë shpirtërore e kam vetëm kur ndihem keq. >

< start="2095.447" dur="2.983"> Jo, jo, jo, Zoti nuk do që ti të jesh dëshmor. >

< start="2098.43" dur="1.54"> Zoti nuk dëshiron që të kesh >

< start="2099.97" dur="3.453"> një qëndrim masokist ndaj dhimbjes. >

< start="2104.74" dur="2.5"> E dini, më kujtohet një herë që po kaloja >

< start="2107.24" dur="3.21"> një kohë vërtet e vështirë dhe një mik po mundohej të ishte i mirë >

< start="2110.45" dur="2.307"> dhe ata thanë: "E dini, Rik, brohorisni >

< start="2112.757" dur="1.86"> "sepse gjërat mund të jenë më keq". >

< start="2115.61" dur="2.14"> Dhe me mend se çfarë, ata u përkeqësuan. >

< start="2117.75" dur="2.23"> Kjo nuk ishte aspak ndihmë. >

< start="2119.98" dur="2.225"> Unë u gëzova dhe ata u përkeqësuan. >

< start="2122.205" dur="1.105"> (chuckles) >

< start="2123.31" dur="4.588"> Pra, nuk bëhet fjalë për një mendim pozitiv të rreme të Pollyanna-s. >

< start="2127.898" dur="3.352"> Nëse veproj entuziast, do të jem entuziast. >

< start="2131.25" dur="2.88"> Jo, jo, jo, jo, është shumë, shumë më thellë se kaq. >

< start="2134.13" dur="5"> Ne nuk gëzohemi, dëgjojmë dhe nuk gëzohemi për problemin. >

< start="2140.17" dur="5"> Ne gëzohemi për problemin, ndërsa jemi në problem, >

< start="2145.71" dur="2.13"> ka akoma shumë gjëra për tu gëzuar. >

< start="2147.84" dur="2.92"> Jo vetë problemi, por gjërat e tjera >

< start="2150.76" dur="2.514"> se ne mund të gëzohemi për problemet. >

< start="2153.274" dur="2.836"> Pse mund të gëzohemi edhe në problem? >

< start="2156.11" dur="2.54"> "Për shkak se ne e dimë se ka një qëllim për të. >

< start="2158.65" dur="1.74"> Sepse e dimë që Zoti nuk do të na lërë kurrë. >

< start="2160.39" dur="2.97"> Sepse ne dimë shumë gjëra të ndryshme. >

< start="2163.36" dur="1.81"> Ne e dimë që Zoti ka një qëllim. >

< start="2165.17" dur="4.58"> Vini re se ai konsideron si gëzim të pastër. >

< start="2169.75" dur="1.98"> Rrethoni fjalën konsideroni. >

< start="2171.73" dur="4.8"> Konsideroni se do të thotë të krijoni me qëllim mendjen tuaj. >

< start="2176.53" dur="2.22"> Keni një rregullim qëndrimi >

< start="2178.75" dur="1.71"> që do të duhet të bësh këtu. >

< start="2180.46" dur="3.869"> A është zgjedhja juaj të gëzohet? >

< start="2184.329" dur="3.201"> Në Psalmin 34 vargu një, thotë ai >

< start="2187.53" dur="3.69"> Unë do ta bekoj Zotin në çdo kohë. >

< start="2191.22" dur="1.39"> Në të gjitha kohët. >

< start="2192.61" dur="0.92"> Dhe ai thotë se unë do. >

< start="2193.53" dur="2.48"> Ashtë një zgjedhje e vullnetit, është një vendim. >

< start="2196.01" dur="1.66"> Ashtë një angazhim, është një zgjedhje. >

< start="2197.67" dur="4.08"> Tani do të kaloni këto muaj përpara >

< start="2201.75" dur="2.4"> ose me një qëndrim të mirë ose me një qëndrim të keq. >

< start="2204.15" dur="2.7"> Nëse qëndrimi juaj është i keq, ju do të bëni veten >

< start="2206.85" dur="2.35"> dhe të gjithë të tjerët përreth jush të mjerë. >

< start="2209.2" dur="3.15"> Por nëse qëndrimi juaj është i mirë, është zgjedhja juaj të gëzoheni. >

< start="2212.35" dur="1.76"> Ju thoni, le të shohim në anën e ndritshme. >

< start="2214.11" dur="3.09"> Le të gjejmë gjërat për të cilat mund t'i falënderojmë Perëndia. >

< start="2217.2" dur="2.15"> Dhe le të kuptojmë se edhe në të keqe, >

< start="2219.35" dur="2.88"> Zoti mund të sjellë të mirën nga e keqja. >

< start="2222.23" dur="2.29"> Kështu që bëni një rregullim të qëndrimit. >

< start="2224.52" dur="3.25"> Nuk do të jem i hidhur në këtë krizë. >

< start="2227.77" dur="3.23"> Do të jem më mirë në këtë krizë. >

< start="2231" dur="4.39"> Do të zgjedh, është zgjedhja ime të gëzohem. >

< start="2235.39" dur="3.41"> Mirë, numri dy, kërkesa R e dytë. >

< start="2238.8" dur="4.08"> Dhe kjo është t'i kërkojmë Zotit dituri. >

< start="2242.88" dur="3.29"> Kjo është ajo që ju dëshironi të bëni në çdo kohë kur jeni në një krizë. >

< start="2246.17" dur="2.39"> Ju dëshironi t'i kërkoni Perëndisë mençuri. >

< start="2248.56" dur="2.1"> Javën e kaluar, nëse keni dëgjuar mesazhin e javës së kaluar, >

< start="2250.66" dur="2.72"> dhe nëse e keni humbur atë, kthehuni përsëri në internet dhe shikojeni atë mesazh >

< start="2253.38" dur="5"> duke e bërë atë përmes luginës së virusit pa frikë. >

< start="2260.09" dur="2.15"> Choiceshtë zgjedhja juaj të gëzoheni, >

< start="2262.24" dur="2.733"> por atëherë ju kërkoni Zotin për mençuri. >

< start="2265.89" dur="2.13"> Dhe ju i kërkoni Zotit dituri dhe luteni >

< start="2268.02" dur="1.51"> dhe ju luteni për problemet tuaja. >

< start="2269.53" dur="2.99"> Vargu i shtatë e thotë këtë në Jakovin një. >

< start="2272.52" dur="4.83"> Nëse në këtë proces ndonjë nga ju nuk e di se si të takohet >

< start="2277.35" dur="4.05"> ndonjë problem i veçantë, ky është jashtë përkthimit të Phillips. >

< start="2281.4" dur="2.24"> Nëse në proces ndonjë nga ju nuk e di se si të takohet >

< start="2283.64" dur="3.44"> ndonjë problem të veçantë ju vetëm duhet të pyesni Zotin >

< start="2287.08" dur="2.65"> që u jep zemërgjerësi të gjithë njerëzve >

< start="2289.73" dur="2.6"> pa i bërë ata të ndjehen fajtorë. >

< start="2292.33" dur="3.45"> Dhe mund të jeni i sigurt se mençuria e nevojshme >

< start="2295.78" dur="1.963"> do t'ju jepet. >

< start="2298.65" dur="2.18"> Ata thonë pse për të gjitha gjërat do të kërkoja mençuri >

< start="2300.83" dur="1.35"> në mes të një problemi? >

< start="2303.29" dur="2.07"> Kështu që ju mësoni prej saj. >

< start="2305.36" dur="1.57"> Kështu që ju mund të mësoni nga problemi, >

< start="2306.93" dur="1.48"> kjo është arsyeja pse ju kërkoni mençuri. >

< start="2308.41" dur="4.26"> Muchshtë shumë më e dobishme nëse do të ndaloni të pyesni pse, >

< start="2312.67" dur="3.04"> pse po ndodh kjo, dhe fillo të pyesësh çfarë, >

< start="2315.71" dur="1.45"> cfare doni te mesoj? >

< start="2318.09" dur="1.92"> Farë doni që unë të bëhem? >

< start="2320.01" dur="2.27"> Si mund të rritem nga kjo? >

< start="2322.28" dur="2.17"> Si mund të bëhem një grua më e mirë? >

< start="2324.45" dur="4.51"> Si mund të bëhem njeri më i mirë gjatë kësaj krize? >

< start="2328.96" dur="1.32"> Po, jam duke u testuar. >

< start="2330.28" dur="1.53"> Nuk do të shqetësohem pse. >

< start="2331.81" dur="1.71"> Pse me të vërtetë nuk ka rëndësi. >

< start="2333.52" dur="3.77"> Ajo që ka rëndësi është çfarë, çfarë do të bëhem, >

< start="2337.29" dur="3.7"> dhe çfarë do të mësoj nga kjo situatë? >

< start="2340.99" dur="2.71"> Dhe për ta bërë atë, ju duhet të kërkoni mençuri. >

< start="2343.7" dur="2.56"> Kështu që ai thotë se sa herë që të keni nevojë për mençuri, thjesht pyesni Zotin, >

< start="2346.26" dur="1.61"> Do t'ua dhurojë Zoti. >

< start="2347.87" dur="2.2"> Kështu që ti thua, Zot, unë kam nevojë për mençuri si nënë. >

< start="2350.07" dur="3.23"> Fëmijët e mi do të jenë në shtëpi për muajin tjetër. >

< start="2353.3" dur="2.22"> Kam nevojë për mençuri si baba. >

< start="2355.52" dur="3.48"> Si mund të drejtoj kur punët tona janë në rrezik >

< start="2359" dur="1.553"> dhe nuk mund te punoj tani? >

< start="2362.05" dur="1.45"> Kërkojini Zotit dituri. >

< start="2363.5" dur="1.84"> Mos pyet pse, por pyet çfarë. >

< start="2365.34" dur="2.99"> Kështu që së pari ju gëzoheni, ju merrni një qëndrim pozitiv >

< start="2368.33" dur="3.14"> duke thënë se do ta falënderoj Zotin jo për problemin, >

< start="2371.47" dur="3.14"> por do të falënderoj Zotin në problem. >

< start="2374.61" dur="2.92"> Sepse e mira e Zotit edhe kur jeta thith. >

< start="2377.53" dur="2.137"> Prandaj po e quaj këtë seri >

< start="2379.667" dur="5"> "Një besim i vërtetë që funksionon kur jeta nuk ka." >

< start="2385.41" dur="1.473"> Kur jeta nuk funksionon. >

< start="2387.96" dur="1.69"> Kështu që unë gëzohem dhe kërkoj. >

< start="2389.65" dur="4.32"> Gjëja e tretë që James thotë të bëjë është të pushosh. >

< start="2393.97" dur="4.83"> Po, vetëm kinda qetësohu, mos u merr veten >

< start="2398.8" dur="3.86"> të gjitha në një grumbull nervash. >

< start="2402.66" dur="2.64"> Mos u stresohuni aq sa nuk mund të bëni asgjë. >

< start="2405.3" dur="1.33"> Mos u shqetëso për të ardhmen. >

< start="2406.63" dur="2.83"> Zoti thotë që do të kujdesem për ju, më besoni. >

< start="2409.46" dur="2.42"> Ju i besoni Zotit të dini se çfarë është më e mira. >

< start="2411.88" dur="2.17"> Ju bashkëpunoni me të. >

< start="2414.05" dur="4.84"> Ju nuk bëni qark të shkurtër situatën ku po kaloni. >

< start="2418.89" dur="3.07"> Por ti thjesht thua, Zot, do të pushoj. >

< start="2421.96" dur="2.28"> Nuk do të dyshoj. >

< start="2424.24" dur="1.87"> Nuk do të dyshoj. >

< start="2426.11" dur="2.76"> Unë do t'ju besoj në këtë situatë. >

< start="2428.87" dur="3.15"> Vargu i tetë është vargu i fundit që do të shikojmë. >

< start="2432.02" dur="1.26"> Epo, do të shikojmë edhe një herë në një minutë. >

< start="2433.28" dur="5"> Por vargu tetë thotë, por ju duhet të kërkoni me besim të sinqertë >

< start="2438.9" dur="2.49"> pa dyshime sekrete. >

< start="2441.39" dur="1.86"> Farë po kërkoni me besim të sinqertë? >

< start="2443.25" dur="1.57"> Kërkoni mençuri. >

< start="2444.82" dur="2.07"> Dhe thuaj, Zot, unë kam nevojë për mençuri, dhe ju falënderoj >

< start="2446.89" dur="1.26"> do të më japësh mençurinë. >

< start="2448.15" dur="2.89"> Ju falënderoj, ju po më jepni mençuri. >

< start="2451.04" dur="3.06"> Mos u frikësoni, mos dyshoni, >

< start="2454.1" dur="2.57"> por ia dilni Zotit. >

< start="2456.67" dur="5"> E dini, thotë Bibla, më herët kur theksova >

< start="2461.67" dur="3.24"> se i tha këto shumë lloje problemesh. >

< start="2464.91" dur="1.8"> E dini, ne flasim për ato janë shumëngjyrësh, >

< start="2466.71" dur="2.23"> shumë, shumë lloje problemesh. >

< start="2468.94" dur="2.81"> Kjo fjalë në greqisht, shumë lloje problemesh, >

< start="2471.75" dur="3.11"> është e njëjta fjalë që është përfshirë në Pjetrin e Parë >

< start="2474.86" dur="1.97"> kapitulli i katërt, vargu katër që tha >

< start="2476.83" dur="4.11"> Zoti ka shumë lloje hiri për t'ju dhënë. >

< start="2480.94" dur="3.35"> Shumë lloje hiri i Zotit. >

< start="2484.29" dur="5"> Shtë i njëjti shumëngjyrësh, shumë personalësh, si një diamant. >

< start="2489.339" dur="1.694"> Farë po thotë ai atje? >

< start="2492.28" dur="2.08"> Për çdo problem që keni, >

< start="2494.36" dur="2.87"> ka një hir nga Zoti që është i disponueshëm. >

< start="2497.23" dur="5"> Për çdo lloj gjyqi dhe shtrëngimi >

< start="2502.74" dur="4.5"> dhe vështirësi, ka një lloj hiri dhe mëshire >

< start="2507.24" dur="2.25"> dhe fuqia që Zoti dëshiron të të japë >

< start="2509.49" dur="2.05"> për të përputhur me atë problem të veçantë. >

< start="2511.54" dur="2.04"> Ju duhet hir për këtë, ju duhet hir për këtë, >

< start="2513.58" dur="1"> ju duhet hiri për këtë. >

< start="2514.58" dur="3.76"> Zoti thotë që hiri im është po aq i shumëanshëm >

< start="2518.34" dur="1.99"> si problemet me të cilat po përballesh. >

< start="2520.33" dur="1.27"> Whatfarë po them? >

< start="2521.6" dur="1.74"> Unë po them që të gjitha problemet që janë në jetën tënde, >

< start="2523.34" dur="2.44"> përfshirë këtë krizë COVID, >

< start="2525.78" dur="4.03"> djalli do të thotë të të mposhtësh me këto probleme. >

< start="2529.81" dur="4.41"> Por Zoti do të thotë të të zhvillojë përmes këtyre problemeve. >

< start="2534.22" dur="3.543"> Ai dëshiron të të mposhtë ty, Satana, por Zoti dëshiron të të zhvillojë. >

< start="2539.44" dur="2.12"> Tani, problemet që vijnë në jetën tuaj >

< start="2541.56" dur="3.34"> mos u bëni automatikisht një person më të mirë. >

< start="2544.9" dur="2.51"> Shumë njerëz bëhen njerëz të hidhur nga 'em. >

< start="2547.41" dur="3.28"> Nuk ju bën automatikisht një person më të mirë. >

< start="2550.69" dur="2.96"> Attitudeshtë qëndrimi juaj që bën ndryshimin. >

< start="2553.65" dur="2.86"> Dhe ja ku dua t'ju jap një gjë tjetër për të kujtuar. >

< start="2556.51" dur="3.07"> Numri katër, gjëja e katërt për të kujtuar >

< start="2559.58" dur="3.75"> kur po kaloni probleme është të mbani mend >

< start="2563.33" dur="1.99"> premtimet e Zotit. >

< start="2565.32" dur="1.84"> Mos harroni premtimet e Zotit. >

< start="2567.16" dur="1.28"> Kjo është në vargun 12. >

< start="2568.44" dur="1.52"> Më lejoni t'ju lexoj këtë premtim. >

< start="2569.96" dur="2.363"> Kapitulli i Jakovit, vargu 12. >

< start="2573.55" dur="5"> Lum ai person që vazhdon nën gjyq, >

< start="2579.84" dur="2.67"> sepse kur ai ka qëndruar në provë, >

< start="2582.51" dur="5"> ai do të marrë kurorën e jetës që Zoti ka premtuar, >

< start="2587.82" dur="2.75"> ja fjala, për ata që e duan. >

< start="2590.57" dur="0.833"> Më lër ta lexoj përsëri. >

< start="2591.403" dur="2.057"> Unë dua që ju ta dëgjoni atë nga afër. >

< start="2593.46" dur="5"> Lum ai person që vazhdon nën gjyq, >

< start="2598.84" dur="3.36"> kush merret me vështirësitë, >

< start="2602.2" dur="2.12"> si situata në të cilën gjendemi tani. >

< start="2604.32" dur="3.67"> I bekuar do të jetë personi që duron, që vazhdon, >

< start="2607.99" dur="3.87"> kush i beson Zotit, i cili vazhdon të besojë nën provë, >

< start="2611.86" dur="3.12"> sepse kur ai ka qëndruar në provë, do të dalë >

< start="2614.98" dur="2.72"> në anën e pasme, ky gjyq nuk do të zgjasë. >

< start="2617.7" dur="1.4"> Ka mbaruar. >

< start="2619.1" dur="2.07"> Do të dilni në skajin tjetër të tunelit. >

< start="2621.17" dur="4.41"> Do të merrni kurorën e jetës. >

< start="2625.58" dur="3.38"> Epo, nuk di as të gjitha çfarë do të thotë, por është mirë. >

< start="2628.96" dur="2.7"> Kurora e jetës që Zoti ka premtuar >

< start="2631.66" dur="2.373"> për ata që e duan. >

< start="2635.73" dur="2.32"> Choiceshtë zgjedhja juaj të gëzoheni. >

< start="2638.05" dur="2.92"> Choiceshtë zgjedhja juaj të besoni në mençurinë e Zotit >

< start="2640.97" dur="1.72"> në vend që të dyshoni. >

< start="2642.69" dur="4.21"> Kërkojini Zotit mençuri që t'ju ndihmojë nga situata juaj. >

< start="2646.9" dur="3.23"> Dhe pastaj kërkojini Zotit që besimi të durojë. >

< start="2650.13" dur="2.27"> Dhe thuaj, Zot, nuk do të heq dorë. >

< start="2652.4" dur="1.793"> Edhe kjo do te kaloje. >

< start="2655.329" dur="2.111"> Dikush u pyet një herë, cili është i preferuari juaj >

< start="2657.44" dur="0.833"> vargu i Biblës? >

< start="2658.273" dur="1.297"> Tha, ndodhi. >

< start="2659.57" dur="1.273"> Dhe, pse ju pëlqen ai varg? >

< start="2660.843" dur="2.687"> Sepse kur problemet vijnë, unë e di se ata nuk erdhën për të qëndruar. >

< start="2663.53" dur="1.194"> Ata erdhën të ndodhin. >

< start="2664.724" dur="1.116"> (chuckles) >

< start="2665.84" dur="2.88"> Dhe kjo është e vërtetë në këtë situatë të veçantë. >

< start="2668.72" dur="3.983"> Nuk po vjen për të qëndruar, po vjen. >

< start="2673.56" dur="2.24"> Tani, dua të mbyllem nga ky mendim. >

< start="2675.8" dur="3.77"> Një krizë nuk krijon vetëm probleme. >

< start="2679.57" dur="3.23"> Shpesh i zbulon ato, shpesh i zbulon ato. >

< start="2682.8" dur="4.563"> Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje në martesën tuaj. >

< start="2688.77" dur="2.76"> Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje >

< start="2691.53" dur="1.823"> në marrëdhënien tuaj me Zotin. >

< start="2694.26" dur="5"> Kjo krizë mund të zbulojë disa çarje në stilin e jetës tuaj, >

< start="2699.29" dur="2.593"> se po e shtyn veten shumë fort. >

< start="2702.949" dur="3.181"> Dhe, kështu, jini të gatshëm ta lini Perëndinë t'ju flasë >

< start="2706.13" dur="5"> në lidhje me atë që duhet të ndryshojë në jetën tuaj, në rregull? >

< start="2711.45" dur="1.7"> Unë dua që ju të mendoni për këtë javë, >

< start="2713.15" dur="3.44"> dhe më lejoni t'ju jap disa hapa praktikë, mirë? >

< start="2716.59" dur="2.47"> Hapat praktikë, numri një, unë dua që ju >

< start="2719.06" dur="5"> për të inkurajuar dikë tjetër të dëgjojë këtë mesazh. >

< start="2724.55" dur="1.25"> A do ta bësh atë? >

< start="2725.8" dur="3.603"> A do ta kaloni këtë lidhje dhe do t'ia dërgoni një shoku? >

< start="2729.403" dur="3.337"> Nëse kjo ju ka inkurajuar, kaloni atë, >

< start="2732.74" dur="2.3"> dhe bëhu një inkurajues këtë javë. >

< start="2735.04" dur="4.84"> Të gjithë rreth jush kanë nevojë për inkurajim gjatë kësaj krize. >

< start="2739.88" dur="1.779"> Kështu që dërgoni një lidhje. >

< start="2741.659" dur="5"> Dy javë më parë kur kishim kishë në kampuset tona, >

< start="2747.52" dur="3.11"> në Lake Forest dhe të gjitha kampuset tona të Saddleback, >

< start="2750.63" dur="3.53"> rreth 30,000 njerëz u shfaqën në kishë. >

< start="2754.16" dur="4.14"> Por këtë javë të kaluar kur duhej të anulonim shërbimet >

< start="2758.3" dur="1.87"> dhe të gjithë duhej të shikonim në internet, i thashë, >

< start="2760.17" dur="3.38"> të gjithë shkojnë në grupin tuaj të vogël dhe ftoni fqinjët tuaj >

< start="2763.55" dur="2.94"> dhe ftoni miqtë tuaj në grupin tuaj të vogël, >

< start="2766.49" dur="0.95"> kishim 181,000 >

< start="2767.44" dur="5"> ISP-të e shtëpive tona të lidhura me shërbimin. >

< start="2776.3" dur="3.41"> Kjo do të thotë ndoshta një gjysmë milioni njerëz >

< start="2779.71" dur="1.96"> shikuar mesazhin e javës së kaluar. >

< start="2781.67" dur="3.04"> Një gjysmë milioni njerëz ose më shumë. >

< start="2784.71" dur="3.63"> Pse, sepse i ke thënë dikujt tjetër që të shikojë. >

< start="2788.34" dur="4.56"> Dhe dua t'ju inkurajoj të jeni dëshmitar i një lajmi të mirë >

< start="2792.9" dur="2.79"> këtë javë në një botë që ka nevojë shumë të madhe për një lajm të mirë. >

< start="2795.69" dur="1.4"> Njerëzit duhet ta dëgjojnë këtë. >

< start="2797.09" dur="1.18"> Dërgoni një lidhje. >

< start="2798.27" dur="5"> Unë besoj se mund të inkurajonim një milion njerëz këtë javë >

< start="2803.29" dur="3.8"> nëse të gjithë do të kalonim mesazhin, mirë? >

< start="2807.09" dur="3.16"> Numri dy, nëse jeni në një grup të vogël, ne nuk do të gonna >

< start="2810.25" dur="3.45"> të jetë në gjendje të takohet, të paktën këtë muaj, kjo është e sigurt. >

< start="2813.7" dur="3.95"> Dhe kështu do t'ju inkurajoja të krijoni një takim virtual. >

< start="2817.65" dur="1.79"> Mund të keni një grup në internet. >

< start="2819.44" dur="0.97"> Si e bën atë? >

< start="2820.41" dur="2.63"> Epo, ka produkte atje si Zoom. >

< start="2823.04" dur="2.52"> Ju dëshironi të kontrolloni se Zoom, është falas. >

< start="2825.56" dur="2.56"> Dhe mund të shkoni atje dhe t'u thoni të gjithëve që të zmadhojnë >

< start="2828.12" dur="1.74"> në telefonin e tyre ose në kompjuterin e tyre, >

< start="2829.86" dur="3.58"> dhe ju mund të lidhni gjashtë ose tetë ose 10 persona, >

< start="2833.44" dur="3.15"> dhe ju mund ta keni grupin tuaj këtë javë në Zoom. >

< start="2836.59" dur="3.19"> Dhe mund ta shihni fytyrën tjetër, si Facebook Live, >

< start="2839.78" dur="2.933"> ose është si disa nga të tjerët, ju e dini, >

< start="2844.84" dur="5"> çfarë ka në iPhone kur shikon FaceTime. >

< start="2850.12" dur="1.82"> Epo, nuk mund ta bësh këtë me një grup të madh, >

< start="2851.94" dur="2.39"> por ju mund ta bëni atë me një person. >

< start="2854.33" dur="3.52"> Dhe kështu inkurajoni njeri-tjetrin ballë për ballë përmes teknologjisë. >

< start="2857.85" dur="2.66"> Tani kemi teknologji që nuk ishte në dispozicion. >

< start="2860.51" dur="3.59"> Prandaj kontrolloni Zoom për një grup virtual të vogël. >

< start="2864.1" dur="1.17"> Dhe në të vërtetë këtu në internet >

< start="2865.27" dur="1.85"> mund të merrni disa informata gjithashtu. >

< start="2867.12" dur="3.244"> Numri tre, nëse nuk jeni në një grup të vogël, >

< start="2870.364" dur="4.096"> Unë do t'ju ndihmoj të futeni në një grup në internet këtë javë, do ta bëj. >

< start="2874.46" dur="2.33"> E tëra çfarë ju duhet të bëni është të më dërgoni me email, >

< start="2876.79" dur="3.225"> PastorRick@saddleback.com. >

< start="2880.015" dur="4.815"> PastorRick @ shalë, me një fjalë, SADDLEBACK, >

< start="2884.83" dur="2.81"> saddleback.com, dhe unë do të lidhem >

< start="2887.64" dur="2.57"> te një grup në internet, mirë? >

< start="2890.21" dur="2.79"> Atëherë sigurohuni nëse jeni pjesë e Kishës Saddleback >

< start="2893" dur="2.84"> për të lexuar gazetën tuaj të përditshme që po dërgoj >

< start="2895.84" dur="2.03"> çdo ditë gjatë kësaj krize. >

< start="2897.87" dur="2.1"> Quhet "Shalë në shtëpi". >

< start="2899.97" dur="3.5"> Ka këshilla, ka mesazhe inkurajuese, >

< start="2903.47" dur="2.14"> ka lajme që mund të përdorni. >

< start="2905.61" dur="1.56"> Një gjë shumë praktike. >

< start="2907.17" dur="2.17"> Ne duam të qëndrojmë në kontakt me ju çdo ditë. >

< start="2909.34" dur="1.32"> Merrni "Shalleback në shtëpi". >

< start="2910.66" dur="2.69"> Nëse nuk kam adresën tuaj të emailit, >

< start="2913.35" dur="1.42"> atëherë nuk po e merrni. >

< start="2914.77" dur="2.46"> Dhe mund të më dërgoni me email adresën tuaj >

< start="2917.23" dur="4.41"> te PastorRick@saddleback.com, dhe unë do t'ju vë në listë, >

< start="2921.64" dur="2.37"> dhe ju do të merrni lidhjen e përditshme, >

< start="2924.01" dur="3.76"> buletini i përditshëm "Shalë në shtëpi". >

< start="2927.77" dur="2.09"> Thjesht dua të mbyllem para se të lutem >

< start="2929.86" dur="2.15"> duke thënë përsëri se sa shumë të dua. >

< start="2932.01" dur="1.72"> Unë jam duke u lutur për ju çdo ditë, >

< start="2933.73" dur="1.9"> dhe do të vazhdoj të lutem për ju. >

< start="2935.63" dur="2.68"> Ne do ta kapërcejmë këtë së bashku. >

< start="2938.31" dur="2.33"> Ky nuk është fundi i tregimit. >

< start="2940.64" dur="3.4"> Zoti është akoma në fronin e tij dhe Zoti do ta përdorë këtë >

< start="2944.04" dur="4.16"> për të rritur besimin tuaj, për t'i sjellë njerëzit në besim. >

< start="2948.2" dur="1.8"> E kush e di se çfarë do të ndodhë. >

< start="2950" dur="3.07"> Ne mund të kishim një ringjallje shpirtërore nga e gjithë kjo >

< start="2953.07" dur="2.66"> sepse njerëzit shpesh i drejtohen Zotit >

< start="2955.73" dur="1.87"> kur ata po kalojnë kohë të vështira. >

< start="2957.6" dur="1.09"> Më lër të lutem për ty. >

< start="2958.69" dur="1.66"> Baba, dua t'ju falënderoj për të gjithë >

< start="2960.35" dur="1.48"> kush po degjon tani. >

< start="2961.83" dur="5"> Le të jetojmë mesazhin e kapitullit të parë të James, >

< start="2967.39" dur="2.78"> gjashtë ose shtatë vargje të para. >

< start="2970.17" dur="4.25"> Mund të mësojmë se problemet vijnë, ato do të ndodhin, >

< start="2974.42" dur="5"> ato janë të ndryshueshme, ato janë të qëllimshme dhe se do të fitoni >

< start="2979.81" dur="2.41"> përdorni ato për mirë në jetën tonë nëse do t'ju besojmë. >

< start="2982.22" dur="1.49"> Na ndihmoni të mos dyshojmë. >

< start="2983.71" dur="4"> Na ndihmo të gëzohemi, të kërkojmë, Zot, >

< start="2987.71" dur="3.53"> dhe për të kujtuar premtimet tuaja. >

< start="2991.24" dur="3.45"> Dhe lutem për të gjithë që ata të kenë një javë të shëndetshme. >

< start="2994.69" dur="2.87"> Në emrin e Jezusit, amen. >

< start="2997.56" dur="1.07"> Zoti ju bekoftë, të gjithë. >

< start="2998.63" dur="1.823"> Kalojeni këtë tek dikush tjetër. >